Root » Webserver » » Index SEO » Ergernissen
Ergernissen in SEO en MFA land
Inhoudsloze sites
"De muts"
Al fotograaf hou ik mij soms bezig met mode. Van heel ver, want mijn kleren zijn allemaal ouder dan mijn fototoestel. Er werd mij gevraag een kijkje te nemen in het online magazine "Mensworld" waarin een “interessant” artikel geplaatst zou worden. Had ik geweten dat "mensworld" en "interessant" antoniemen waren...
-

-

Content Management System

Wat is een Content Management System? Als je op netlog of facebook bezig bent, dan ben je eigenlijk bezig met een CMS systeem zonder het te weten. Maar ook Drupal, Joomla en blogs zijn CMS gebaseerd. Een CMS is een systeem waarbij de gebruiker op een gemakkelijke manier tekst en afbeeldingen kan invoeren zonder zich te moeten bezig houden met de onderliggende HTML kode. In feite is een forum ook een vorm van CMS.

Heel strikt gezien is CMS een opmaaksysteem voor je website waarbij je alle touwtjes in handen hebt. Je kan de layout binnen bepaalde grenzen wijzigen: de kleurtjes, de plaatsing van de blokken, de vaste blokken op ieder pagina. Een CMS kan op je eigen (virtuele) server draaien, dit is ideaal voor een winkelsysteem waar je snel een eenvoudig produkten online zet. Maar je kan gebruik maken van een kant-en-klare toepassing. Het beste voorbeeld is webs.com: daarmee bouw je je eigen website in een paar minuten zonder ooit in contact te moeten komen met html, css en javascript. In vergelijking met een virtuele server heb je hier al minder mogelijkheden: je zit noodgedwongen opgeschept met Adsense, want daarmee wordt de server eigenaar betaald (je kan ook een betalend account aanmaken zonder Adsense).

Armoede troef

CMS Hell

Een printout van de site ziet u rechts. wat opvalt is de zwarte achtergrond (al een slecht teken). Je hebt twee mastheads (dat is technisch jargon voor "hoofding"), kwestie van de pagina snel vol te krijgen, en niet minder dan 4 google advertentieblokken (meer mag trouwens niet). Daartussen links naar andere items op de site. Het artikel zelf bestaat uit drie paragrafen, ik kan die hier in extenso opnemen:

Bij deze verklaar ik mezelf een muts-man. Hoewel mijn maten vroeger raar opkeken zijn ze er nu allemaal aan verknocht. We hebben met zijn allen beslist: het 'must have' accessoire voor elke zichzelf respecterende man: De Muts

Mutsen

Je hebt ze in alle kleuren en stoffen die je kan bedenken. Van wol tot bont, gewoon wit tot rood en voorzien van een nep hertengewei. Een muts onderscheidt zich van een hoed of een pet doordat het de contouren van het hoofd volgt.

De mannenmuts is vooral bedoeld als middel tegen de kou maar de laatste jaren zie je ze meer en meer als fashion statement verschijnen. Meestal in haar meest eenvoudige vorm : in wol, nauw aansluitend en een diepe, mannelijke kleur.

(Toepassing van het citaatrecht: men kan een artikel citeren als men de bron vermeld (Mensworld) en zich beperkt tot enkele zinnen. Tja, als de volledige pagina-inhoud uit niet meer dan een paar zinnen bestaat...)

Deze site is dus gemaakt voor Adsense advertenties (in het groen): het is de bedoeling dat de bezoeker op een dergelijke reklame zou klikken, want dan verdient de uitgever een paar centen. De inhoud is duidelijk ondergeschikt. “De muts” bestaat uit slechts een paar zinnen die zich een weg moeten banen tussen de advertenties. De tekst heb ik paars aangeduid, 10% van de pagina-oppervlakte, dan pas merk je hoe "arm" die site wel is). De layout is heel mooi (maar zegt mij totaal niets). De hele site is niet veel meer dan opgewarmde lucht, De Flair voor mannen. Alle pagina's lijken op elkaar, met dezelfde vaste items en een héél korte tekst. Zelfs de teksten worden herkauwd: “De muts” bestaat in drie variaties: de "muts voor mannen", de "muts als fashion statement" en uiteindelijk "de mannenmuts". De site is gebaseerd op een CMS of Content management System. Iedereen kan zo'n rommelboel opzetten.

Lees verder...

Vaak kom ik dergelijke waardeloze sites tegen. Om de reklame zo rendabel te maken is er maar weinig tekst per pagina. Als je niet veel choco hebt, dan moet je die breed uitsmeren over je boterhammen. Na drie paragrafen (meer plaats is er niet op de met advertenties beplakte pagina) wordt de zin plots afgebroken met een verwijzing Lees verder....

De eigenaar heeft er alle belang bij nutteloze en oninteressante tekst op zijn pagina te plaatsen, maar wel doorspekt met vaak gebruikte zoekwoorden. Ik vrees dus een nivellering van de kwaliteit van talrijke sites, de interessante sites verdwijnen onder de ruisdrempel: men moet bezoekers aantrekken (tekst doorspekt met vaak gebruikte keywords), om ze dan zo snel mogelijk wegjagen via de gesponsorde koppelingen. Ik begin zo meteen: Pamela Anderson zal waarschijnlijk geen hond kopen. Ze denkt dat ze misschien allergisch zou kunnen zijn, en dit zou sporen kunnen achterlaten op haar blote lijf. Pamela Anderson, bloot, allergie (heel goed voor de link met viagra!), zelfs dierenliefhebbers worden niet vergeten. Je hoeft maar een dag allemaal open te slaan en de teksten over te schrijven. Om de drie paragrafen begin je met een nieuwe webpagina. Kennis van HTML is niet nodig, een CMS volstaat.

Publicités - Reklame

-