Hoofdindex » Servers » Logs » SEO
Computers en servers
Search Engine Optimalisation
Servers
Door de server logs te raadplegen, kan je weten welke zoekwoorden goed scoren. De beste manier om je rangschikking nog te verbeteren is om nieuwe pagina's aan te maken die eveneens betrekking hebben op deze termen. De oude pagina mag zeker niet verwijderd worden.

En belangrijk: de nieuwe pagina's moeten een detaillering of aanvulling van de bestaande pagina worden. Schrijf geen bladvulling, want Google heeft dat ook snel door.

Sleutelwoorden

Je zal ook opmerken dat bezoekers op je site komen door andere sleutelwoorden dan de woorden dat je als 'keywords' aangegeven hebt. Meestal gebruik je als keywords woorden die zo voor de hand liggen dat iedere sitebouwer ze al gebruikt heeft: deze woorden zullen niet naar je site leiden. Gebruik minder voor de hand liggende woorden (en zoveel mogelijk synomiemen) en surfers zullen je site wel vinden! Synoniemen zijn bijvoorbeeld: zoekwoorden, zoektermen, keywords, sleutelwoorden. Let hoe ik de verschillende benamingen achter elkaar gebruik.

Landing page

Een bewijs dat zoekrobotten niet noodzakelijk naar de indexpagina van een site linken: op deze pagina wordt de landingspage of target berekend van een deel van mijn site: de eerste pagina van je site dat de bezoekers te zien krijgen is niet noodzakelijk de homepage!

Met deze analyse is het ook mogelijk na te zien op welke pagina de bezoekers terecht gekomen zijn (de 'landing page' of target). Zoekrobotten linken namelijk niet naar de hoofdpagina, maar meestal naar een subpagina die de meest relevante sleutelwoorden bevatten. Als je wasmachines verkoopt, dan is het beter dat de bezoekers op de pagina van de winkel terechtkomen, dan op de pagina van de technische dienst (voor zover je een technische dienst hebt). Veel kan je daar niet aan doen, je kan hoogstens de meest succesvolle keywords verplaatsen naar de pagina's die jij belangrijk acht.

Vergeet ook niet een link op te nemen op de target page zelf (de "verkeerde" pagina dat in de listings van google zit) naar de belangrijke pagina. Zo kan je alsnog de bezoekers naar de juiste pagina leiden, zoals ik gedaan heb met mijn pagina over fotografie en modellen: Beide pagina's bevatten nagenoeg dezelfde woorden (fotograaf zoekt model - model zoekt fotograaf), dus kan de verkeerde pagina door google geselecteerd worden. Met deze korte tekst kan ik alsnog de bezoekers naar de juiste pagina doorlussen.

En vergeet niet: pp iedere pagina van je site moet er minstens n link staan naar de index en sitemap van je site.

Referers

Referers zijn inkomende links naar je site, dus internetpagina's die naar je site wijzen. De juiste schrijfwijze is referrers (= referenties), maar op het internet wordt het met een 'r' geschreven. Op dezelfde analysepagina (onderaan) zal je een lijst aantreffen van webpages die naar mijn site wijzen. Voor jou zijn deze inkomende links dubbel interessant:
  • Je krijgt een directe link naar je website, en dat is altijd nuttig. Ben je een handelaar, dan kan het bijvoorbeeld een importeur zijn die een lijst aangemaakt heeft met alle verdelers van de produkten dat hij importeert.
  • Google gebruikt deze inkomende links ook om te bepalen hoe interessant je site wel is. Hoe meer je referenties kan 'voorleggen', hoe beter. Als n van deze inkomende links afkomstig is van een belangrijke site (een site met een hoge ranking, zoals bijvoorbeeld Sony), dan profiteert je eigen site van deze referentie.

Aangepaste pagina

Aangezien je kan weten met welke zoektermen de bezoekers op je site terechtgekomen zijn, kan je een deel van de pagina dynamisch opmaken met een tekst dat aangepast is aan de bezoeker. Zo speel je optimaal in op hetgeen de bezoeker zocht en kan je ongemerkt je sales pitch aanpassen.

Het laatste zoekwoord dat ingegeven werd is:

Tegen een zeer forse betaling kan ik dat voor je site doen. Mensen in de IT business verdienen astronomische bedragen voor programma's die niet deugen. Voor een toepassing dat wl werkt zal je dus flink wat geld op tafel moeten leggen. Voor minder dan 5000 € zal niemand een dergelijke custom applikatie willen schrijven. Zelfs ebay kan dit niet: de link naar de ebay site dat je als gesponsorde koppelingen op de resultatenpagina's aantreft verwijst naar de hoofdpagina van ebay, niet naar een specifieke zoekpagina. Nog werk aan de winkel voor ebay.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's