Root » Webserver » » Index SEO » Voor bedrijven » Zandbak
Search engine optimalisation
Nieuw domein en zandbak
Zandbak
Als je een domein reserveert zit je voor een tijdje in de zandbak. Zelfs al heb je voldoende inkomende links, de meeste zoekmachines zullen je voor een tijdje “links” laten liggen.
-

-

Nieuw domein en zanbbak

Zoekmachines gaan ervan uit dat inkomende links die nagenoeg simultaan ontstaan als de nieuwe domein aangemaakt werd geen eerlijke links zijn, maar links van nevendomeinen, vriendendienst-links en gekochte links zijn. Alle zoekmachines proberen deze "oneerlijke" links buitenspel te zetten, want de originele bedoeling van een inkomende link is een "stemming" voor het ontvangende domein.

Bij google zit je minstens 3 maanden in de zandbak, bij MSN (bing) wordt je reeds geïndexeerd na ongeveer een maand en yahoo zit daartussenin. Maar Yahoo indexeert nieuwe subdomeinen heel snel, al een paar uur nadat ze online zijn gezet (voor zover er een paar links naar het nieuwe subdomein wijzen).

Waarom een domein reserveren?

Heb je nog geen domein, dan moet je zo snel mogelijk een domein reserveren. Voor de prijs moet je het niet laten, de meeste domeinen kosten minder dan 10 euro als je via godaddy gaat. Kies als domein naam je firma- of produktnaam (janssens.be spic-en-span.be); dit is het beste wat je kan doen. Kies geen opvallende naam die geen direct verband met je produkt heeft (superdeluxe.be).

Heb je reeds een domein, dan moet je goed nadenken of een tweede domein zinvol is. Je moet voldoende materiaal vinden om je site vol te krijgen (een minimum van 10 pagina's met ieder minstens 200 betekenisvolle woorden), anders zal de site als onbelangrijk (vanity domein) gemarkeerd worden. Teksten overnemen van je eerste site is zeker uit den boze: spiders kunnen het duplikaat opmerken en beide domeinen afstraffen. Een tweede domein (bijvoorbeeld dot-com en dot-be) kan voor verwarring zorgen bij de bezoeker: ofwel gebruik je het domein niet (je hebt hem gewoon gereserveerd om ervoor te zorgen dat een concurrent niet met je naam kan weglopen) en plaats je enkel een link naar het hoofddomein, ofwel gebruik je het tweede domein met een specifiek doel (bijvoorbeeld voor belgische en internationale klanten).

Alternatieven op een tweede domein

Er bestaat een perfect alternatief op het reserveren van een tweede domein (en de daarbij-horende problemen: zandbak en inhoud), namelijk de subdomein. Als je een domein aanvraagt, dan kan je zoveel subdomeinen aanmaken als je wenst. De meeste sites hebben als domein-naam www.peters.be, maar die www hoeft niet. Je kan de www gewoon weglaten. Dit is wat betreft je hoofdsite.

Voor de subdomeinen kies dan een naam dat betrekking heeft op je handel: wasmachines.peters.be droogkasten.peters.be enz.
Je bent vrij zoveel subdomeinen te gebruiken als je wilt (daarvoor moet niet extra voor betaald worden bij je registrar) en je hebt niet de nadelen van een nieuw domein (zandbak-tijd en minimum aantal pagina's).
Daarenboven heb je het voordeel dat je belangrijkste sleutelwoorden (produkt en firmanaam) in de URL zitten, en dat is zeer positief voor zoekmachines.

Als je meerdere subdomeinen gebruikt en je zorgt zelf voor je hosting, dan moet je je webserver configureren (vhosts of virtuele hosts). Indien je zelf niet voor de hosting zorgt (je hebt geen eigen webserver), dan moet je aan de hostingmaatschappij vragen dat ze de nodige virtuele hosts aanmaakt. Een vhost (een subdomein, dus) is altijd goedkoper dan een volledig nieuw domein en heeft niet de nadelen van het nieuw domein (zandbak-wachttijd).
Een subdomein is zonder meer ideaal als je zeer verschillende produkten aanbiedt (er worden verschillende reeksen zoekwoorden gebruikt).

Ik heb gemerkt dat het gebruik van verschillende subdomeinen gericht op specifieke produkten zeer interessant is wat betreft zoekmachines. De subdomeinen konden het stellen met slechts een 5-tal pagina's. Na een paar dagen worden de pagina's reeds geïndexeerd, voor zover er voldoende inkomende links naar het nieuwe subdomein zijn. De zandbak is niet van toepassing op subdomeinen, je site krijgt zelfs een bonus: de freshness-bonus (een "nieuwe site").

Publicités - Reklame

-