Hoofdindex » Servers » Diverse » Mobile
Computers en servers
Website for mobile
Servers
Er is tegenwoordig meer internet verkeer die naar smartphones en tablets gaat dan naar vaste computers. Je website moet klaar zijn voor Web 3.0 anders ben je een vogel voor de kat (web 2.0, dat waren de interactieve toepassingen zoals sociale media).
-

-

Smartphones en tablets

Voor de opmaak van een website voor mobiele gebruikers moet je op het volgende letten:
  • Een smartphone of tablet heeft een kleiner scherm. Men zal dus noodgewongen met één kolom werken en zich beperken tot het belangrijkste.
  • Het navigeren op de site gebeurt anders, er zijn bijvoorbeeld geen scroll down menus
  • Men moet rekening houden met bepaalde technische aspecten van de tablets en smartphones.

Ik zal je maar één goede reden geven om een website te maken die aangepast is voor mobiele gebruikers: Google toont minder en minder standaard sites als resultaat, als de zoekopdracht ingegeven is via een mobiel apparaat.

Je moet rekening houden met een aantal parameters, maar gelukkig werken ze allemaal in dezelfde richting: kortere teksten, eenvoudige navigatie, doelgericht.

De bechikbare bandbreedte (downloadsnelheid voor de gebruiker) is beperkt, zelfs met het 4G-netwerk. Men moet dus extraatjes vermijden zoals animaties en apps die veel gegevens versturen. Video lukt niet goed, al staat men naast een antennemast. De gebruikte technologie verdeelt de beschikbare bandbreedte over alle gebruikers in de zone. Ben je alléén aan het surfen om 4 uur 's morgens, dan kan de verbinding snel zijn, maar op een festivalweide waar duizenden gebruikers terzelfdertijd selfies op facebook posten zal het niet lukken, zelfs al hebben de internet providers extra antennes geplaatst.

De gebruikers hebben vaak een datalimiet en zullen sites die traag laden vermijden, omdat ze denken dat er veel data overgebracht moet worden. De eerste elementen van de pagina moeten dus verschijnen binnen de paar seconden.

Let er ook op dat bepaalde applikaties niet werken op alle toestellen (bijvoorbeeld flash op apple).

Een smartphone of tablet heeft een kleiner scherm dan een bureaublad. Het heeft niet zozeer te maken met de resolutie (bepaalde smartphones halen een zeer hoge resolutie). Men moet dus de hoeveelheid tekst beperken (en die groter tonen) en niet werken met kolonnen, want er is gewoon geen plaats ervoor.

Pas de inhoud aan

Mobiele gebruikers hebben vaak niet de tijd om lange teksten te lezen (ze zitten in de auto, aan een bushalte, op restaurant). Je moet de inhoud van je site beperken tot het voornaamste en "to the point" zijn. Bepaalde pagina's zijn niet echt relevant op een smartphone, bijvoorbeeld de rijke geschiedenis van het bedrijf. "Geschiedenis" en "smartphone" passen sowieso niet bij elkaar. Geen lange teksten op bedrijfssites (ecologische technieken, respect voor de klant, referenties,...) De klanten willen NU geholpen worden: geef ze concrete voorstellen.

Maar deze mobiele gebruikers hebben andere noden: ze zoeken bijvoorbeeld de geolocalisatie van je bedrijf (veel smartphones hebben een ingebouwde navigator). Geef een manier om snel gecontacteerd te worden, dus een telefoonnummer moet zeker op alle pagina's. Indien je dingen verkoopt, zet vooral promotieartikelen op je website voor mobiele gebruikers.

De layout van je site moet aangepast zijn: bepaalde funkties zijn niet beschikbaar (het "onMouseOver" event bestaat niet). De back-funktie is vaak ook niet aanwezig op de navigator. Om van pagina naar pagina te gaan gebruik je grote blokken die gemakkelijk aan te klikken zijn, en geen links in de tekst.

De inhoud moet beperkt zijn, maar je kan gerust een link plaatsen naar de complete versie van de tekst (die op de desktop-versie van de site staat). De bezoekers kunnen dus alsnog de volledige tekst lezen. Van iedere pagina van je website die verkort weergegeven wordt is een link naar de volledige versie nuttig.

Kijk bijvoorbeeld naar de website b.modelacademy.be die een samenvatting van de hoofdsite bevat. Wat de mobiele site wel heeft, is een geo-localisatie app om de verschillende verzamelpunten op te vragen.

Techniek

Een website voor mobiele gebruikers is vooral geconcentreerde inhoud. De gebruikte technieken kunnen gebaseerd zijn op die van een gewone site want alle moderne smartphones kunnen normale websites weergeven. De HTML kode voor desktop sites is immers volledig gestandardiseerd, wat niet het geval is voor de HTML kode voor mobiele apparaten. Bepaalde kodes die specifiek voorzien zijn voor smartphones werken niet bij alle merken. Zorg voor een eenvoudige HTML opmaak en vermijd trukken die misschien niet op alle toestellen werken.

Je kan de situatie een beetje vergelijken met de situatie een 10-tal jaren geleden, toen de website-ontwikkelaars verschillende kodes moesten maken voor Internet-Explorer en andere browsers. Nu heb je dezelfde situatie, maar het aantal weergave-apparaten is exponentieel gegroeid. Een website beheren die speciale trukken toepast is onbegonnen werk.

Het probleem is dus duidelijk niet de techniek (HTML instructies), maar een ander inzicht in de website-navigatie. De website van Belgium Model Academy gebruikt grote gekleurde blokken voor de links (altijd in dezelfde kleur). Omdat er soms geen "back" funktie beschikbaar is, moet je die op de pagina zelf voorzien.

Gebruik de QR kode

Terwijl de QR-kode niet echt nuttig is voor bureau-toepassingen, is deze kode hier een must. Gebruik de QR kode op al je advertenties in tijdschriften, op aanplakborden, zelfs op televisie. De QR kode moet natuurlijk naar je mobile site wijzen, niet naar de desktop versie! De website voor mobiele gebruikers moet de boodschap die u brengt via advertentie versterken.

De QR kode is uiterst doeltreffend voor alle bedrijven die in het straatbeeld te zien zijn: bouwondernemingen, transportfirmas, organisator van evenementen, enz. Laat de medewerkers een t-shirt met de QR kode van het bedrijf dragen (dit is heel doeltreffend bij evenementen, feesten, fuiven, parties, enz).

Met de geolocalisatie-funktie kan je bijvoorbeeld wijzen naar appartementen die te koop zijn (bouwfirma), enz: web 3.0 heeft nieuwe mogelijkheden dan de traditionele websites.

En tenslotte: veel gebruikers hebben geen e-mail account meer. Mensen communiceren via facebook of sms. Indien je je gebruikers de mogelijkheid wilt geven om met jou in contact te komen, dan moet je een telefoonnummer voorzien op alle paginas. De contactpagina bevat naast de klassieke adresgegevens ook een online formulier.

Publicités - Reklame

-