Root » Webserver » » Index SEO » Search engines
De andere zoekrobotten:
google, msn (bing), ask, alexa
Engines
Er bestaat wereldwijd een groot aantal zoekprogramma's, waarvan sommigen zelfs niet in onze streken bekend zijn (Baidu). Dat je site door Baidu geïndexeerd zou worden is nutteloos (meestal geeft dit enkel aanleiding tot het stelen van de afbeeldingen op je site), maar de andere zoekrobotten zijn wel nuttig.
-

-

Zoekrobotten


Google


MSN (nu: Bing)



Alexa


Google

De meest bekende is vanzelfsprekend google. Google is in de markt gesprongen met maar één doel en één produkt: zoekresultaten. In die tijd was de grootste concurrent van Google Yahoo. In tegenstelling met Google werkte Yahoo met categogiëen, en niet zozeer met zoekresultaten. Ook zat de zoekpagina en de resultatenpagina vol andere rommel, waardoor het leek dat de zoekresultaten maar onbelangrijk waren. Bij google had je één inputveld. Deze duidelijkheid heeft in het voordeel van google gespeeld, zover zelfs dat nu ook Yahoo een super-eenvoudige layout is beginnen te gebruiken. Helaas een beetje te laat.

Google is ondertussen zo succesrijk geworden dat google synoniem geworden is van het zoeken op het internet. Maar een tweede concurrent is op komst. Niet zozeer omdat het beter is, maar omdat het standaard aanwezig is mel elke windows computer: namelijk msn search (nu: bing). Microsoft heeft de grote middelen boven gehaald om google van zijn troon te stoten. Of dit ook zal lukken is de vraag.

MSN Search (nu: Bing)

Eigenlijk zouden de mensen een andere zoekprogramma moeten uitproberen als ze niet vinden wat ze zoeken. We gebruiken daarvoor het voorbeeld rechts ("zeepreventorium"). Je kan duidelijk merken dat de eerste twee zoekprogramma's, google en msn ongeveer dezelfde resultaten produceren voor de eerste plaatsen (dat is ook logisch, dat zijn de sites die specifiek over het zeepreventorium handelen. Zodra we de hoofdsites gepasseerd zijn, zijn de resultaten totaal verschillend. Maar mensen gebruiken niet al te vaak een ander zoekprogramma, ze herformuleren lieven hun query.

Welke zoekprogramma's gebruiken de mensen? Vooral google, voor 90% van de queries. Er wordt vaker en vaker op foto's gezocht dan op tekst, wat het belang van een goede omschrijving (alt-tag) nodig maakt. Niet vergeten dezelfde tekst te gebruiken juist vòòr of na de afbeelding zodat google merkt dat je niet probeert extra keywords binnen te loodsen via de alt-tag.

De 10 resterende procenten komen bijna uitsluitend voor rekening van msn search (bing), toestand begin 2008. De andere zoekprogramma's komen zelfs niet voor in mijn statistieken! Deze statistieken zijn geldig voor al mijn sites.

De database van MSN search werd opgeruimd toen Bing gelanceerd werd, en dit betekent dat Bing grotendeels vanaf nul begonnen is, met een schone lei en zonder vooroordelen. De criteria die Bing hanteert zijn verschillend van die van Google, en als je goede SEO-technieken toepast kan je gemakkelijker en sneller scoren met Bing dan met Google.

In 2011 is het een publiek geheim dat Bing gaan kijken bij Google om te bepalen werke pagina's opgenomen moeten worden. Voor heel specifieke woorden (die normaal weinig in queries voorkomen) had Google een fake resultaten-pagina opgemaakt met grove fouten. Bing heeft deze grove fouten overgenomen op zijn eigen resultaten-pagina, wat bewijst dat Bing de gemakkelijkste weg bewandelt: de resultaten van Google overnemen. En dit terwijl MSN Search vroeger één van de meest betrouwbare search engines was!

Waarom zou je als webmaster nog naar andere zoekprogramma's kijken? Omdat ieder zoekprogramma zijn eigen systeem gebruikt. Bij een concurrerente site dat hoog staat bij een relatief onbekend zoekprogramma kan je misschien tips, interressante woordcombinaties en dergelijke vinden. Deze relatief onbekende zoekprogramma's zijn bijvoorbeeld yahoo, ask en lycos (drie programma's die belangrijk waren 10 jaar geleden toen google nog niet bestond!)

