Root » Webserver » » Index SEO » Links kweken
Search engine optimalisation
Het belang van inkomende links
Backlinks
Vroeger bestond Google niet! Kan je je dat voorstellen? Het zoeken naar een onderwerp ging via directories; lijsten van websites, gerangschikt per onderwerp. Je moest in zoveel mogelijke directories ingeschreven geraken. Deze directories werden manueel aangepast door een webmaster.

De belangrijkheid van je eigen site werd door de bezoekers zelf bepaald. Wou je een interessante site, dan moest je minstens een pagina hebben met links naar gelijksoortige sites (als je een boekensite had, dan moest je bijvoorbeeld een linkpagina naar bibliotheken, uitgevers en dergelijke hebben). De kwaliteit van je site werd eigenlijk bepaald door... de kwaliteit van je uitgaande links! Later werd deze arbeidsintensieve bedoening geautomatiseerd door "rings", dat waren een soort roterende banners met reklame en een link naar de volgende site in de ring.

-

-

Inkomende links


Een navigatie- of advertentielink

Een organische link
De grote electrowinkel van Verfaillie-Bauwens in Waardamme (nabij de E-40 autosnelweg in Oostkamp) heeft twee vestigingen geopend in Knokke in de Lippenslaan 225 en in de kustlaan 46 (Loewe Gallery).
In de winkel van Waardamme verkopen wij alle electro (hifi, televisie, camera, witgoed, keuken), terwijl de winkel in Knokke gespecialiseerd is in bruingoed (televisie, hifi, camera). De Loewe Gallery presenteert alle Loewe toestellen in een uitzonderlijke winkel.

Een directory

Iedereen gebruikt nu zoekmachines om informatie te vinden. Het nut van directories en links-pagina's is tegenwoordig twijfelachtig. Tegenwoordig zijn deze manuele directories nagenoeg volledig van de kaart verdwenen, zelfs DMOZ, de enige overgebleven directory speelt geen noemenswaardige rol meer. De funktie van directory is trouwens veranderd in dat van "seach engine", want je hebt nu een searchbox. Het zoeken gebeurt enkel in de entries van DMOZ zelf, dus bekom je slechts een zeer beperkt resultaat dat niet met de werkelijkheid overeenstemt.

Er bestaan nu wel nog directories, maar die worden machinaal aangemaakt. De bedoeling ervan is inkomsten te genereren, want deze directories zitten vol google adwords (MFA sites of "made for Adwords"). Eenmaal de kode geschreven om de pagina's aan te maken en in de juiste onderverdeling onder te brengen moet de site niet onderhouden worden. Deze machinaal aangemaakte sites scoren echter zeer laag in zoekrobotten omdat ze geen origineel content bevatten.

Het gevolg van het verdwijnen van directories en link-pagina's

Het direct gevolg van het verdwijnen van pagina's met backlinks, is dat een backlink nu zeer waardevol wordt! Inderdaad, de meeste sites worden nergens meer vermeld (iedereen is bezig met zijn eigen website en het linken naar gelijkaardige sites wordt niet meer toegepast). Eén enkele inkomende link is dus goud waard. Met slechts een klein aantal backlinks krijg je een aanvaardbare pagerank van 3.

Soorten links

Google en andere zoekrobotten onderscheiden verschillende soorten links (zie voorbeelden rechts), maar ook directories
Navigatie-links
Dit zijn links die in groep voorkomen en niet omgegeven worden door tekst. Dit kan zowel een navigatieblok op je website zijn of een advertentieblok. Google zal relatief weinig belang hechten aan dergelijke links voor het bepalen van de ranking van de target.
Organische links
Dit zijn links die in de doorlopende tekst voorkomen (of tenminste omgeven zijn door een kleine tekst). Google hecht meer belang aan dergelijke links omdat ze minder op reklame-links lijken.
Startpagina's en directories
Zich inschrijven in directories en startpagina's (zoals startpagina.be) is niet echt zinvol. Deze startpagina's zijn de moderne versie van de directories. Iedereen kan een startpagina beginnen, waardoor de waarde van een dergelijke pagina nooit erg hoog zal zijn. Je inschrijven kan natuurlijk geen kwaad, maar de pagerank van de pagina waarop je link voorkomt (voor zover die pagina een pagerank heeft) wordt verdund over alle aanwezige links, en dat zijn er gemakkelijk meer dan honderd. Het effekt op je eigen site is dus nagenoeg nihil.

Hoe kan je links bekomen?

Enkele denkpistes:
  • Zoek de backlinks op van je concurrenten (google opdracht: link: en dan het domein van je concurrent), neem contact met de site eigenaars die backlinks aanbieden en vraag ze of ze eveneens een link naar jouw site zouden willen leggen. Wie niet waagt...
  • Schrijf je in op forums die handelen over hetzelfde onderwerp als je site (zoek een forum op met een voldoende hoge PR), maak een signature aan waar een link naar je site in voorkomt en schrijf een aantal teksten (vragen of antwoorden). Zo heb je voor bijna niks een backlink. Opgelet, als je waardeloze troep schrijft zal je bijdrage heel snel van het prikbord verdwijnen. Forumeigenaars houden niet van trolls.
  • Verkoop je iets? Neem dan contact op met de importeurs, groothandelaars,… en vraag dat ze een link naar je site plaatsen. Neem contact op met site-eigenaars die artikelen die je verkoopt bespreeken en vraag of ze een link naar je site willen plaatsen (in ruil voor "testmateriaal").
  • Een interessante site gevonden tijdens het surfen? Vraag aan de webmaster ervan of ie een link naar je site zou willen plaatsten. Geef de webmaster wat tekst: waarom hij je site zou moeten vermelden, en geef hem ook wat tekst om op de pagina zelf te plaatsen. Je kan hem misschien zelfs een kant-en-klare HTML snippet aanbieden!
  • Schrijf je in in directories en startpagina's. Het effekt op je pagerank is miniem in vergelijking met de andere linkmethodes, maar alle beetjes helpen.

Broken links zijn waardeloos

Inkomende links die naar onbestaande paginas wijzen (broken links) zijn waardeloos. Zoekrobotten hechten daar geen belang aan voor het bepalen van de ranking en de bezoeker raakt nooit op de juiste pagina.

Broken links kan je opsporen door de server logs te analyseren (zie link hierboven). Je kan dan de site-eigenaar contacteren, maar veel beter is het om alsnog een extra pagina aan te maken waarin je elementen uit de verwijzende site gebruikt (uitstekend voor de zoekrobotten: zo weten ze met alle zekerheid dat beide pagina's over ongeveer dezelfde onderwerp handelen), en dan plaats je ook een link naar de juiste pagina, samen met de hoofdlinks (links naar je indexpagina, naar je sitemap, contactpagina en naar een paar andere belangrijke pagina's van je site. Probleem opgelost op een elegante en doeltreffende manier!

Publicités - Reklame

-