Portfolio

De realisatie van een portfolio... het visitekaartje van een model

 

Wat is een portfolio

Traditioneel is een portfolio een verzameling van je eigen werk, waarmee je laat zien wat je kunt, waar je goed in bent. Met zo’n portfolio ging men als kunstenaar of architect naar opdrachtgevers, zodat zij een beeld kregen van je kunnen, maar ook van je stijl en werkwijze.

Maar om deze zo goed mogelijk te publiceren zet men dit vaak in een mooie layout met foto's en informatie.

Een portfolio geeft eigenlijk aan: ‘Kijk wat ik kan!’ en zo kun je nieuwe klanten krijgen.
Een goede portfolio geeft je professionaliteit aan je klanten weer.  Hierdoor scoor je goed.
En dat is juist wat je nodig hebt... Een goede complete portfolio zodat je profiel goed tot z’n recht komen.

 

Een portfolio  moet doelgericht zijn...

Bij het aanleggen van een portfolio moet je ervoor zorgen dat je voldoende divers materiaal beschikbaar hebt. Stel je in de plaats van een agent dat een model nodig heeft om een nieuwe scheercrème te promoten: hoe zie je eruit in badjas? Belgacom heeft een "installateur" nodig. Hoe zie je eruit in werkkledij? In de meeste gevallen zal één enkele fotosessie niet voldoende om een goede portfolio samen te stellen. Iedere shoot levert doorgaans slechts een paar geschikte foto's.

 

Leef je uit...

Dat was het formele deel van de portfolio, en die moet altijd aanwezig zijn. Er mag een deel zijn waar je je kreativiteit (of die van de fotograaf) de vrije teugel laat, zolang je het doel van een portfolio niet voor ogen verliest: het moet het het model in de kijker plaatsen. Pronken met de exotische plaatsen waar je allemaal bent geweest is verkeerd: jij moet centraal staan, niet de lokatie. Foto's aan het strand in Ibiza zijn ALTIJD uit den boze. Neem het soort foto's die het best bij jou passen. Een paar "candid camera" shots of snapshots (waar het model niet poseert) kunnen er ook bij. Bij snapshots is de technische kwaliteit van de foto ondergeschikt aan de expressie, het ogenblik, het gebeuren, maar dit betekent niet dat je een gsm kan gebruiken voor je snapshots. Deze creatieve fase is even belangrijk als de formele fase: agentschappen moeten duizende foto's beoordelen, en bij een klassieke portret val je niet genoeg op. men stelt zich dan al snel de vraag..."Is dat alles wat zij kan?"


Diversiteit is belangrijk...
Laat je ten minste fotograferen door twee
soorten fotografen. Zij hebben allebei een andere kijk op de zaak. Een beroepsfotograaf doet dit als job en zal een professioneel produkt afleveren (dat je wel zal moeten betalen), een amateur-fotograaf kan voor meer opvallende beelden zorgen. Een shooting in een studio kan ook nuttig zijn, mag je mag je zeker niet beperken tot die enige studio-shoot.
Door te poseren voor verschillende fotografen bouw je ook ervaring op: je leert de verschillende poses, hoe een fotosessie gebeurt, en dergelijke. Op een shooting voor een agentschap, waar een visagiste, een kapper, een lichttechnieker, een regisseur en andere mensen met onduidelijke funkties rondlopen zal de fotograaf geen tijd hebben om je details van het vak uit te leggen.



Portfolio of fotoboek...

A
ls je een paar shootings hebt meegemaakt met verschillende fotografen, dan heb je voldoende goede foto's om een echt fotoboek samen te stellen. Van de meeste fotografen heb je talrijke foto's ontvangen, maar niet alle foto's zijn even geschikt om opgenomen te worden in een boek dat de aandacht moet trekken. Met een dergelijk boek kan je met een gerust hart naar een modellenbureau stappen. Het boek zal foto's van verschillende fotografen bevatten (verschillende stijlen) maar ook verschillende soorten shootings (klassieke portfolio, themashoots, opdrachten, studiowerk,...) Een bewijs dat je ervaring hebt!

Met een dergelijk boek bouw je eigenlijk verder op een typische traditie van de amerikaanse hogescholen: de yearbook. Maar je boek moet zich niet beperken tot foto's van je shootings, maar moet aangeven dat je brede interesses hebt. Het is eigenlijk de vervanger van de traditionele fotoalbum van je ouders.

Zelfs al heb je niet de bedoeling van fotomodel te worden (veel jongeren poseren gewoon voor de fun), toch kan je een jaarboek nuttig gebruiken: om te showen op feestjes, bij vrienden en familie, op school,... Het is nog eens iets anders dan een profiel op netlog!

Een boek met stevige kartonnen kaft en glanzend papier zal je uiteindelijk minder kosten dan de foto's individueel uit te printen! Het boek wordt digitaal gedrukt en de kwaliteit is beter dan die van de printouts dat je met een inktjet printer kan bekomen. De layout van de pagina's kan je zelf aanpassen en je kan teksten bijplaatsen.

 

Copyright © 2008 Fotografie-Rudje4you

Alle op deze website gebruikte beelden zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet voor commerciële of andere doeleinden gebruikt worden zonder toestemming van de fotograaf.