Hoofdindex » Servers » Logs
Computers en servers
Server logs
Servers
Het voordeel van een eigen server is dat je kan weten hoeveel bezoekers je site bezocht hebben, welke pagina's ze gelezen hebben, uit welk land ze gekomen zijn en hoe ze op je site terechtgekomen zijn: via een link van een andere site of door een zoekwoord in Google of een andere zoekmachine ingegeven te hebben. Je kan zelfs weten welke zoekwoorden de bezoekers gebruikt hebben!
-

-

Server logs

Iedere webserver maakt een server log aan in een vast formaat, en er bestaan verschillende utilities om deze saaie logs om te zetten in een mooie presentatie. Maar zelfs als je geen eigen server hebt bestaan er alternatieven.

Als je meer uit je website wilt halen, dan moet je je site optimaliseren voor zoekrobotten. Als je kan weten welke zoekwoorden succesvol zijn (ze hebben de bezoeker naar je site geleid), dan kan je je site verder bijwerken. Zonder deze lijst weet je niet hoe de bezoekers naar je site gekomen zijn.

Uitleg over de server logs
Iedere webserver maakt een log aan met zoveel mogelijke gegevens over de bezoekers. Deze ruwe lijst geeft je een instant-beeld van de bezoeken op je site in de afgelopen 24 uur. Mijn real-time lijst is op deze pagina beschikbaar.
Je site optimaliseren door middel van de server logs
Aan de hand van de server logs kan je nagaan welke pagina's goed scoren bij zoekrobotten, en met welke zoektermen. Dit is belangrijk als je je site wilt optimaliseren.
Succesvolle zoekwoorden
Deze lijst bevat alle succesvolle zoekwoorden van de afgelopen dag. Een zoekwoord is succesvol als het tot een bezoek aan mijn site heeft geleid. Ook wordt aangegeven naar welke pagina van mijn site de bezoeker geleid werd.
Samenvatting van de logs
In deze samenvatting gaat de aandacht niet specifiek naar de zoekwoorden, maar naar de verschillende pagina's die opgevraagd werden, naar de backlinks en referers (links van een andere site naar jouw site) en naar user agents (verschillende browserprogramma's zoals internet explorer, firefox, opera,…). Deze logs die op server scripts gebaseerd zijn zijn tijdelijk niet beschikbaar.
Webalizer, Statcounter of webstats4u:

StatCounter Met de drie programma's bekom je een grafische voorstelling van het aantal bezoekers, alsook de gebruikte zoekwoorden en referenties. Maar wat zijn de verschillen?
Webstat4U
webalizerWebalizer

Hot linking


Geef mij de foto's terug die ik gestolen heb!
Door je server logs regelmatig te analyseren kan je nagaan of er aan hot linking gedaan wordt, namelijk het stelen van je beeldmateriaal om die te gebruiken op een andere site.

Er is sprake van hot linking als de target een jpeg file is en de referer een vreemde site is. Dit moet je proberen te vermijden, want er wordt van je bandbreedte gebruikt, zonder dat je daar iets aan hebt. Je moet hot linking niet verwarren met een normale link (de target is een html file), want in dit geval is het een andere site die een link naar jouw site geplaatst heeft, en dat is uiterst positief.

Dagelijks overloop ik mijn site linking statistieken om te zien waar ik gelinkt wordt (groene links zijn positieve links die mijn siterank verhogen, terwijl rode links hotlinking is). Opgelet, in sommige gevallen laat ik hotlinking toe, dus niet alle rode links zijn negatief.
Mijn foto's komen vaak terug op andere sites. Omdat deze andere sites minder beschikbare ruimte hebben (wie heeft een eigen webserver met 40GB aan ruimte?) halen ze het fotomateriaal direkt van één van mijn sites. Wat er dan kan gebeuren lees je hier: plagiaat hard aangepakt.

Het is soms de wereld op zijn kop (zie uitreksel links): mensen die foto's van je site gebruiken (zonder voor de bandbreedte te betalen) eisen dat je de foto's zou terugplaatsen want zijn zijn een "eerlijke business man". Typische amerikaanse toestanden en "lawyers"...

Dit is een voorbeeld van normale (positieve) linking:
80.200.61.101 - - [10/Nov/2006:10:44:31 +0100] "GET /books/gardiner.htm HTTP/1.1"
200 215 "http://www.gayforum.nl/gayforum-topic672-0-asc-30.html" "Mozilla/4.0..."

En dit een voorbeeld van hot linking:
84.196.169.33 - - [11/Nov/2006:20:42:48 +0100] "GET /alex/113a.jpg HTTP/1.1"
200 23577 "http://be.msnusers.com/ZeepreventoriumDeHaan/general.msnw?action=get_message&mview=0&ID_Message=906&LastModified=4675589655737241569" "Mozilla/4.0..."

Nederlanders...

Nederlanders hebben deze site bezocht. Je kan het zien aan het domein naan van de bezoeker (adsl.versatel.nl en speed.planet.nl), maar ook aan wat ze in google hebben ingetypt: "eigen domein gratis" en "zuinige server". Toch wel grappig!

Publicités - Reklame

-