(niet meer online)
(niet meer online)
|
---|
De laatste SEO-trends ga ik bespreken op basis van mijn verschillendende sites. Eerst het slechte nieuws: er is één punt af gegaan van mijn page rank, en dit voor alle sites. Talrijke pagina's hebben zelfs geen pagerank gekregen! Positief punt is wel dat het aantal bezoekers blijft stijgen. Op mijn site over portretfotografie komen er talrijke bezoekers via fora, want deze artikels worden vaak geciteerd.
Ja ik weet het, de layout van de meeste van mijn sites is identiek. Dat is geen probleem, om meerdere redenen:
- Google kijkt niet naar de layout (de CSS files zijn trouwens verschillend en gebruiken andere classen).
- Het doelpubliek is zo verschillend dat ze de andere sites niet gaan bezoeken.
Dit zijn de trends die ik opgemerkt heb:
Levendig content
Pagina's die vaak gewijzigd worden (zelfs al heb je ze een lage kwotering gegeven in je sitemap) krijgen onverwacht een hoge page ranking. Het is alsof google de sitemap niet echt gebruikt.
Links op de home page
De links die op de home page (index) aanwezig zijn tellen meer voor de pagerank van de target-pagina dan links die op andere pagina's aanwezig zijn. Zelfs navigatie-links die op alle pagina's aanwezig zijn tellen minder dan organische links op de homepage!
Subindex-pagina's niet zo goed
Mijn sites hebben een duidelijke hierarchische struktuur met een hoofdindex dat naar subindexen wijst:
- home server --> een eigen webserver --> Seach Engine Optimalisation --> Laatste trends. Of :
- fotografie --> technische aspekten --> besprekingen --> lenzen --> vakantielenzen.
Google houdt echter niet van een dergelijk systeem. De sub-indexen (en dat zijn er gemakkelijk een tiental als je een site hebt met honderden pagina's) zien er voor Google uit alsof het machinale link-pagina's zijn (een 10 à 20-tal links per pagina en relatief weinig tekst). Maar je kan dit oplossen door breadcrumbs (kruimelpad). Met een kruimelpad leg je de struktuur van je site uit aan Google.
Machinale link-pagina's...
Een trend dat verder aan het groeien is, zijn de machinale link-pagina's. Deze worden door een programma opgemaakt aan de hand van de meest gebruikte zoekwoorden op het internet. Deze machinale pagina's bevatten, naast een tiental links (het resultaat van een google zoekopdracht), een paar google advertenties, prominent aanwezig, terwijl de rest van de pagina moeilijk leesbaar is (te klein lettertype, verkeerde kleurcombinaties,... Het is eigenlijk de nieuwe versie van de site scrapper. In plaats van de inhoud van een andere site te plunderen en die op z'n eigen site te zetten, wordt gewoon de google resultaat-pagina gebruikt, maar dan met eigen advertenties.
...en andere waardeloze brol MFA sites: Made For Adsense
De google adsense zorgt voor heelwat ellende. De site-eigenaar heeft het meeste voordeel als de bezoeker zijn site zo snel mogelijk verlaat via één van lees verder...
Weglopende bezoekers (bounce rate)
Nadat Google een tijdje een monitoring heeft uitgevoerd welke links het vaakst aangeklikt werden in de resultatenpagina (SERP), controleert Google nu of de bezoeker terugkeert naar de zoekmachine nadat hij de target-site bereikt heeft. De redenering is eenvoudig: als de bezoeker terugkeert naar Google, is dat een teken dat hij zijn gading op de site in kwestie niet gevonden heeft, en teruggekeerd is naar de resultatenpagina om een andere link uit te proberen. Google streeft ernaar de beste resultaten voor te schotelen. De sites die door de bezoekers niet interessant worden gevonden zullen zo langzamerhand wegzakken in het Google-moeras van de tweede pagina.
Het is dus niet enkel belangrijk dat de zoekmachines je site indexeren en opnemen, maar ook dat de bezoekers op je site blijven en niet terugkeren naar google om een andere site uit te proberen. Hoe kan je bereiken dat de bezoeker niet terugkeert naar de resultatenpagina? Je kan dat doen door allerhande "black hat" technieken, zoals de history file crashen zodat de "back" funktie van de browser niet meer werkt (ik zal u niet uitleggen hoe u dat kan doen). Maar je kan dat ook door je site een betere struktuur te geven, voornamelijk door op iedere pagina een navigatieblok (kruimelpad) te voorzien, bijvoorbeeld /root/server/seo/updates/2008. Iedere pagina zou tenminste met een korte samenvatting moeten beginnen en links bevatten naar andere items van je site (zoekmachines linken bijna nooit naar de indexpagina van je site, maar naar een pagina ergens binnenin).
Je hebt meer kansen dat de bezoeker geholpen wordt als je hem zo snel mogelijk naar een duidelijke inhoudstabel kan leiden (een soort sitemap). Dit zou eigenlijk de belangrijkste pagina van je site moeten zijn (en niet de intro-flash pagina met de koole animaties zoals velen denken!). De indexpagina dient om de bezoeker aan te trekken, de inhoudstabel dient om hem vast te houden. Op iedere pagina van je site zou er niet enkel een link moeten zijn naar je indexpagina, maar ook naar de inhoudspagina (dat je "sitemap" noemt, inhoudstabel klinkt veel te oubollig en stoffig). Dit is een voorbeeld van een sitemap fotografie. Bon, ik ga nu al mijn sites wèèr eens moeten aanpassen, want ik zit hier te preken, maar doe er zelf maar weinig aan. Doei!
Update zomer 2008
Mijn verschillende sites worden in talrijke fora geciteerd (door log-analyse kan ik weten hoe bezoekers op mijn sites terechtgekomen zijn). Deze fora zorgen ook voor een aanvoer van dagelijkse bezoekers. Met de webmaster tools van Google is het mogelijk na te gaan welke sites naar jou linken. Uiteindelijk blijft dat er zeer weinig links van fora opgenomen zijn. De forums zorgen dus voor bijkomende bezoekers, maar niet voor een verhoogde ranking (wegens inkomende links).
Er is ook een gradatie van de furums: van sommige fora worden de links wel meegeteld, van andere niet. Sommige fora zijn natuurlijk niet bereikbaar zonder in te loggen (aan een dergelijk forum heeft niemand iets), maar andere fora die wel openbaar toegangkelijk zijn leveren geen backlinks (terwijl ze voor talrijke bezoekers zorgen). Het is alsof Google selectief blind is.
Lees verder: de SEO trends voor 2009.
|