IPv6, soms IPng genaamd: internet protocol, next generation (de makers zijn blijkbaar Star Trek fans) lost deze problemen op.
- Voldoende adressen
Er zijn zoveel adressen beschikbaar, dat ieder computer (zelfs in een subnet) opnieuw een publiek IP adres kan hebben. Uit veiligheidsoverwegingen is het zeker niet aangewezen dat ieder IP adres publiek gemaakt wordt, maar deze mogelijkheid is beschikbaar.
- Vereenvoudigde routering
De route-informatie heeft altijd een vaste lengte. Dit is niet het geval bij IPv4, waar ieder pakket een andere headerlengte kon hebben, naargelang de gevraagde service. IPv4 is namelijk verder blijven evolueren, en om de extra toepassingen mogelijk te maken moest de header ook aangepast worden. Bij IPv6 is de header vast, en kan niet alle informatie in één header gezet worden, dan moeten er extra headers gebruikt worden voor minder belangrijke funkties.
Deze vereenvoudigde routering zorgt ervoor dat de routers minder werk hebben met het bepalen van de routen en het herschrijven van de pakketten.
- Vaste route en QoS
Zoals bij ATM kan er vooraf een route vastgelegd worden die alle pakketten moeten volgen. Daardoor kan het netwerk garanderen dat de pakketten binnen een bepaalde tijd toekomen.
- Veiligheid
Het zal veel moeilijker zijn de effectieve adres van de zender te spoofen. Het zal dus eenvoudiger zijn om de effectieve lokatie van een spammer of een virusschrijver te achterhalen.
- Ingebouwde codering
Versleuteling van de gegevens zit in het protocol ingebakken, zodat een programma dat gegevens over een beveiligde verbinding wenst te sturen dat kan doen zonder zelf de gegevens te moeten koderen. Ik denk daarbij aan VPN (virtual Private Network), waarbij twee groepen van computers met elkaar verbonden worden alsof ze in eenzelfde subnet (=bedrijfsnetwerk) zouden zitten.
- Compatibiliteit met IPv4
Ipv4 zal nog een tijdje blijven bestaan… las ik in een tekst geschreven in 1999. Het is zo dat beide netwerken samen zullen bestaan in bedrijven. Daarom moeten de nieuwe IPv6 netwerkkaarten, routers en andere apparaten ook de oudere Ipv4 kunnen gebruiken. Beide protocollen moeten simultaan kunnen draaien.
In de praktijk is dit geen probleem, als wij de overgang van NetBEUI naar IP in ogenschouw nemen. Op talrijke computers waren beide protocollen aktief.
|