Root » Servers » Mail servers » Waarom een eigen mailserver
Een eigen mailserver:
de voordelen en de verreisten van de internet-verbinding
Waarom een eigen server?
Nadat je de vorige punten gelezen hebt, kan je je al een idee vormen waarom een eigen mailserver nuttig kan zijn. Maar kan je ook een mailserver op je normale internet account gebruiken?
-

-

Voordelen

Je hangt niet meer vast aan de beperkingen van de provider De mailboxen kunnen onbeperkt groot zijn, je kan IMAP gebruiken in plaats van POP, je kan zoveel accounts aanmaken als je maar wilt,... Eigenlijk is enkel al het feit dat je IMAP kan gebruiken een voldoende reden om over te schakelen op een eigen webserver.

Je hebt een betere controle op het mailverkeer Niet noodzakelijk om te controleren wie wat verstuurt, maar om na te zien waarom een bericht niet toegekomen is. In de huidige wereld met zijn strengere en strengere spamfilters gebeurt het maar al te vaak dat een mailbericht ergens blijft steken. Door de logs te raadplegen kan je zien wat er misgelopen is.

Volledig configureerbaar Mailing lists, anti-spam aangepast aan je situatie, anti-virus op server-niveau (veel efficiënter!), enz.

De nadelen van een eigen mailserver worden op een aparte pagina besproken.

Eisen aan de internet verbinding

In theorie heb je een vast IP adres nodig. Mailservers over de hele wereld verwachten een vast IP, en zullen geen mails versturen naar servers die op dyn_ip zitten, noch mails aanvaarden van een dergelijke server. Maar hier kan je de functionaliteiten van je internet provider gebruiken; een vast IP is nodig als je telecommuters hebt (werknemers thuis, op de baan en in het bedrijf).

Dan moet je een correcte PTR record hebben (aanvragen bij de access provider), zonder PTR record is het mogelijk dat je uitgaande mails geweigerd worden. De PTR record moet overeenkomen met de EHLO-naam van je server. De PTR-record is nodig als je direct delivery zou doen (maar dit wordt tegenwoordig afgeraden).

En de access provider moet de verschillende mail-poorten doorlaten. Dit zijn er minstens drie: SMTP (25), POP (110), IMAP (143) en misschien WEB op 80 (eventueel op een alternatieve poort als je reeds een webserver hebt).

Een hoge snelheid is niet zo belangrijk: in tegenstelling tot een webserver is er in de meeste gevallen geen interaktie met levende mensen, enkel met andere computers, en die kunnen wèl wachten. Enkel indien je veel lokale gebruikers hebt die hun mails thuis of op de baan verwerken moet je rekenen op een aangepaste snelheid. Een 100kb is voldoende (1 megabit verbinding). Ok, een werkdocument van 2MB doet er één minuut over om binnen gehaald te worden, maar de gebruiker kan ondertussen iets anders doen. Het is niet zo dat de bezoekers een concurrerende website gaan bezoeken als de download te traag is (wat bij een webserver wel het geval is): je hebt te maken met een captive audience: ze kunnen nergens anders terecht om dat document binnen te halen. Mail kan heel goed op de achtergrond binnengehaald worden: je leest je online krant terwijl de mails binnenkomen.

Maar je kan evengoed een mailserver runnen op een thuis-aansluiting, zonder al die eisen die aan de internet-verbinding gesteld worden!

Afbeelding rechts: het is heel goed mogelijk je mail client te configureren om zijn boter te halen bij verschillende providers: verschillende klassieke providers (popmail), imap. Zelfs integratie met exchange zou moeten lukken (als dat echt nodig is...)

Alternatieven op de mailserver van de provider

Bepaalde bedrijven specialiseren zich in hosting solutions, en daarbij hoort een mailserver. Omdat ze in een zware concurrentiestrijd zitten (ze moeten namelijk een plus bieden ten opzichte van de gewone account van de access provider) zullen ze ook meestal kwaliteit bieden. Hoewel je hier meer mogelijkheden hebt (bijvoorbeeld IMAP), zit je hier ook vast aan de beperkingen opgelegd door de hostingmaatschappij: IMAP beperkt tot 150MB (ok, het is een ietsje meer dan wat je bij je access provider krijgt, maar 150MB IMAP is sneller opgebruikt dan je denkt want alle mails blijven bij de provider). Geen gemeenschappelijke folders, geen mailing lists, je moet de mail server van je access provider gebruiken voor uitgaande mails, enz. Het is dus een tussenoplossing, en vooral: het is duur voor wat je maar krijgt, als je weet dat het ook gratis kan.

Voor bedrijven is een dergelijke tussenoplossing waarschijnlijk een goede zaak; de hoge kost (per account te betalen) kan toch afgetrokken worden van de belastingen. De support is beter dan bij een access provider. Maar ja... Eenmaal dat je de vrijheid van een eigen mail server geproefd hebt wil je niet meer terug!

De bekendste mail provider in belgië is Hostbasket (ondertussen opgekocht door Telenet).

Publicités - Reklame

-