Root » Webserver » » Index SEO » Wat is SEO?
Search engine optimalisation
Optimalisatie van je website
Wat is SEO?
Hoe sorteert google (of een andere zoekmachine) de resultaten in de pagina dat aangeboden wordt? (de SERP oftewel Search Engine Results Page)

"Page Rank"

Niet alle sites zijn even belangrijk. Zoekrobots hanteren een aantal criteria om te bepalen hoe belangrijk je site is. Google is op de proppen gekomen met het begrip “Page Rank”. Dit begrip is tegenwoordig gemeengoed geworden.
De page rank waarde gaat van 0 tot 10. De schaal is niet lineair maar exponentieel: een pagina met een page rank van 5 wordt minstens tienmaal zo belangrijk geacht als een pagina met page rank van 4.
De page rank wordt aan individuele pagina's toegekend, niet aan een volledige site, maar het effect van een hoge page rank spreid zich eveneens over andere pagina's van de site.
De page rank is van belang voor de plaatsing van je pagina in de resultatenpagina (de SERP of search engine results page), dus waar je site terecht zal komen als er op een woord of woordcombinatie gezocht wordt, en de robot de keuze heeft uit meerdere pagina's (wat doorgaans het geval is). Sommige woorden komen in heelwat pagina's voor, en je moet dus al een heel hoge page rank hebben wil je pagina in een van de eerste 30 geselekteerde voorkomen. In plaats van een algemeen woord kan je kiezen voor specifieke woorden: "auto" komt in oneindig veel sites voor, en het is dus nagenoeg uitgesloten dat je pagina ooit tussen de 30 eerst geselecteerde pagina's voorkomt. "mercedes auto" komt nog steeds in miljoenen sites voor. "mercedes auto tuning" doet het al beter, maar er zijn slechts een 400-tal pagina's die vertellen oven de tuning van een mercedes door duchatelet. Je ziet het plaatje: wees specifiek in je trefwoorden!
Het is gemakkelijker vooraan te komen als er maar 400 concurrerende pagina's zijn, zelfs al is je page rank niet bijzonder. Om vooraan te komen tussen miljoenen andere pagina's moet je al een heel hoge page rank hebben.

Onderzoeken hebben aangetoont dat de meeste surfers nooit verder gaan dan de eerste 30 links. Vinden ze niet wat ze zoeken tussen de eerste 30 sites (3 pagina's met resultaten), dan gebruiken ze andere zoekwoorden en beginnen terug vanaf de eerste link. Om uit te komen tussen de eerste 30 links volg je dus best de regeltjes uitgelegd op de volgende pagina.

Bepaling van de page rank

Backlinks zijn zo belangrijk voor de ranking van een website
dat malafide webmasters niet bang zijn om je site te spammen!
De page rank wordt onder andere bepaald door het aantal sites (en de kwaliteit ervan) die naar jouw pagina wijzen, de befaamde 'backlinks' (of referenties in het nederlands). De page rank wordt bepaald per pagina, niet per site. Hoe meer backlinks, hoe beter. De waarde van de oorspronkelijke pagina wordt gedeeltelijk overgenomen: een site met een hogere ranking zal eveneens je ranking wat doen stijgen, op voorwaarde dat beide sites over ongeveer hetzelfde onderwerp handelen en dat er gebruik gemaakt wordt van 'positief linken': de link tekst moet eveneens betrekking hebben op je site. 'Klik hier' links verhogen je page ranking niet! Google hecht meer belang aan 'organisch linken' (links in de doorlopende tekst) dan aan links die ergens in een tabel zitten (inhoudstabel of... betalende links).

Wat ook blijkt mee te spelen (dit heb ik laatst opgemerkt tijdens de laatste 'google dance'), is de versheid van je site. Een site dat vaak wordt bijgewerkt scoort hoger dan een slapende site. Sites die veel-gevraagde keywords bevatten krijgen blijkbaar ook een duwtje in de rug.

Opname van nieuwe sites

Het kan maanden duren vooraleer een nieuwe site in de ranking opgenomen wordt. De inhoud van pagina's wordt regelmatig geïndexeerd door de zoekmachines (hoe vaak hangt af van hoe vaak je pagina's gewijzigd wordt; zelfs dàt houdt de spider bij!), de links worden opgevolgd, maar de page rank zelf (daar waar het om draait), die wordt slechts een paar keer per jaar bijgewerkt. De update, "google dance" genoemd, gebeurt om de zoveel maanden. Vroeger was dat een evenement in webmaster-land, nu gebeurt de google dans bijna constant (maar dit betekent niet noodzakelijk dat je site sneller zal verschijnen in de zoekresultaten).
SEO-bedrijven gebruiken echter het begrip "page rank" om aan te tonen hoe goed ze wel zijn. Onterecht naar mijn mening, want de page rank is slechts één element van het volledig beeld, want zelfs zonder page rank verschijnt je pagina in de zoekresultaten als de zoekwoorden relevant zijn.

Tegenwoordig wordt de ranking minder en minder gebruikt voor het bepalen van je positie in de zoekresultaten. Het is meer een gadget (een balk dat min of meer groen kleurt) dan een nuttige tool om het belang van je site te bepalen. Google laat niet in zijn spel kijken, en de page rank wordt losgekoppeld van de echte ranking. Zoals de Google dance is het een overblijfsel uit prehistorische tijden geworden.

Hier staan alle punten —SEO tips— waarop je moet letten om je site te optimaliseren voor zoekmachines

Is SEO belangrijk?

De technische onbekwaamheid van een provider heeft mij ertoe aangezet zelf een site op te stellen met een aantal regels waarop je moet letten om je site spider-vriendelijk te maken. Het is niet zo moeilijk om je site te optimaliseren.
Het voordeel van een eigen server is dat je kan nazien wat er precies gaande is door een analyse van de server logs: welke pagina's opgevraagd worden, in welke volgorde, worden ze opgevraagd door bezoekers of door robots?

Het is mij opgevallen dat als bezoekers naar mijn server komen via een zoekrobot, ze nooit gebruik hebben gemaakt van één van de meta tags dat ik aangegeven heb. De meta tags worden gebruikt om aan te geven welke woorden belangijk zijn op de site. Bezoekers zijn wel op de site terechtgekomen door zoekwoorden te gebruiken die wel in de tekst voorkomen, maar die zo speciaal zijn dat ik ze nooit als meta tag heb aangegeven. De reden is eenvoudig: de zoekwoorden zijn zo voor de hand liggend, dat bijna iedereen ze gebruikt, waardoor ze nutteloos geworden zijn. Google heeft een beter werk geleverd door opmerkelijke keywords uit de tekst te lichten.
Wat moet de conclusie hiervan zijn? Dat je maar een beperkte waarde mag hechten aan SEO, de page rank, meta tags en goeroes. Een van mijn oudere sites dat niet geoptimaliseerd is en nauwelijks bijgewerkt wordt krijgt meer bezoekers dan deze server waar ik alle SEO trucs probeer toe te passen …hoewel dit nu aan het veranderen is sinds de laatste stoelendans. Zolang je geen zware fouten maakt, raakt je site geïndexeerd. Ik kan je met zekerheid zeggen: je hebt geen SEO-firma nodig, wel een copywriter!

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's