Uitgaande mails via de access provider of de eigen server
Een gebruiker kan zijn mails ofwel via de eigen server versturen, ofwel via de server van de access provider. Bij de eerste methode zal de gebruiker dus uit.telenet.be of relay.skynet.be gebruiken, bij de tweede de eigen server.
- Via de access provider
- Indien je te maken hebt met een roaming gebruiker die zijn mails op hotelkamers verwerkt, dan loop je de kans dat de mails soms niet uitgestuurd kunnen worden. Als het hotel met telenet werkt, dan kan de gebruiker de relay van skynet niet gebruiken (en omgekeerd). Daarom is in deze situatie het gebruik van de eigen mailserver aangeraden.
- Via de eigen server
- Als de gebruiker de eigen mailserver gebruikt voor zijn uitgaande mails, dan kan er een ander probleem rijzen: de access providers blokkeren namelijk de uitgaande poort 25 zodat uitgaande mails verplicht moeten lopen via de relay van de provider (waardoor je terug in de vorige situatie terechtkomt). Dit is een goed systeem om de buitenwereld te beschermen tegen een gebruiker met een virus op z'n systeem (de virussen gebruiken namelijk meestal direct delivery, en de virussen worden hierdoor tegengehouden). Maar voor onze roaming gebruiker betekent dit dat hij zijn eigen mailserver niet kan gebruiken voor uitgaande mails!
De oplossing is eenvoudig: de mailserver ook laten luisteren op een tweede SMTP poort (poort 3389 is een goed kandidaat) en de mail clients (Outlook, Thunderbird,...) instellen zodat die hun mails uitsturen via de alternatieve poort. Indien de gebruiker uitsluitend met webmail werkt, dan moeten deze maatregelen niet genomen worden.
Eigen server: via direct delivery of via de access provider
Eenmaal de uitgaande mails op de mailserver, dan moeten die ook verstuurd worden. Dit kan op twee manieren.
- Direct delivery via de MX
- Bij deze methode gaat de server de mails direct aanbieden aan de servers die de mailbox van de bestemmeling beheren. Dit is de snelste methode, en je bent eveneens zeker dat de mails toekomen: het zit in de logs. Maar als je een "tainted IP" hebt (de mailserver heeft een IP adres gekregen dat ingeschreven staat in spam databases), dan kunnen je mails geweigerd worden. Hoe het IP adres van je mailserver op een zwarte lijst is terechtgekomen hangt af van talrijke faktoren: de vorige gebruiker van het IP adres nam het niet zo nauw met de internet-regels (of jij neemt het niet zo nauw met de internet regels), de server heeft spamberichten uitgestuurd,...
- Via de relay server van je access provider
- Indien je de mails niet direct kan uitsturen, is het werken via de relay van je access provider de enige oplossing. Hier zijn er wel beperkingen opgelegd door de provider (vooral Telenet is nogal streng): maximum aantal uitgaande berichten per uur en per dag, maximale grootte, enz. Indien je mailings uitstuurt is deze oplossing uitgesloten. De beste oplossing is beide systemen combineren: eerst proberen via direct delivery, geeft de ontvanger een negatief antwoord, opnieuw proberen via de relay. Dit systeem is de meest betrouwbare, maar niet alle mailservers kunnen ingesteld worden om zo te werken.
Op de volgende pagina bespreken we waarom je een eigen mailserver zou gebruiken.
|