Root » Webserver » » Index SEO » Trends » Update 2007
Search engine optimalisation
Fine tuning SEO
Update 2007
Er zijn kleine wijzigingen aangebracht aan de manier waarop Google de internet sites bekijkt en klasseert. Vroeger werd er gewerkt met een zogenaamde "Google Dance" (stoelendans waarbij de koppen van SEO-bedrijven die het in de laatste update minder goed deden aan het rollen gingen). Tegenwoordig worden er wekelijks kleine wijzigingen aan de gebruikte algoritmes aangebracht. Deze kleine wijzigingen hebben niet direkt een zichtbare invloed, maar zijn toch belangrijk.
-

-

Fine tuning

bezoekersstatistieken Als je de statistieken van deze site bekijkt (waarin ook andere onderwerpen besproken worden), dan zal je merken dat de site het niet zo slecht doet. Een bewijs dat SEO werkt. Voor een aantal specifieke woorden sta ik op de eerste pagina in Google.

Hier geef ik een samenvatting van de laatste trends.

QDF algoritme (Query Deserves Freshness)
Wanner is een nieuwe site belangrijker dan een bestaande site? Is het belangrijk dat een site vaak bijgewerkt wordt? Aan de hand van het QDF-parameter wordt er nagezien of een recente pagina belangrijker is dan een oude pagina. Als het aantal pagina's (websites, blogs en individuele pagina's) over een bepaald onderwerp plots stijgt, alsook de queries voor dat onderwerp, dan krijgt dat onderwerp een hoge QDF-waarde: websites die recent materiaal over het onderwerp bevatten zullen beter scoren dan reeds bestaande pagina's die de laatste tijd niet bijgewerkt zijn geweest.

Een voorbeeld is de dood van Grégory Lemarchal op 30 april 2007. Een paar dagen later verschijnen talrijke blogs over de zanger en wordt het woord "Grégory Lemarchal" heel vaak ingegeven als zoekargument. Kortom, het is een "hot topic" geworden. Het duurt dan ook niet lang of de blogs en webpagina's over de zanger de eigen site van de platenmaatschappij voorbijsteken in de zoekresultaten. De officiele site wordt namelijk niet bijgewerkt, terwijl alle blogs regelmatig nieuwe bijdragen krijgen. Een maand later is de storm gaan luwen, en enkel de meest belangrijke sites (dus niet de blogs) zijn overgebleven in de resultatenpagina's van Google.

Pagerank niet meer zo belangrijk
Bij het bepalen hoe een site geplaatst wordt in de pagina met zoekresultaten (SERP: Search Engine Result Pages) wordt er allang niet meer gekeken naar de Pagerank alleen. Volgende elementen spelen een rol:

Signals zijn patronen in de pagina: hoe vaak de pagina's gewijzigd worden, wat de inhoud is, hoe relateert de inhoud van deze pagina zich tot andere pagina's van de site en van andere sites, en dergelijke. De volledige site wordt dus aan een grondig onderzoek onderworpen.

Classifiers: hier wordt de zoekopdracht zelf geanalyseerd. De zoekmachine probeert te achterhalen wat de bezoeker precies zoekt: zoekt hij info? wenst hij het produkt te kopen? zoekt hij een persoon?

Topicality: "to the point": welke woorden hebben belang tussen de duizenden woorden op een pagina? Unieke of specifieke woorden (woorden die niet vaak voorkomen in websites) hebben meer belang dan algemenere woorden. Bij topicality wordt er ook rekening gehouden met de volledige inhoud van de site: waarover gaat de site in zijn geheel?

Trust Rank: dit is een ranking die niet meer gebaseerd is op kwantiteit (aantal inkomende links), maar op kwaliteit. Google probeert hier te achterhalen hoe kwalitatief je site is. Deze trust rank bestaat al een tijdje en de algoritmen van google worden regelmatig aangepast om ook deze ranking op te nemen.

Diversiteit
Bij iedere query probeert Google een antwoord te geven dat zo divers mogelijk is. Als de naam van een produkt ingegeven wordt, dan zal Google pagina's presenteren die zo verschillend mogelijk zijn: een review van het produkt, de site van de fabrikant van het produkt, een winkel waar je het produkt kan kopen, een pagina uit een vergelijkingssite,...

Zoekresultaten personaliseren
Als je in Google ingelogd bent (omdat je één van de diensten van Google gebruikt: gmail, sitemaps,...) dan zal Google kunnen achterhalen wat je interesses zijn (door na te gaan of je vooral op review sites klikt, of op koopsites, op informatiesites, enz).

Ergernissen vermijden
Als je de eerste bent, dan moet je vooral ergernissen vermijden ("klanten" lopen weg en komen misschien niet terug). Heb je ooit geprobeerd je webmail van je Telenet account te lezen op een hotelkamer (met een trage inbelverbinding)? Het duurt zeker een minuut eer de animaties en reklames op de zita-pagina gepasseerd zijn en je je webmail eindelijk kan lezen. Wanneer lees je je mail via je webaccount? Als je onderweg (en meestal gehaast) bent, niet thuis op je gemak, want dan heb je popmail. Dit is een voorbeeld van ergernis die de klanten kan wegjagen als er concurrentie zou zijn. Probeer eens de domain name servers van telenet te achterhalen: frustraties en ergernis gegarandeerd!

Daarom is de zoekinterface van Google zo eenvoudig mogelijk gebleven. Gesponsorde koppelingen worden tot een minimum beperkt en de pagina ziet er clean uit. Vergelijk deze eenvoud met de rommel op de yahoo!-pagina's, en dan weet je ook direkt waarom yahoo! zijn klanten verloren heeft ten voordele van Google.

Google is de enige search engine die zijn algoritmen aanpast aan de lokale markt.
Een gebruik in Nederland zijn de zogenaamde "startpagina's", een directory met talrijke links gesorteerd per onderwerp.

Als je een dergelijke construktie aantreft op angelsaksische sites, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een "doorway"-pagina, een site enkel aangemaakt om links te genereren naar eigen, commercieele sites, want het gebruik van echte startpagina's is nagenoeg onbekend in de VS.

Een startsite mag je niet vergelijken met een portaalsite (van bijvoorbeeld Skynet, Telenet of Yahoo!): een dergelijke pagina bevat "un peu de tout"; laatste nieuwsberichten, weersvoorspellingen in 't kort, links (met animaties) naar andere bedrijven (zeg maar: reklame). Een portaalsite is een ergernis-site als je bijvoorbeeld de domain name servers (DNS) van Telenet of Skynet nodig hebt.

Franse sites werken vaak met link exchanges (wederzijdse links tussen sites die eenzelfde onderwerp aankaarten). In de VS wordt dit meer aangezien als een manier om eigen sites met elkaar te linken, want de zuivere, manuele link exchanges komen bijna niet meer voor in de VS.

De laatste trends op SEO-vlak kan u hier lezen

Publicités - Reklame

-