- Geef de robots te eten
- Search engines hebben tekst nodig. Organiseer je site over verschillende pagina's en zorg ervoor dat iedere pagina een deelaspect van het onderwerp behandelt. Spreid je keywords over verschillende pagina's: zorg dat er op iedere pagina een paar van je belangrijke zoekwoorden bevat.
- Let op de navigatie
- Zorg voor eenvoudige, statische links. Drop down menu's (vaak met javascript gerealiseerd) kunnen niet door robots verwerkt worden. Indien je toch geanimeerde links wenst bovenaan je pagina, herhaal dan deze links onderaan de pagina op een statische manier. Interne navigatie is belangrijk voor zoekrobotten, maar zorg ook voor een paar links naar externe sites.
- Zet je formatering in externe bestanden
- CSS (cascading style sheets) is de juiste manier om je site te formateren. Zo bepaal je een algemene look voor je site: wens je één kleur te wijzigen over al de site, dan moet je maar één bestand bijwerken. Door gebruik te maken van style sheets zorg je er ook voor dat je pagina niet overspoeld wordt met formateringsopdrachten. Ook voor de surfer van belang: de pagina wordt sneller geladen omdat de CSS in de meeste gevallen reeds ingelezen is.
- Aandacht voor ALTernatieven
- Spiders kunnen niet raden wat er te zien is in een plaatje, maar je kan ze wel op het goede spoor helpen door een ALT tag te gebruiken, waarin je vermeld waarover de foto gaat. Sommige mensen zoeken op afbeeldingen, en de afbeeldingen worden geselecteerd door de alt-tag. Voor wat betreft de inhoud van de alt-tag gelden dezelfde beperkingen als bij keywords: ze moeten relevant zijn voor de pagina: sommige bedrijven hebben geprobeerd veelgevraagde (maar meestal niet-relevante) keywords in de alt-tag te steken, met als gevolg dat de spiders de alt tag tegenwoordig aan een bijzonder onderzoek onderwerpen.
- Positief linken
- Zorg dat je links informatie meedragen naar de volgende pagina. Je bekomt het beste resultaat (minste verdunning van je page rank) als de anker-tekst (de tekst tussen de "<a..." en </a>) sleutelwoorden bevat van je volgende pagina (de pagina naar waar gelinkt wordt). Voorbeeld: met deze link verwijs ik naar mijn home webserver die de verwarming stuurt, en de titel van de gelinkte pagina is: "Persoonlijke Webserver: verwarming". Schools de titel overnemen in de link hoeft niet, een variatie op de woorden is zelfs beter. Een link in de tekst (een organische link zoals dit in SEO termen genoemd wordt) is beter dan een losstaande link (bijvoorbeeld in een hoofding, inhoudstabel of een advertentieblok).
- Creeer een inhoudstabel voor je site
- Hoewel niet absoluut noodzakelijk, een geordende inhoudstabel dat alle pagina's van je site bevat kan nuttig zijn om alle pagina's van je site geïndexeerd te krijgen. Ook voor de modale bezoeker is een site-map een aanwinst.
- Gebruik mark-up
- Bij het opmaken van je pagina gebruik je best de voorgeschreven manier om titels en ondertitels aan te geven: met <H1>, <H2>, <H3>,…-tags. Andere html kodes met semantische betekenis mag je zeker ook gebruiken: description lists <DL> ('woordenboek' met de beschrijving van begrippen). Gebruik de kodes die het best aansluiten bij hetgeen je wilt overbrengen <CITE> wordt gebruikt bij het citeren van een spreuk, terwijl <I> dat dezelfde uitwerking heeft (schuine tekst) geen semantische betekenis heeft. Je kan formateringsopdrachten aan de mark-up toekennen met CSS.
- Maak meta tags aan
- Als je pagina bijna klaar is, zorg voor de nodige meta tags. Er zijn twee meta tags die van belang zijn: de keywords en de description. Ga niet overboord door je pagina vol te zetten met meta-tags: andere tags worden niet onderzocht.
