Root » Webserver » » Index SEO » Basiselementen » Negatief
Search engine optimalisation
Praktijken die de ranking kunnen verminderen
Negatief
De praktijken die hier aangehaald worden zijn niet bevorderlijk voor je pagerank en zijn dus te mijden. Je gaat niet uit de index verdwijnen (zoals wel het geval is bij verboden praktijken), maar in het algemeen is dit niet ebvorderlijk voor je plaatsing op de resultatenpagina.

Slecht voor zoekrobotten

[i]Frames Zie ook de update pagina.
Zoekrobots mijden [i]frames. Technisch gezien is er niets mis met frames (robots kunnen de links in frames evengoed volgen als normale links). De definitie van een frameset is gestandardiseerd en de links zijn duidelijk aanwezig. Een frame is zelfs uit technisch oogpunt heel positief: de hoofding en de voornaamste links die nooit veranderen worden in een vaste frame gezet.
Uit ervaring heb ik echter gemerkt dat robots frames bewust 'links' laten liggen. Spiders volgen enkel de href tags, niet de src tags (expliciete politiek bij Yahoo, maar die wordt ook bij Google toegepast). Waarschijnlijk indexeren spiders de frames niet omdat er problemen rijzen bij de weergave: als de klant op een (sub)pagina klikt, dan wordt deze pagina getoont, niet de volledige frame (wat voor ongewenste effekten kan zorgen). Met javascript is het mogelijk de frameset automatisch te laden als er een subpagina aangevraagd wordt, maar daar houdt de spider geen rekening mee.

Javascript, Flash en andere animaties
Zoekrobotten kunnen de informatie dat in deze objecten zit niet verwerken. Als je volledige site voornamelijk uit flash bestaat, dan zal je site nooit geindexeerd geraken.
Dynamische links (drop down menu's met javascript) worden niet gevolgd. Spiders kunnen niet "in" afbeeldingen en animaties kijken: indien de inhoud van een afbeelding belangrijk is, moet dit ook op de ene of andere manier in gewone tekst vermeld worden en in de ALT-tag van de afbeelding.

Teveel ballast
Kijk naar de source van je pagina en naar de zichtbare tekst in de browser. Als er teveel mark-up gebruikt wordt (kodes om de layout te bepalen, maar ook andere niet-tekstuele zaken), dan verzuipt je tekst in de ballast en wordt er door de spider geen belang aan je tekst gegeven. Eenvoudige regel: als er minder nuttige tekst dan mark-up in de eerste deel van je pagina zit (source view), dan doe je de spiders geen gunst.

Te weinig (of teveel) inhoud
Een pagina zou niet meer dan een 100-tal k mogen zijn, maar mag zeker niet te klein zijn. 200 woorden (echte tekst, geen formateringsopdrachten!) is een minimum

Flash intro-pagina
Als je een intro-pagina opmaakt dat enkel bestaat uit een flash animatie, dan ben je goed verkeerd bezig! Niet alleen zorgt dit voor een verdunning van je page rank (de page rank wordt maar gedeeltelijk overgenomen door een pagina naar waar gelinkt wordt), maar in sommige gevallen vormt de animatie een niet te nemen obstakel voor de spider omdat ie niet weet waar dat ie moet "klikken" om verder te gaan.
Een intro-pagina mag, maar het moet ook tekst bevatten (bijvoorbeeld een samenvatting van je site en een aantal links).

Verkeerde volgorde
Deze hint is niet zo belangrijk, maar als je toch aan het optimaliseren bent, kan je die ook volgen.
Spiders hechten meer belang aan tekst dat bovenaan de pagina voorkomt, dan aan tekst onderaan. Je belangrijkste verkoopsargumenten moeten dus boven staan. Indien je sales pitch verspreid zit over de hele pagina, neem je best een samenvatting op aan het hoofd van de pagina. Niet alleen gunstig voor spiders, maar ook voor surfers: ze weten direct wat hen te wachten staat. Opgelet: als het begin van je pagina uit scripts, formateringsopdrachten en dergelijke bestaat, dan verdunt de waarde van je effectieve tekst. Als het echt moet, zet je scripts in een extern bestand (<SCRIPT SRC=>) of zet ze op het einde van de pagina en zorg dat ze pas geactiveerd worden met een onLoad event.