GMBMG (Give me back my google) ! Google probeert een zo breed spectrum weer te geven. Als je een type fototoestel ingeeft, dan zal je een link krijgen naar de fabrikant, de importeur, een paar vergelijkingssites en internet-verkopers aantreffen. Dit is de theorie. In de praktijk zal je echter oninteressante sites tegenkomen op de eerste pagina: ebay (waarbij het fototoestel in kwestie al lang verkocht is), kelkoo (met een beschrijving van het produkt dat van de site van de fabrikant gehaald is) en andere sites die even waardeloze informatie aanbieden. Er is een duidelijke vraag van de gebruikers om terug te keren naar deze originele formule (die aan de basis ligt van het succes van google). Internetters hebben liever persoonlijke produktbeschrijvingen, dan gortdroge specifikaties en sales pitch dat van de site van de producent gehaald werd.

Alexa

Een heel opmerkelijk zoekprogramma is alexa. Alexa gebruikt niet het klassiek systeem om te bepalen welk site belangrijk is, maar kijkt welke sites bezocht worden door mensen die de Alexa toolbaar geïnstalleerd hebben. De alexa toolbaar is vergelijkbaar met de google toolbaar, maar naast zijn klassieke funktie stuurt het ook een lijst van de bezochte sites door naar de alexa servers. Dagelijks maakt alexa dan een top-100.000 van de meest bekende sites.

Alexa haalt ook zijn mosterd bij dmoz, de online directory. DMOZ is een internet directory, een beetje vergelijkbaar met yahoo vroeger, waarbij iedere site geklasseerd wordt binnen een bepaalde categorie. DMOZ wordt gerund door mensen, die de verschillende aanmeldingen manueel controleren, en eventueel de site opnemen. DMOZ is verder totaal onbelangrijk geworden, maar zoekmachines (en niet enkel alexa) hechten groot belang aan het feit dat de site al dan niet in DMOZ opgenomen is (juist omdat het door echte mensen gerund wordt). Daarom probeer ik al vier jaar (tevergeefs) zeepreventorium.org opgenomen te krijgen in de directory.

Omdat alexa gebaseerd is op welke sites bezocht worden zijn de resultaten soms verbluffend. Bepaalde sites die accessorisch over het zeepreventorium handelen staan hoger gerangschikt dan sites die voornamelijk of uitsluitend over het zeepreventorium handelen. Een minpunt van alexa is dat de toolbar weinig gebruikt wordt (vooral in angelsaksische landen, alexa is een spin-off van amazon). De vreemde rankschikking van bepaalde sites is ook te begrijpen: waarschijnlijk zullen weinig mensen specifiek de site van het zeepreventorium bezocht hebben, wel andere sites waar een korte vermelding van de instelling staat.

Alexa werkt ook enkel op TLD-niveau: dus alle subdomeinen worden samengeteld voor de statistieken. Dit is geen probleem om de populariteit van je domein te meten, maar dat is not done voor een search engine: de bedoeling van subdomeinen is namelijk verschillende onderwerpen aan te snijden. Sites die bij users.skynet.be of users.telenet.be gehost worden raken dus nooit in de index.

Het zou ideaal zijn mocht google het surfgedrag van de gebruikers in rekening nemen bij de bepaling van de pagerank. Ik vrees echter dat dan vooral seks sites bovenaan google zullen prijken... Ook werkt dit vernieuwing tegen omdat google de belangrijkste zoekprogramma is: surfers die de google toolbar geïnstalleerd hebben surfen vooral naar sites die door google geïndexeerd zijn, en dit verhoogt opnieuw de ranking van de site in kwestie. Dit zou verschraling meebrengen omdat google àl de voornaamste speler is.

Yahoo!

yahoo! is een beetje een vreemd geval. Het is niet de grootste zoekmachine (dat is Google) en het heeft niet zoveel slagkracht als MSN search (dat standaard ingesteld staat op alle windows-computers), maar het zal heel snel je site doorzoeken. Een paar uur nadat één van mijn nieuwe sub-domeinen online werd gezet, werd het al geindexeerd door yahoo! In het algemmen geldt het zandbak-effekt minder voor subdomeinen.

Publicités - Reklame

-