Site scrappers zijn programma's die stukken van andere pagina's op een eigen site plaatsen, om zodoende voldoende tekst te bekomen. De tekst is eigenlijk niet-relevant, maar wordt toch door Google en andere zoekrobotten geïndexeerd zoekrobotten kunnen niet weten dat de tekst waardeloos is. Voor gebruikers is deze tekst totaal onbruikbaar, maar op deze pagina's staan er ook google advertentieblokken (zoals op mijn sites, trouwens, maar minder prominent aanwezig, en ik schijf mijn teksten zelf). De uiteindelijke bedoeling is dat de bezoeker op deze google-links klikt, en dat doet hij meestal ook, als hij merkt dat de tekst op de pagina totaal onleesbaar is (dan verdient de site een paar cent).
|
- Originele inhoud
- In een poging site scrappers tegen te werken wordt veel belang gehecht aan origineel content. In de laatste google-dance heeft m'n site over fotografie plots een veel lagere kwotering gekregen, dit omdat er al zoveel dergelijke sites zijn. Naast de originele inhoud moet je natuurlijk een zo uitgebreid woordenschat mogelijk hebben (gebruik niet altijd dezelfde woorden).
- Site bijwerken
- Sites die regelmatig bijgewerkt worden, zoals mijn site over het zeepreventorium krijgen meer punten. In de vakantie heb ik gedurende een maand de site niet bijgewerkt, en dat was voldoende om de site in belang te doen zakken, en het aantal bezoekers te halveren!
- Geen wederkerige links
- Een item dat door veel SEO-goeroes aangehaald wordt, is het feit dat wederkerige links (ik link naar je site en jij linkt naar de mijne) niet werken voor het bepalen van de waarde van een site. In een zekere zin is dat ook te begrijpen: een link wordt door een zoekrobot aangezien als een gezonde vorm van positieve waardering voor de site in kwestie. Als beide sites naar elkaar wijzen is het incest!
- Page rank niet meer zo belangrijk
- De pagerank van iedere pagina kan je via de google-werkbalk opvragen. Deze ranking bepaalt hoe belangrijk google de pagina acht. Het blijkt nu echter dat er nog andere criteria toegepast worden om de uiteindelijke positionering op de resultatenpagina te bepalen, en deze spelen een grotere rol dan de eigenlijke pagerank:
- staat de keyword in een titel in je pagina of ergens achteraan de tekst?
- hoe oud is je site? Nieuwe domeinen worden met argusogen bekeken (zandbak)
- ...
- Frames toch OK
- Uiteindelijk is de kogel door de kerk: frames worden toch aanvaard. Je moet dan wel weten, dat als google de pagina linkt, dan is het de afzonderlijke frame, en niet de volledige struktuur. Is de frame bruikbaar als de andere frames afwezig zijn? (waar is de navigatiebalk gebleven?)
Op zijn minst moet je op iedere frame een link plaatsen naar de hoofdpagina, of naar een pagina die ervoor zorgt dat de complete frame geladen wordt.
De SEO-update van juli 2007 is hier te vinden.
|