Te complexe indeling
Gebruik tabellen voor wat ze uitgevonden zijn: voor voetbaluitslagen en waterstanden, niet om je pagina ermee te formateren. Pagina's waarvan de layout door geneste tabellen bepaald wordt kunnen spiders in de war sturen. Spiders houden het liefst van doorlopende tekst, met semantische aanduiding van belangrijke woorden en hoofdingen: hoofdingen <H1>, <H2>,..., <STRONG>, <UL>, maar ook minder gebruikte tags zoals <DL>.

Euh?
Plaats geen balast in titels en hoofdingen (woorden zoals het, de, een, dat), maar zorg er toch voor dat je titel leesbaar blijft. Daar moeten je keywords staan! Gebruik je bedrijfsnaam slechts met mate —mensen zoeken geen bedrijven maar produkten—, je bedrijfsnaam prominent vermelden op de index en de contactpagina is in de meeste gevallen voldoende, op de andere pagina's is een kleine vermelding voldoende.

Teveel links
Als je veel links hebt (intern of uitgaand) dan verdunt je eigenlijk de waarde van je links. Als je een link krijgt van een site met een hoge page rank dan krijg je een deel van de waarde van de site, voor zover beide sites ongeveer over hetzelfde onderwerp handelen (je zou het een vorm van "peer review" kunnen noemen) en correct gelinkt worden (zie item 'positief linken'). Als de site waarvan je een link krijgt duizenden (andere) uitgaande links heeft, dan wordt er niet veel overgedragen van de page rank.

Geen titel voor je pagina
Hier loopt het bij de meeste sites mis. Wat heeft het voor nut dat je pagina in google opgenomen wordt, als de titelpagina luidt 'default title'. Surfers zullen op een andere pagina klikken. Aangezien google ook de effectieve klikken kan bijhouden, kan je pagina uit de listings verdwijnen na verloop van tijd.

Onnatuurlijke verhouding van de tekst op de pagina en geschoemel met meta tags
Een pagina bestaan uit zoekwoorden, maar ook uit koppelwoorden (een, ook, uit, als, …). Als een pagina uit een onnatuurlijke verhouding bestaat (keyword stuffing), dan kan dit aanleiding geven tot het weren van de site uit de resultatenpagina. Zoekrobotten zullen ervan uitgaan dat bij de site alle aandacht is geweest naar de optimalisatie, niet naar de tekst.
Als de spider ontdekt dat je meta tags geen verband houden met de feitelijke inhoud van de pagina, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je ranking. Tegenwoordig hechten zoekrobots bijna geen aandacht meer aan de meta tags.

Te lange URL
Sommige sites waarvan de pagina's door software worden aangemaakt (bijvoorbeeld een verkoop met winkelkarretje) hebben overmatig lange adressen. Een site met een goede ranking scoorde heel slecht met de promotie van zijn produkten, omdat de link naar ieder produkt veel te lang was.

veel te lange URL

Nieuwe site
Maak geen nieuwe site aan (nieuw domein) omdat de originele domein naam bijvoorbeeld niet meer bij het nieuw bedrijf past (naamswijziging, andere keywords,...). Talrijke sites zullen nog steeds naar het oude domein wijzen: al deze links ben je kwijt en het duurt jaren vooraleer deze links uiteindelijk aangepast geraken. Zoekprogramma's hechten ook meer belang aan oudere sites: als twee sites over eenzelfde onderwerp handelen, ongeveer dezelfde inkomende links hebben, dan zal de oudste site altijd eerst komen in de zoekresultaten. Altijd. Je moet minstens een redirect maken van alle oude pagina's naar de nieuwe pagina's (dus de site in tweevoud maken, waarbij iedere pagina van de oude site verwijst naar de corresponderende pagina in de nieuwe site).

Teveel inhoud
Maak geen site aan die zo groot is dat je die niet meer kan beheren. Weersta aan de drang om meer pagina's aan te maken, gewoon om meer advertenties te kunnen plaatsen. Een site met een beperkt aantal gefocuseerde pagina's die regelmatig wordt bijgewerkt zal beter scoren dan een site met teveel pagina's waarbij iedere pagina misschien één keer per jaar bijgewerkt wordt. Google hecht tegenwoordig heel veel aandacht aan de "versheid" van een pagina.

Publicités - Reklame

-