Hoofdindex » Servers » Logs » Analyse bezoekersgedrag
Computers en servers
Analyse van het gedrag van de bezoekers
Servers
In het kort zijn er twee mogelijkheden om bezoekerstatistieken van je site op te vragen: je kan een eigen programma draaien dat de statistieken lokaal produceert: Webalizer of beroep doen op een extern systeem: StatCounter. Indien je geen eigen server hebt, dan heb je geen keuze: het wordt statcounter.

Webalizer

Indien je toegang tot je weblogs hebt en scripts mag runnen, dan kan je webalizer gebruiken.

Dit gratis programma zet je server logs om in tabellen en grafieken, en toont de zoekwoorden en referers in een aparte tabel. De output is in html, zodat je kan beslissen je logs online te zetten of niet. Webalizer is gemakkelijk configureerbaar en de geproduceerde rapporten zien er goed uit. De webalizer-rapporten van enkele van mijn sites kan je hier zien.

Webalizer maakt een samenvatting van de laatste 12 maanden: je kan dus snel zien of je site vooruit gaat, welke pagina's het meest opgevraagd worden, enz.

Indien je een professionele hosting hebt (dus gèèn webruimte dat je aangeboden wordt als deel van je internet abonnement), kan je aan de provider vragen om webalizer te installeren (bij Skynet profesionele hosting is deze optie standaard aanwezig). Indien je een eigen server hebt, dan is het maar een kleine moeite om webalizer op je computer te installeren.

Bepaalde elementen zijn echter niet aanwezig in webalizer: dit programma geeft wel de gebruikte zoekwoorden en referenties, maar niet de pagina naar waar bezoekers doorverwezen worden (target). Terwijl referers meestal naar de homepage van je site wijzen, wijzen zoekmachines naar pagina's in je site (in de sommige gevallen niet de gewenste pagina).

Pagina update: De site van Webalizer is in geen jaren meer bijgewerkt. Het programma is tegenwoordig voorbijgestreefd (je krijgt meer informatie door online statistieken te raadplegen. Zelfs Google biedt tegenwoordig site-statistieken aan in verschillende vormen (webmaster tools, maar ook als deel van je adSense)

Opgelet: als je Webalizer installeert en de logs voor iedereen toegangkelijk maakt, dan riskeer je getroffen te worden door referer-spam!

Online statistieken: Statcounter

Statcounter is een alternatief op de veel gebruikte (en vooral gewraakte webstats4u). Vroeger was webstat (toen het nog nedstat noemde) de meest gebruikte teller in de Benelux. Nedstat werd overgenomen door ad pepper en kreeg een nieuwe naam: webstat4u. Webstats4u is nu ook te vinden onder andere benamingen zoals Motigo (waarbij webstats4u een deel van hun beschikbare tools is).

Met beide tellers kan je gegevens over je bezoekers te weten te komen: welk browser ze gebruiken, uit welk land ze komen en wanneer ze gekomen zijn.
In beide gevallen is de presentatie verzorgd (staafdiagrammen en taarten) zonder dat je iets moet weten van grafische conversieprogramma's.

Statcounter heeft alle voordelen van webstats4u, maar het vertoont geen advertenties. Een minpunt is dat de werking niet zo eenvoudig is als bij webstat, maar daartegenover staan er veel voordelen:

  • Meet zowel site als pagina-gegevens
  • Mogelijkheid om de teller onzichtbaar te maken
  • En uiterraard geen reklame!

Wat zijn de verschillen te overstaan van webalizer?

Webstats en Statcounter meten enkel de bezoekers op een welbepaalde pagina, namelijk de pagina waarop de teller staat. Indien je een andere pagina wenst bij te houden, moet je een nieuw teller aanmaken (verschillende kode). Een teller werkt maar op één pagina.
De weblogs van je server (webalizer) daartegenover houden alle bezoeken aan alle pagina's (zelfs over meerdere virtuele hosts) bij.

Bij webstats4u kan iedereen zien hoeveel bezoekers je site heeft (bij nedstat was dat al zo). Een weblog is normaal niet toegangkelijk voor normale bezoekers op je site (in mijn geval heb ik de weblogs echter wel beschikbaar gesteld).

Publicités - Reklame

-