Root » Servers » Mail servers » Mercury
Voorbeeld van een mailserver:
Mercury Mail Transport System
Mercury
Wij hebben besloten dat we NIET in zee gingen met Exchange. Een alternatief is Mercury, de mailserver van Pegasus Mail. Deze biedt alle functionaliteiten van een echte mailserver en is daarbij volledig gratis. Dit programma draait vlotjes op alle windows-versies.
-

-

Mercury Mail Transport System

Adverteren op mijn sites voor 20€
Adverteren op één van mijn sites voor 20€
Een hoofdkenmerk van Mercury is de doorgedreven opspliting in onafhankelijke modules. Men gebruikt de benaming server en client modules. Het is belangrijk dat je het onderscheid kent.
  • Een server module luistert naar verbindingen: je hebt de SMTP server die mailberichten ontvangt, de POP en IMAP servers die mails verdelen.

  • Een client module gedraagt zich als vragende partij: dit kan zijn de SMTP client die mails van lokale gebruikers uitstuurt of de POP client die de domain mailbox leegzuigt.
Componenten
Eén van de gemakkelijkste mailservers is Mercury. Dit heeft vooral te maken met de duidelijke opsplitsing in componenten van de mailserver. Deze componenten kan je in- of uitschakelen naargelang de behoeften. Door de strikte afbakening in deeltaken krijg je een beter inzicht in de werking van een mailserver.

Configuratie-1
We bespreken de installatie van de software, het aanmaken van de users en dergelijke meer. De bedoeling van deze pagina is een werkende server te bekomen in één uur.

Configuratie-2
Vaak heb je wat meer nodig dan de basisconfiguratie (ik denk hierbij specifiek aan bedrijven met gebruikers onderweg). Een vast IP adres is bij deze toepassing aangeraden.

Eigenaardigheden en beperkingen
Mercury is vooral een eenvoudig te installeren en te gebruiken mailserver. Met zijn beperkingen (die te omzeilen zijn) kan je gemakkelijk leven.


Mercury kan geconfigureerd worden om spam tegen te houden. Er zijn kant-en-klare filters beschikbaar, maar je kan eveneens je eigen filter opstellen als je vaak eenzelfde soort spam ontvangt (in 2011 en 2012 zijn dat vooral fake jobaanbiedingen). Met een eenvoudige opdracht blokkeer je de spamberichten vooraleer ze in je mailbox terechtkomen.

Omdat je een eigen server hebt kan je gemakkelijk van email adres veranderen (of tijdelijke email adressen aanmaken die je enkel gebruikt om je in te schrijven op bepaalde sites).

Publicités - Reklame

-