Hoofdindex » Servers » Diverse » Affiliate programma's
Geld verdienen met je site
met affiliate programma's
Servers
Google Adwords is de belangrijkste affiliate programma. Maar er bestaan alternatieven.
-

-

Affiliates

Praktijkvoorbeeld van de nadelen van Google

Op één van mijn sites hebben de google-advertenties totaal geen effekt. Alle advertenties lijken allemaal op elkaar, en dit werkt selectieve blindheid in de hand: geroutineerde internet-surfers zien de reklameboodschappen niet meer. Om de aandacht te trekken heb ik contrasterende kleuren gebruikt, maar het mocht niet baten. De CTR (Click-Through Ratio) bleeft extreem laag.

Ik denk dat de advertenties geen effekt hebben omdat Google niet goed weet welke advertenties plaatsen: in de meeste gevallen is het systeem van Google ideaal, maar niet in dit specifiek geval: het is namelijk een site over de anciens (ex-patienten) van een instelling, en ik kan begrijpen dat Google moeite heeft om te bepalen welke advertenties relevant zijn.

Als je naar affiliate programs zoekt (dat is namelijk de benaming van dergelijke reklame op je site), dan merk je dat er weinig keuze is in onze lage landen. In Nederland heb je kliks.nl, en dit bedrijf heb ik een tijdje uitgetest.

Na één dag had ik al een klik, terwijl ik met Google gemiddeld een klik per week kreeg (voor duizenden pageviews, dat wil zeggen advertentievertoningen).

Werking van kliks.nl

Op het eerste gezicht lijkt kliks.nl nogal betuttelend. Dìt mag je niet, voor dàt moet je een extra toelating vragen, enz. Maar dit is natuurlijk een voordeel voor de adverteerder: zijn reklame zal enkel geplaatst worden op sites die kwaliteit bieden. Uiteindelijk zullen meer en meer adverteerders zich afkeren van google (met zijn endemische click-fraud) en hun reklamebudget uitbesteden aan dergelijke niche-spelers. Tenslotte zal de uitgever (de webmaster die de advertenties op zijn site plaatst) er ook iets aan hebben.

Bij kliks.nl heb je meerdere soorten programma's: je kan de advertenties dat je wilt plaatsen zelf bepalen. Het is heelwat meer werk, maar je kan inschatten wat je bezoekers zou kunnen boeien. Sommige advertenties brengen op bij het doorklikken, maar de meeste brengen enkel op als het doorklikken effektief tot een verkoop hebben geleid (conversie). Een klik brengt bijvoorbeeld een paar cent op, de commissie bij een verkoop bedraagt bijvoorbeeld 10 of 30 euro of een percentage van de totale verkoop. De teller kan dus heel snel oplopen!

Voor- en nadelen van kliks.nl

  Voordelen
 • Je kan zelf de advertenties bepalen die verschijnen, en dus de relevantie van de advertenties verhogen: jij weet immers best waarover je site gaat, en wat de bezoekers zou kunnen interesseren.
 • De reklame is meer opvallend: je kan zowel tekst-advertenties kiezen, animated gif of flash. Persoonlijk raad ik flash aan: de animaties worden van de site van de affiliate gehaald, dus dat heeft geen invloed op het netverkeer (bandbreedtegebruik) van je webserver —van belang als je zoals ik een home server hebt met een zeer beperkte bandbreedte. De boodschappen trekken meer de aandacht dan een statische Adwords-kader.
 • Nadelen
 • Je kan niet om het even wat plaatsen. Voor bepaalde programma's moet je de toelating krijgen van de adverteerder.
 • Even mistig als Google voor wat betreft de berekening van de kosten en de opbrengsten. Op de verslagen heb je geen CTR (click-through ratio, dat wil zeggen het percentage advertenties die tot een clickthrough (doorklikken) leiden).
 • Meer werk om de advertenties uit te kiezen. Je kan echter ook een bannerpool samenstellen, dat wil zeggen een reeks advertenties die rouleren (iedere keer een andere advertentie uit de reeks die je geselecteerd hebt).
 • Minder materiaal (adverteerders), en vooral gericht op de Nederlandse markt. Kliks.nl alléén is niet voldoende om genoeg advertentiemateriaal op je site te krijgen.
 • De klik-opbrengsten zijn minimaal: in het beste geval is dat 5 eurocent per klik. Indien je een click-through ratio hebt van 2%, dan moet je minstens 1000 paginaweergaven genereren voor je één euro hebt verzameld. Je site moet dus echt veel bezoekers aantrekken!
 • Late betaling: je ontvangt pas een storting als de advertenties maanden online hebben gestaan (zeker voor kleinere sites die niet veel inkomsten genereren): de adverteerders profiteren van het feit dat ze je pas maanden later uitbetalen.

