Root » Servers » Mail servers » Mercury » Componenten
Voorbeeld van een mailserver:
Mercury Mail Transport System
Mercury componenten
Eén van de eenvoudigste mailservers is Mercury. Dit heeft vooral te maken met de duidelijke opsplitsing in componenten van de mailserver. Deze componenten kan je in- of uitschakelen naargelang de behoeften. Door de strikte afbakening in deeltaken krijg je een beter inzicht in de werking van de mailserver.
-

-

Mercury Mail Transport System

MercuryS SMTP server
De SMTP server ontvangt alle mail: zowel van de buitenwereld als van lokale gebruikers. Lokale gebruikers kunnen, indien aangemeld, gebruik maken van de mogelijkheden van de mail server en berichten uitsturen (naar andere lokale gebruikers of naar externe gebruikers). Mailberichten van de buitenwereld worden aanvaard, indien er een lokale domain en bijhorende mailbox bestaat.

MercuryP POP server
De ontvangen mailberichten worden op de server bewaard tot de mails opgevraagd wordt. Deze POP-3 server is vergelijkbaar met de mail account van je internet service provider (Skynet of Telenet), maar hier heb je geen limiet op je mailbox. Als je kan beschikken over een eigen mailserver, dan kies je echter voor de extra mogelijkheden van IMAP.

MercuryE SMTP End-to-end delivery client
Uitgaande berichten worden verstuurd via de SMTP client (de 'server' gedraagt zich hier als 'client' en gaat een verbinding aan met een externe mailserver). Bij de End-to-end delivery maakt de server een verbinding met de mailbox van de bestemmeling (door het domain-gedeelte van een email adres te bekijken). Met dit systeem heb je de beste controle over het uitsturen van de mails (de mails worden effektief bij de bestemmeling afgeleverd), helaas is dit systeem geen garant dat het bericht effektief afgeleverd wordt:
  • Bij Telenet zal het in ieder geval niet lukken (zelfs niet met een Office account): Telenet blokkeert de uitgaande poort 25 van je internet-verbinding met de buitenwereld.
  • De meeste mail providers bekijken direct delivery met argusogen omdat besmette computers vaak mails proberen uit te sturen via direct delivery (om anti-virusprogramma's de pas af te snijden)
  • Als je een dynamische IP hebt zal het zeker niet lukken (maar een mail server runnen op een dynamisch IP is zowiezo een hachelijke onderneming)

MercuryC SMTP relaying client
De mail server maakt contact met de server van je provider (uit.telenet.be of relay.skynet.be) om de mails uit te sturen. Dit is tegenwoordig de veiligste manier van doen, maar je zit vast aan de beperkingen van de provider (in het bijzonder de maximale afmetingen van een mailbericht).

MercuryD POP client
Dit zal je nodig hebben als je een domain mailbox hebt: je hebt een domain bij Telenet gehuurd en alle mails naar dat domain komen in die ene mailbox terecht. Mercury zal de mails ophalen en die automatisch over de lokale gebruikers verdelen (het aantal gebruikers is nu onbeperkt). Zelfs als je geen domain hebt kan je deze toepassing gebruiken: met mail aliassen kan je de mails naar de verschillende lokale gebruikers verdelen. Ook heel nuttig om van een POP-3 account een IMAP-4 account te maken: Mercury leest de mails van je provider en zet die om in een IMAP systeem.

MercuryH PH Directory service server
Deze functionaliteit wordt enkel gebruikt als je Pegasus als mail client gebruikt. Je kan de adressen van alle gebruikers van het domain centraliseren. Het PH protocol wordt tegenwoordig weinig gebruikt.

MercuryF Finger protocol server
Met het Finger protocol kan je gegevens opvragen over bepaalde gebruikers. Nu dat iedereen zijn meest persoonlijke gegevens vrijgeeft op netlog en facebook is een dergelijk protocol overbodig.

MercuryW PopPass Pasword change server
Met PopPass kunnen de gebruikers hun passwoord voor het ophalen van de mail wijzigen. In het algemeen is dit geen goed idee: de gebruikers zullen eenvoudige passwoorden gebruiken (en die snel vergeten). Als administrator kies je zelf een passwoord voor iedere gebruiker.

MercuryX Connection and process sheduler
Mercury werd geschreven ten tijde van de dial-up. Echt waar, je kan een mail server runnen op een dial-up verbinding, ik heb het nog gedaan eind vorige eeuw toen permanente internet verbindingen nog niet bestonden. Dit deel schakelt bepaalde componenten op geregelde tijdstippen aan en uit. Daardoor wordt er bijvoorbeeld om het uur een verbinding gemaakt om de uitgaande mails te versturen en wachtende mails bij de provider binnen te halen. Een hele timing was mogelijk, met verschillende tijdstippen voor iedere dag van de week. Deze module is tegenwoordig overbodig.

MercuryI IMAP-4 server
Een van de leukste modules van de server. Daarmee kan je je mails synchroniseren over verschillende computers (de mails worden op de server bewaard). Iedere gebruiker kan verschillende mappen aanmaken. Als je mail client gecrasht is (wat tegenwoordig heel vaak gebeurt), dan heb je nog steeds een copie van je mails op de server!
Mercury heeft geen webmail interface (nog niet). Een webmail interface kan het best geďntegreerd worden met IMAP, zodat je overal je mails kan lezen, zonder iets te moeten configureren. Op een volgende pagina wordt de configuratie besproken.

Publicités - Reklame

-