Root » Webserver » » Index SEO » Trends » voorjaar 2013
Search engine optimalisation
Trends 2013
Trends
Begin 2013 hebben we twee onderwerpen besproken: Link exchange en de komst van Facebook.

Hier gaan we specifiek verder op het onderwerp: Adverteren op Google of op Facebook?

-

-

Adverteren

Op de vorige pagina hebben we de komst van facebook aangekondigd. Een beetje laat, misschien, maar we willen hier specifiek één onderwerp aankaarten:
moet ik nu op facebook adverteren of op google?

Het advertentiemodel van Facebook is verschillend dan het model van Google. Google kijkt welke internet pagina's je bezoekt, en zal dus advertenties tonen die relevant zijn voor het onderwerp dat je aan het bekijken bent. Zit je op een pagina die voetbalresultaten bespreekt, dan zie je misschien advertenties voor winkels die voetbaltruitjes en ander sportgerief verkopen. De relevantie bij het Google-model is hoog. Het enig probleem is er voor de uitgevers die met Google advertenties werken: die zien hun inkomsten dalen.

Maar als adverteerder is dat een pluspunt. Er zijn veel uitgevers (die advertenties plaatsen) en relatief weinig adverteerders, dus de prijs om een advertentie te plaatsen is relatief laag.

Er wordt ook minder op advertenties geklikt: dit komt omdat er zoveel google advertenties te zien zijn: de saturatiedrempel is bereikt, en de mensen klikken niet meer op de advertenties. Dit is natuurlijk een bijkomend voordeel: de mensen hebben je produkt gezien, maar jij hebt niet moeten betalen. Veel adverteerders spelen in op deze trend en maken advertenties waar niet aangezet wordt om te klikken. Het zijn bijvoorbeeld gewoon advertenties in de stijl van “Drink Coca Cola”: dit zijn advertenties die niet aanzetten tot klikken. In het tijdschrift wordt er ook niet vervacht dat de lezer op een reklame zou "klikken"?

Facebook daartegenover werkt met vriendenlijsten en interesses. Ze gaan ervan uit dat je vrienden dezelfde interesses hebben als jij. Ik heb een zeer divers vriendenkring, maar de getoonde advertenties inspireren mij totaal niet. Het zijn dezelfde advertenties die ik in een tijdschrift zou zijn (meestal zijn het zelfs minderwaardige advertenties met taalfouten).

Het ergste zijn nog de advertenties waarbij vrienden genoemd worden (privacy? facebook trekt zich daar niets van aan). Het is nog niet zo erg als je fan van Chokotoff of Outfit Factory bent, maar wat als je naar parenclubs gaat? Het zal niet lang meer duren vooraleer dergelijke advertenties voor sextoys zullen verschijnen, met naamvermelding van je vrienden (of je naam op de pagina van je vrienden). Je kan heelwat nutteloze parameters instellen op je facebook account, maar je kan niets veranderen die de winstmarges van facebook zou kunnen aantasten.

facebook is duidelijk een medium voor de jeugd, die andere interesses heeft. Maar moet je daarom overschakelen van Adwords naar reklame op Facebook? Ik denk het niet:

  • De advertenties zijn niet goed gericht op het publiek. je kan wel criteria aangeven voor je doelpubliek, maar je kan onmogelijk weten of het doelpubliek effektief in je producten geïnteresseerd is. In het geval van een Google advertentie, zal Google advertenties uitzoeken die bij de bezochte site horen.

  • Het rengdement van facebook is bijzonder laag. De Click Through ratio ligt bij Google op ongeveer 2%, bij Facebook is dat 0.5%. Omdat iedereen op facebook zit, denken de mensen dat adverteren op facebook ook meer zal opbrengen. Dit is niet waar: je moet niet "iedereen" in je winkel hebben, maar enkel de mensen die in je produkten geïnteresseerd zijn.

  • Mensen op facebook zijn eerder passieve gebruikers: ze volgen de feeds, ze spelen een spelletje,... terwijl de mensen die google reklame gezien hebben aktieve gebruikers zijn: ze hebben iets opgezocht, ze hebben een andere website bezocht, enz.