Een eerste praktijkgerichte conclusie
Zelf al staan er slechts een paar banners op m'n sites, toch blijkt het beheren van deze banners een onmogelijke opgave op lange termijn. Je moet zelf de banners die zullen verschijnen aangeven voor iedere pagina, maar je moet die ook verwijderen als de banner in kwestie niet meer van toepassing is!
Veronderstel dat een programma met banner "koop nu-betaal later" stopgezet wordt. Op welke pagina's van je site werden al die banners gebruikt? Weet je het nog?

Voorlopige conclusie

Het beste is natuurlijk beide systemen op je site te hebben. De Google Adwords vragen weinig onderhoud, maar je zit wel vast aan wat Google denkt dat relevant is. Zit Google goed, dan haal je click-through ratios van 2%. Zit google verkeerd, dan is de opbrengst nada, en het ergste is dat je het niet in de hand hebt.

Op een aantal pagina's plaats je dan reklame van kliks.nl. Deze banners zijn in het algemeen meer opvallend en spreken de mensen meer aan. Omdat er nog maar weinig sites met deze affiliate werken, zijn de bezoekers nog niet selectief blind geworden. De gewenste reklame kan je zelf kiezen, en dit is wel een luxe dat zelfs een tijdschrift of een commerciele zender niet heeft!

Kliks.nl legt blijkbaar geen beperking aan het aantal banners die op een pagina verschijnen —zijn lijken zelfs een speciale links-pagina vol met banners te promoten—. Hopelijk zal dit niet als gevolg hebben dat de pagina's een samenraapsel worden van advertenties, met ergens onderaan een korte tekst waar je niets aan hebt.

Het aanbod waaruit je kan kiezen is nogal beperkt: vooral waardeloze produkten (zelfs Reduce Fat Fast zit er tussen) en nutteloze diensten zoals reizen (ik ben nog nooit op reis geweest). In de meeste gevallen heb je enkel een conversievergoeding: je wordt betaald als de bezoeker jouw site bezocht heeft, de link aangeklikt heeft en direkt een produkt gekocht heeft. Je bent nooit zeker dat een verkoop daadwerkelijk geregistreerd werd (ik wil geen pakket Reduce Fat Fast kopen om het systeem te testen).

Anderzijds kunnen de webmasters van de sites waar de reklame voorkomt hun tekst doorspekken met reklame voor het produkt. Je hebt bijvoorbeeld een site over digitale fotografie, en banners van een affiliate online shop. Je zal al snel geneigd zijn je tekst zodanig aan te passen dat de klanten bij die shop moeten kopen. Bij Google Adwords is dat minder het geval aangezien je nooit weet welke advertentie geplaatst wordt.

Ondertussen zijn alle advertenties van klik.nl verwijderd moeten zijn. Iedere keer als ik wou inloggen om mijn opbrengsten op te vragen bleek de server overbelast.

Een probleem van de meeste reklame-regies (dit heb ik later opgemerkt), is dat de betaling pas gebeurt nadat een bepaald bedrag bereikt is. Als je site weinig bezoeker telt, kan dit maanden en maandfen duren. tegen dan kan het bedrijf failliet zijn (of van naam veranderd zijn). je hebt maandenlang reklame gvoerd voor een bedrijf, en als je betaald moet worden blijft het bedrijf van naam veranderd te zijn en is je account niet meer geldig (en is je geld verdwenen).

Een affiliate programma is enkel praktisch doenbaar als je zelf een bannerpool kan samenstellen en die dan over je site kan verspreiden via PHP, ASP of SSI (via een centrale plaats waar alle banners gecontroleerd kunnen worden). Een noodoplossing is te werken met één extern javascript bestand die een banner aanroept op alle pagina's. Wens je de banner te wijzigen op je pagina's, dan volstaat het het javascript bestand te vervangen en de banner wordt op alle pagina's gewijzigd.

Op mijn eigen server werk ik met een SSI (Server Side Include): de server software analyseert de inhoud van ieder html bestand en vervangt automatisch de pagina-aanroep door een klein extern bestand (die de banner-aanroep bevat).

Public Idées

Even gaan kijken over de taalgrens. Bij Public-Idées is het nog treuriger gesteld wat de mogelijke banners betreft. Hier zijn naast banners ook pop-ups en pop-unders beschikbaar (iets wat je zeker niet moet gebruiken als je een positief imago van je site wilt geven).

Ik heb nog éénmaal geprobeerd een affiliate systeem op te starten op m'n sites, en heb vanaf het begin een logboek bijgehouden met alle wijzigingen, want ik moet zelf instaan voor de roulatie van de advertenties. Mijn conclusie blijft dezelfde: een affiliate systeem is enkel te doen als je veel tijd hebt. Bij een affiliate programma ben je geneigd je te concentreren op de reklame, en schuift het onderhoud van de site zelf (teksten en afbeeldingen) op de achtergrond, terwijl dit uit SEO-standpunt juist zeer belangrijk is. Voor een individu is een affiliate programma enkel te doen als hij de site zelf nauwelijks moet onderhouden (in het beste geval omdat hij een forum runt, in het slechtste geval omdat hij aan site-scraping doet).

Publicités - Reklame

-