Root » Webserver » » Index SEO » Webmaster Center
Search engine optimalisation
De Webmaster Center van Microsoft
Webmasters
Na de webmaster tools van Google is Microsoft ook op de proppen gekomen met een eigen versie: de webmaster center.
-

-

Webmaster Center


Eerste scherm van de Webmaster Center


Niet-gevonden pagina's


Backlinks (links naar je eigen site)

Uiteindelijk is ook Microsoft op de proppen gekomen met een eigen versie van de webmaster tools van google: de Webmaster Center. Ik moet zeggen dat de informatie dat Microsoft aanbiedt in het niets zakt in vergelijking met wat je kan krijgen bij Google. Maar een echte webmaster die continu bezig is met het optimaliseren van zijn site kan deze mogelijkheid niet links laten liggen.

Bij het opstellen van de indexen geven beide zoekmachines (Google en Microsoft) totaal verschillende resultaten. Microsoft is in het algemeen sneller in het opnemen van nieuwe pagina's, maar laat onbestaande pagina's ook veel langer in zijn index (zo kunnen ze gemakkelijker claimen dat ze een grotere index hebben). Dit is zowel te merken als je de webmaster tools (sorry, webmaster center) raadpleegt, als in de echte resultatenpagina's.

Werking van Live Search Webmaster Center

Eerst de punten van overeenkomst: je registreert je via je e-mail adres (bij microsoft heet dat een dot-net passpoort) en je moet een tag in je indexpagina opnemen om aan te geven dat je effektief toegang hebt tot de website. Zolang dat niet gedaan is, kan je de gegevens niet raadplegen. Zoals bij Google kan je meerdere domeinen registreren.

De layout is in dezelfde rustgevende groene kleuren als Live Search. Een eerste tab dat je zeker moet raadplegen zijn de "crawl issues", de pagina's die niet gevonden werden. Bij Microsoft Live kom je niet te weten hoe deze foutieve links onststaan zijn. Dit mankement heeft Google al lang opgelost (link naar de laatste wijzigingen op SEO gebied).

Een andere mogelijkheid zijn de backlinks. Met Microsoft kan je een filter gebruiken om interne (of externe) links te weren. Microsoft toont maar n pagina, wil je de volledige resultaten, dan moet je een csv-bestand downloaden. De gegeven informatie is minder compleet, er wordt namelijk niet aangegeven naar welke pagina van je site gelinkt wordt (terwijl dit bij Google wel het geval is en een graadmeter van de populariteit van de pagina's van je site is).

De keywords list is eigenlijk een voortvloeisel van de "normale search" waarbij je de zoekaktie beperkt tot n domein portretfotografie site:pics.idemdito.org

Conclusie

Microsoft heeft met de Webmaster Center geprobeerd Google na te bootsen. Zoals vaker het geval is de copie minderwaardig dan het origineel (kijk maar naar alles wat je aan informatie kan bekomen met de webmaster tools van Google!). Vooral het feit dat je broken links niet kan opsporen (wat je bij Google nu wl kan) weegt zwaar door in de negatieve kwotering. Maar een echte webmaster gebruikt ook Webmaster Center om een andere kijk op zijn website te krijgen.

Bing

Microsoft heeft een nieuwe search engine gelanceerd (ter vervanging van Live Search). De search engine heeft maar een beperkte omvang. Je krijgt minder resultaten als je een bepaald begrip zoekt, maar zo slecht is dat ook niet: Bing filtert heelwat rommel weg. Bing is met een schone lei begonnen en de index bevat enkel actieve sites. Ik zou bing zeker aanraden als eerste zoekprogramma. Maar als je iets dieper wilt zoeken (bijvoorbeeld de specifikaties van een obsolete electronisch component) dan is google je beste vriend.

De webmasters tools zijn nog steeds dezelfde gebleven, dus even beperkt. Maar ik moet wel zeggen dat mijn eigen sites zeer hoog scoren, vaak op de eerste positie voor talrijke begrippen!

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's