  • De beschikbare ruimte is zeer beperkt, je kan je niet uitleven met een eigen ontwerp. Je zit vast aan het ontwerp van facebook. Er is teveel reklame (kleine reklameblokjes). De mensen zijn selectief blind geworden en zien die reklamepanelen zelfs niet meer (bij Facebook moet je betalen per vertoning).

  • Reklame in de nieuwsfeeds is heelwat duurder en mensen hebben een hekel dat er reklame tussen hun boterhammen zit.

  • Iedereen wilt op facebook adverteren, dus gaan de prijzen ook omhoog. Voor hetzelfde geld kan je meer vertoningen hebben via Google (en de advertentieblokken zijn ook groter). Bij Google bepaald de uitgever zelf waar de advertentieblokken geplaatst worden: ze zijn dus minder storend dan de reklame in de newsfeeds van Facebook.
Reden genoeg, dus om te blijven adverteren via Google Adwords!

Maar wat je zeker ook moet doen, dat is een pagina aanmaken op Facebook. Geen profiel-pagina (gebruiker), maar een pagina voor ondernemingen, deze zijn (voorlopig?) nog gratis. Met een dergelijke pagina kan je heelwat meer dan met een normale gebruikerspagina. Zorg dat er mensen over je pagina spreken, plaats foto's, korte teksten (zeer korte teksten, en plaats een link naar je site waar het volledig artikel staat).

Facebook heeft je geld nodig
Veronderstel dat je een ondernemingspagina hebt. Regelmatig komen er meer geïnteresseerden bij, maar het bereik lijkt niet te stijgen: als je iets op de pagina van je onderneming publiceert, is het alsof bijna niemand dit bericht in zijn newsfeed gekregen heeft.

Dit is ook zo: de trend was eerst merkbaar bij pagina's met ongeveer 50.000 volgers. Als er iets op de pagina gepubliceerd wordt, dan bereikt het berichts slechts een beperkt aantal volgers (het juiste aantal is niet gekend).

Als je wilt dat alle volgers het berichtje zien, dan zal je vanaf nu moeten betalen. Maar alles is zo onduidelijk bij facebook: je weet niet hoeveel mensen je bericht ontvangen als je niet betaald, je weet niet hoeveel mensen bereikt worden, het enige dat je weet is dat je zal moeten betalen.

Deze "hint" om te betalen is in 2013 opgedoken (zie voorbeeld op de printscreen). Eerst bij relatief grote pagina's (met veel volgers), maar nu ook bij alle pagina's. facebook is echt een geldwolf geworden.

Maar het is nog niet gedaan: terwijl je vroeger gemakkelijk kon weten wat er gaande was met je vrienden is dit tegenwoordig heelwat minder het geval. Op mijn nieuwsfeed verschijnt er bijvoorbeeld uren aan een stuk geen nieuwe berichten, terwijl mijn vrienden wel berichten hebben geplaatst (het enige wat wel verschijnt zijn nieuwe advertentieblokken).

facebook probeert zijn newsfeed aan te passen aan de veronderstelde "waarde" van een bericht. Een newsfeed heeft een zeer kort leven. Als iemand een bericht plaatst, dan wordt die getoont op de newsfeed van een beperkt aantal vrienden. Reageren die vrienden voldoende snel (met een "like" of een commentaar), dan verschijnt het bericht bij meer vrienden, die op hun beurt kunnen reageren. facebook gaat ervan uit dat een bericht met veel likes een hogere waarde heeft. Iemand die dus een bericht om drie uur 's nachts post is er aan voor de moeite: als iemand die het bericht in z'n feeds ontvangen heeft reageert, is het al lang geen nieuws meer...

Hier ook kan je tegenwoordig betalen om het bericht bij al je vrienden te doen verschijnen, iets wat voordien automatisch gebeurde.

Facebook doet al langer iets dat geen enkel ander internet bedrijf ooit aandurfde: mensen laten betalen om een bericht naar een persoon te sturen die niet in je vriendenlijst zit. Het is daarom niet verwonderlijk dat meer en meer mensen facebook links laten liggen.

Een volgende pagina gaat over andere advertentievormen.

Publicités - Reklame

-