Zoals bij een eigen webserver heb je DNS records nodig indien je een mailserver wenst te runnen. De voornaamste DNS record is de MX record, maar dat is niet alles. |
-
Bepaling mail server voor een domein
Veronderstel een email adres marc@verfaillie.be. Dit adres bestaat uit 2 delen, een gebruikersnaam en een domein. Voor het versturen van mailberichten kijken de servers niet naar de gebruikersnaam, enkel naar het domein. Maar naar welke server moeten de mails voor verfaillie.be verstuurd worden? Waarschijnlijk niet naar verfaillie.be, want deze naam kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een webserver (naast www.verfaillie.be wordt ook vaak het domein zonder www gebruikt voor webservers).
Bij het bepalen van de server die de mails moet ontvangen wordt een ander type DNS record gebruikt: een MX record (MX: Mail eXchanger). Een MX record wijst niet direkt naar een IP adres (zoals een A record dat zou doen), maar naar een hostname (een beetje zoals een CNAME). Meer informatie over de verschillende DNS records is hier te vinden. Je hebt dus een DNS record : Een laatste stap is het omzetten van de hostname in een ip adres, en daarvoor gebruiken we de bekende A-record (Address).
Bijkomende informatie over mail servers en DNS records
|
PTR records
150.107.246.81.in-addr.arpa. IN PTR mail.verfaillie.com (Het IP adres van onze mailserver is 81.246.107.150) Voor het aanmaken van alle records moet je bij je DNS provider zijn (de provider waarbij je je domein geregistreerd hebt, of een andere DNS provider dat je als authoritative hebt aangesteld). De enige uitzondering zijn PTR records: daarvoor met je bij je ISP zijn. (internet service provider AKA access provider) Omdat er mensen niet echt weten wat het verschil is tussen al deze providers ziehier het verschil in een notedop:
|
Real Time Blocking list
Een mailserver met anti-spam mogelijkheden zal ook een tweede DNS query uitvoeren op het IP adres van de zender. Het verschil met de vorige DNS query (dat via de normale DNS server loopt) is dat deze query gericht is aan een anti-spam database. Deze database gebruikt geen SQL of andere speciale query-taal, maar DNS omdat dit protocol bijzonder snel is en het netwerk weinig belast.
De anti-spam database zal ofwel antwoorden met "NOT FOUND": je hebt geluk, het IP adres van de server is niet in de spam database opgenomen ofwel 127.0.0.x (dit is een onmogelijk internet adres, want het is de loopback). x is een getal dat aangeeft waarom het IP adres in de database opgenomen is: heeft spamberichten uitgestuurd, is niet compliant met de internet-normen, is een open relay, enz. Er zijn een groot aantal spam databases, waarvan er slechts een paar de moeite zijn (zij houden hun database up-to-date en hebben niet teveel false positives en false negatives). Zoals je al gemerkt hebt is het runnen van een mailserver veel complexer dan het runnen van een webserver. De mailserver moet niet enkel complexere taken uitvoeren, maar je moet er ook voor zorgen dat de mailserver in orde is volgens de internet-regels. Ten gevolge van de spamplaag worden mails van niet-compliante servers gewoon geweigerd. Daar sta je dan met je mailserver, als niemand je mails kan ontvangen! Op de volgende pagina bespreken we de voordelen van IMAP ten opzichte van POP |
Publicités - Reklame