De keywords vertellen de zoekmachinen welke woorden je belangrijk vindt op de site. Zorg er dan ook voor dat deze woorden een aantal keren in de tekst voorkomen. Niet teveel (keyword stuffing), maar ook niet te weinig. Kies voor iedere pagina een verschillende reeks keywords. Beperk het aantal keywords per pagina, een 10-tal is het maximum. Plaats de belangrijkste keywords vooraan in de meta-tag en in de lopende tekst.
De description is een langere versie van je titel. De titel verschijnt bovenaan de pagina (een 60-tal tekens) in de browser en als aanklikbare link op de pagina met zoekresultaten, de description (een 80 à 200-tal tekens) verschijnt als korte tekst onderaan de link. Je pagina moet niet alleen verschijnen tussen de zoekresultaten, maar het is even belangrijk dat de description de surfer aanzet om op de link te klikken. Zorg voor een titel en description waarvan de meeste woorden eveneens in de tekst voorkomen, en liever meer dan één keer.
Na het aanmaken van de tags is het meestal nodig om de tekst opnieuw onder handen te nemen om de keywords beter te laten opvallen (zowel voor zoekmachines als mensen).
- Één geheel
- Zorg ervoor dat je site als een geheel beschouwd kan worden. Het moet over een onderwerp gaan. Bespreek details op verschillende pagina's, maar let erop dat alle delen van de site een verband met elkaar hebben (als je wasmachines verkoopt, maak dus geen pagina's aan met je hobbies op dezelfde site, behalve als je hobby het herstellen van wasmachines is). De reden daarvoor is dat interne links die als niet-relevant beschouwd worden niet bijdragen tot de page rank van de andere pagina's. Anders gezegd: je had ze evengoed niet kunnen schrijven. Wens je twee of meerdere onderwerpen aansnijden, gebruik dan meerdere subdomeinen (virtuele hosts): server.idemdito.org, pics.idemdito.org. Wees erbij vanaf het begin, want anders worden de pagina's bij het verkeerde subdomein geïndexeerd.
- Synoniemen voor keywords
- Gebruik alternatieven voor je zoekwoorden op eenzelfde pagina. Door verschillende zoektermen te gebruiken zorg je ervoor dat je pagina in de indexen opgenomen wordt met veschillende keywords. Het herhalen van steeds dezelfde sleutelwoorden op eenzelfde pagina kan door de zoekmotoren aangezien worden als keyword stuffing, met als gevolg dat je site uit de resultatenpagina's gehaald wordt.
- Woordengroepen
- Een van mijn sites bevat recensies van boeken met een homoseksueel thema. Zowel met "boeken" als met "homoseksualiteit" raak ik niet op de eerste pagina van Google omdat er reeds zoveel sites zijn die één van beide bespreken. Met homoseksualiteit boeken raak ik wel op de eerste pagina, maar niet met boeken homoseksualiteit. De reden is dat de eerste woordvolgorde vaker op mijn site voorkomt. Zorg dus dat je een mix van keywords hebt!
- Leestekens
- Google en andere zoekmachines letten niet op de leestekens, wel op de woordvolgorde. We keren terug naar het vorig voorbeeld: homoseksualiteit boeken is een succesnummer, zelfs al staan beide woorden in een ander zin: ... een onderwerp is homoseksualiteit. Boeken over ...
Je hebt dus heelwat vrijheid bij het combineren van keywords.
- Afwisseling
- Je site is eindelijk klaar? Begin dan maar opnieuw! Wijzig de tekst van iedere pagina, verschuif de keywords, splitst een pagina in tweeën. Daardoor hou je de zoekrobotten wakker: ze zullen je site beter opvolgen als ze merken dat een aantal pagina's minstens maandelijks gewijzigd wordt. Gebruik de server logs om na te gaan welke pagina's bezocht werden.
- Een titel voor je pagina
- Hier loopt het bij de meeste sites mis. Wat heeft het voor nut dat je pagina in google opgenomen wordt, als de titelpagina luidt 'default title'. Surfers zullen op een andere pagina klikken. Aangezien google ook de effectieve klikken kan bijhouden, kan je pagina uit de listings verdwijnen na verloop van tijd.
