Root » Webserver » » Index SEO » Trends » 2012
Search engine optimalisation
Trends 2012
Trends
In de nazomer van 2011 hebben we brand protection besproken en nagezien of je website wettelijk in orde is.

Nu gaan we opnieuw twee onderwerpen bespreken:

  • Geen crisis voor nichemarkten
  • Meertalige websites
De volgende onderwerpen zijn link exchange en "het gaat slecht".
-

-

Niche markten


De winkelketens zoals Delhaize en MediaMarkt nemen de massaprodunten voor hun rekening.
Er blijft enkel nog de nichemarkten over
B-Post heeft een nieuwe dienst gelanceerd: de levering van bepaalde produkten zoals vers brood en vlees aan de gezinnen. De markt van de brieven in totaal inééngestort en de pakjesdienst blijft gelukkig nog overeind. B-Post wil deze pakjesdienst verder uitbouwen.

Het is crisis, maar blijkbaar niet voor iedereen: bepaalde grootwarenhuizen hebben het goed begrepen en bieden allerlei diensten om het leven van de consument te vergemakkelijken. Vroeger gingen de mensen de zaterdag inkopen doen, nu moeten ze uit gaan en van het leven profiteren. Er is blijkbaar een crisis, maar het is een tijdscrisis: de mensen hebben geen tijd meer. Schoolverlaters zijn gewoon veel vrije tijd te hebben: relatief weinig lesuren, om de twee maanden een week verlof en twee maaanden zomerverlof. Ze willen dezelfde levensstijl blijven houden in hun professionele leven. Economische crisis of niet, het is bijna onmogelijk nog personeel te vinden die in de week-ends wilt werken.

De jongeren zijn misschien zelfstandig geworden, maar die zelfstandigheid vergt een hoop extra werk: aankopen doen voor de week, koken, stofzuigen,... Allemaal taken die de ouders op zich namen.

Alles wat de taak van de nieuwe generatie kan verlichten wordt gretig gekocht: de Roombla of automatische stofzuiger, de koffieautomaat, de levering aan huis van grootwarenhuizen, en zelfs de smartphones en tablets die het mogelijk maken contacten te leggen op de baan, mails te beantwoorden,...

Vroeger konden onze klanten geen dag zonder diepvries. Nu is dat geen probleem, ze gaan gewoon op restaurant. Nu kunnen ze geen uur meer zonder computer, want dan kunnen ze niet op facebook zitten.

Er is crisis, maar de zaterdag moeten de mensen gaan fuiven, boetikskes doen, of naargelang de leeftijd een tentoonstelling bezoeken. Er zijn meer auto's op de baan op een zaterdag dan op een weekdag.

Een bepaalde website heeft zich gespecialiseerd in het aanbieden van "amusement op maat": vertel wie je bent en iedere week krijg je een lijst van evenementen en tentoonstellingen die je zouden kunnen interesseren in je mailbox.

Als ondernemer moet je dus er voor zorgen dat je produkten aanbiedt die het leven van de mensen vereenvoudigen (of die die indruk wekken). Of je moet specifieke diensten aanbieden.

De winkelketens zoals Delhaize, Colruyt of MediaMarkt hebben de verkoop van massaprodukten volledig in de hand. het is onmogelijk te concurreren tegen dergelijke mastodonten die een enorme schaalvoordeel hebben. Rest enkel nog over de nichemarkten.

Meertalige websites

België is maar een klein land, en het is natuurlijk dat je probeert een ander doelpubliek te bereiken. Een mogelijkheid is een meertalige site. Laten we kort over dit onderwerp zijn: de meeste zoekrobotten hebben moeite met meertalige websites.

Bij het scannen door zoekrobotten wordt de website bij één taalgroep gerangschikt. De aanwezigheid van tags lang="nl" of lang="fr" speelt hierbij blijkbaar geen rol. De volledige website wordt bij één taalgroep geclasseerd.

Dit heeft negatieve gevolgen voor de resultaten in google, want de woorden die in de verkeerde taalgroep geindexeerd staan spelen niet mee. Veronderstel een bezoeker uit Wallonië die zoekt op "machine à laver". De bezoeker heeft zijn voorkeuren ingesteld dat hij franstalige resultaten wenst. Omdat je website in Vlaanderen gelegen is, zal Google je site classeren als zijnde nederlangstalig, en de talrijke "machines à laver" die je website rijk zijn niet gebruiken. Je website is immers nederlandstalig, en niet franstalig!

Nu is het heel goed mogelijk een franstalige website te bouwen in Vlaanderen, en die volledig door de zoekrobotten geïndexeerd te krijgen. Maar dat gaat niet zomaar: je moet subdomeins gebruiken:

  • nl.peeters.be
  • fr.peeters.be
  • en.peeters.be
Het werken met subdomeinen is relatief eenvoudig (zeker als je een eigen webserver hebt zoals ik). Een subdomein is een speciale vorm van virtuele host. Er zijn daar ook geen DNS kosten aan verbonden (je betaald enkele voor het hoofddomein). Indien je website gehost wordt bij een provider zal je niet/misschien/waarschijnlijk/zeker moeten betalen voor de subdomeinen.

Het werken met subdomeinen heeft het voordeel dat je dezelfde struktuur kan hanteren in alle talen (zelfde bladspiegel, zelfde afbeeldingen, enz). Op de hoofddomein (peeters.be en www.peeters.be zet je enkel een paar hoofdpagina's, bijvoorbeeld de index, waar de mensen direct van taal kunnen kiezen (en naar de juiste subdomein zullen gaan). Je plaats er ook je algemenen bedrijfsgegevens: adres, telefoon, BTW-nummer en andere wettelijke bepalingen.

Het meertalig maken van een website zonder subdomeinen is mogelijk, maar je zal minder goed geïndexeerd worden. Er is zware concurrentie op de markt van de washing machines, en alle beetjes helpen om je website hoger te krijgen in de zoekresultaten. Kies in ieder geval voor twee subdirectories vanaf de root: peeters.be/nl/ en peeters.be/fr/ en plaats je inhoud volgens de taal in de juiste subdirectory. Eigenlijk zou er maar één pagina in de root mogen zijn: een pagina die naar de juiste directory verwijst naargelang je taal.

Een cookie plaatsen om de taalkeuze van de bezoeker te onthouden is nuttig voor de bezoeker, maar zal geen invloed hebben om de zoekresultaten. Let op dat de navigatie niet via javascript gebeurt, want dan riskeer je dat je site niet geïndexeerd wordt, want zoekrobotten hebben nog steeds moeite met javascript.

Publicités - Reklame

-