Hoofdindex » Servers » Diverse » Hotlinking
Computers en servers
Hotlinking: het gebruiken van foto's van je site
Servers
Succes wordt tegenwoordig gemeten aan de namaak. Hoeveel echte Hillfiger, Scapa Sport, Breitling zijn er, in vergelijking met namaak? Niet enkel bij luxe-artikels is fake alomtegenwoordig (de hoofdtaak van de belgische douane is het opsporen van namaak-import geworden).
-

-

Broken links

Bij bepaalde blogs en low-life contactsites (Look&Meet) kan je geen foto's uploaden om bij de bijdragen te plaatsen. Dit zou de beheerders van de blog trouwens teveel kopzorgen bezorgen: ongecomprimeerde 7 megapixelbestanden, hoge bandbreedte en webcam kwaliteit. Maar je kan wel een foto' van een andere site (lees: je eigen website!) gebruiken. In technische termen heet dit hotlinking. Zolang je een foto gebruikt dat je zelf online hebt geplaatst is er geen vuiltje aan de lucht.

1- Nadelen van hotlinking

Het grootste bezwaar van hotlinking is dat je de bandbreedte van iemand anders gebruikt. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar als je zoals ik met een eigen server thuis met beperkte bandbreedte werkt, of je hebt een server in colocatie waarbij je de gebruikte bandbreedte moet betalen, dan is dit STELEN!

Er zijn natuurlijk andere aspekten aan dit stelen verbonden: je kan voor de rechter gedaagd worden en beboet worden. Bij hotlinking is dit heel duidelijk: de foto wordt van een andere site gehaald om op je eigen pagina gebruikt te worden. Als dat geen stelen is, dan weet ik het ook niet.

Ethische aspekten zal ik hier niet behandelen, Linux-gebruikerz zijn het gewoon hun warez gratis van het internet te kunnen downloaden. Hotlinking vinden ze gewoon.

2- Op het spoor van hotlinking

Hoe kan je deze hotlinks opsporen? Daarvoor moet je aan je serverlogs kunnen geraken, en deze kunnen verwerken met een aangepast programma. De referers zijn de externe pagina's van waar er naar je site gelinkt wordt. Dit kan een collega-sitebouwer zijn die jouw pagina zo boeiend vindt dat hij een link naar je site geplaatst heeft, maar het kan ook dat iemand een foto van je site gebruikt heeft. Maandelijks moet je eens je logs raadplegen en de referers uitpluizen.

Hier zie je heel duidelijk twee links die niet bij de rest horen (de andere sites zijn collega-sites of worden door mij beheerd): een dom blondje uit jamaica dat één van mijn foto's gebruikt heeft. Op mijn server draait een script die in real-time de server referers toont (in het rood voor jpeg en gifs die het vaakst gestolen worden, in het groen voor een positieve linking).

3- In de aanval

    Heel gemakkelijk op te lossen:
  • Op je eigen website hernoem je de originele foto en verander je ook de url in de link <img src=...>
  • Je maakt nu een nieuwe foto aan met de originele naam, dezelfde afmetingen met daarin... Bij de keuze van de tekst ben je volledig vrij. Maak het bloederig, vulgair, pornografisch, vernederend voor de persoon in kwestie. Vergeet niet een link naar je eigen site te plaatsen (gratis reklame!)

    Je kan ook een grotere afbeelding kiezen, maar dan verhoog je de gebruikte bandbreedte. Dan loopt de layout van de site in kwestie volledig in de war als er geen width en height-attributen voorzien zijn. Sla het bestand op met een hoge compressie (voor de foto is het toch niet te doen, wel de boodschap)

De site van het dom blondje uit jamaica heb ik zo aangepast (foto hierboven). Ze weet na een maand (en 123 bezoekers) nog altijd niet wat haar overkomen is! Maar ja, ze ziet er ook uit als een echt dom blondje. Ik kan niet begrijpen dat er venten zijn die met haar willen koppelen. Waarschijnlijk zijn hun hersens aangetast door de grote hoeveelheid bier. Johnny en Marina: beide op hetzelfde nul-niveau.


Voordien...


... en nadien

4- Nog een voorbeeld

Een laatste voorbeeld van mijn strijd tegen hotlinking kan je hiernaast aantreffen. Hier werd niet enkel de foto's van de pagina gebruikt, maar de volledige tekst werd eveneens overgenomen (vanzelfsprekend zonder bronvermelding). Alle foto's werden veranderd zodat je van kilometers ver kan zien dat de pagina een plagiaat is.


5- In de praktijk (eigen server)

De meeste server-software is uitgerust met anti-leeching mogelijkheden. Deze worden hier in detail uitgelegd.

Het voordeel van anti-hotlinking maatregelen is dat ze automatisch werken: de server software controleert of iedere afbeelding wel door de eigen domein opgevraagd wordt. Is dit niet het geval, dan toont de server een standaard-afbeelding (meestal een zeer gecomprimeerde logo in 16-kleuren gif om de bandbreedte te beperken).

Publicités - Reklame

-