- Struktuur in je site
- Zorg voor struktuur in je site! Als je site complex begint te worden (meer dan 100 pagina's), maak dan een paar subindexen per onderwerp, en rangschik dan de informatiepagina's onder één of meerdere subindexen. Dan wordt je hoofdindex niet te complex, met teveel links die minder waarde overbrengen. Iedere informatiepagina moet met zo weinig mogelijk kliks bereikt kunnen worden vanaf de hoofdpagina (index), en deze index moet bereikbaar zijn vanaf alle pagina's. Hoe dieper je in de struktuur van je website gaat, hoe meer specifiek de zoekwoorden moeten zijn. Het aantal subindexen, het aantal links kan je zelf kiezen: de struktuur van je site is belangrijk, niet dat er precies 8 links zijn per subindexpagina. Niet alle pagina's moeten via een subindex bereikbaar zijn. Belangrijke pagina's (of pagina's die niet onder een subindex passen) kan je op de hoofdindex vermelden. Twee voorbeelden waar met subindexpagina's gewerkt wordt is mijn site over het zeepreventorium en portretfotografie. Omdat deze sites zo uitgebreid geworden zijn, kan je geen enkele informatiepagina meer bereiken vanaf de hoofdindex.
- What's new!
- Maak een pagina aan waar je alle wijzigingen vermeld (kleine wijzigingen moeten natuurlijk niet vermeld worden). Nieuwe pagina's moeten hier zeker vermeld worden. Maak er niet enkel een links-pagina van, maar schijf bij iedere link een korte samenvatting, misschien ook de reden voor het aanmaken van de nieuwe pagina,... Na een maand of twee laat je de oudste links weg. De bedoeling is dat deze pagina vaak gewijzigd wordt. De zoekrobotten zullen dit ook opmerken en de pagina regelmatiger indexeren. De links naar nieuwe of gewijzigde pagina's worden dan ook sneller opgenomen, waardoor je site in het algemeen sneller in de zoekmachines verwerkt wordt.
- Vermijd een slagveld
- Je keywords mogen niet met elkaar vechten om de aandacht van zoekmachines: centreer iedere pagina rond een bepaalde item met bijhorende keywords. Beperk het aantal keywords per pagina zodat ze meer gewicht hebben. Je bedrijfsnaam prominent op iedere pagina vermelden (in de titel en in belangrijke markups <H1>) is niet produktief. Als mensen je bedrijf zoeken, dan zullen ze die wel vinden. Als mensen een wasmachine zoeken, dàn moeten ze je bedrijf vinden!
- Backlinks
- Ik heb het moeilijkste voor het laatste gehouden, kwestie dat je niet in een al te vroeg stadium depressief zou worden. Robots zullen je site onbelangrijk vinden als je niet "geciteerd" wordt door een andere site (backlink). Het belang van de andere site sijpelt wat door naar je eigen site: als je op de hoofdpagina van Microsoft geciteerd wordt, zal dat meer invloed hebben dan dat je door mij geciteerd wordt. Dit heeft ook als gevolg dat als één pagina van je site vaak geciteerd wordt, het effect ervan zich laat voelen op de hele site (als je voor voldoende interne links zorgt).
Hoe geraak je in godsnaam aan backlinks?
- Aktueel blijven
- In een veranderlijke, concurentiële markt is het belangrijk dat je site regelmatig bijgewerkt wordt. Delen van je site die niet voldoende vaak bijgewerkt worden verdwijnen in het verdoemhokje van de tweede pagina van de zoekresultaten. Dit is heel opmerkelijk: ik maak een nieuwe pagina aan, binnen een maand staat die op de tweede plaats in Google. Een jaar later is dezelfde pagina niet meer te vinden in Google, terwijl er niets veranderd is (het is een boekbespreking voor een boek dat tegenwoordig niet meer beschikbaar is).
|