Hoofdindex » Servers » Diverse » Facebook for dummies
Facebook for Dummies
Haal voordeel uit facebook
facebook
Er zijn nog altijd bedrijven die facebook niet ontdekt hebben. Op zich is facebook ook niet noodzakelijk, maar er zijn typische bedrijven die baat hebben met een facebook-pagina.
-

-

Algoritme

Een bron van verwarring voor nieuwe gebruikers is het onderscheid maken tussen de verschillende informatiestromen binnen facebook.

Ook het feit dat de verschillende bronnen dezelfde layout hebben maken de verwarring nog groter.


Mijn eigen facebookprofiel


Een facebookgroep die ik volg
(en toevallig ook beheerder van ben)



Een facebook ondernemingspagina
(in dit geval van een vzw).


De negatieve kanten van facebook staan hier vermeld.

De dictatuur van het algoritme

Er is niemand die bepaalt wat er op je tijdslijn verschijnt (wat je dus te zien krijgt als hoofdscherm). Je kan enkel indirect bepalen wat er op je tijdslijn verschijnt door groepen te volgen, pages te liken of vrienden te maken. Reklame krijg je in ieder geval (voor datingsites als het algoritme bepaald heeft dat je te weinig vrienden hebt!). Enkel op je profiel kan je aangeven wat publiek is en wat niet (en je kan daar heel ver in gaan).
Deze pagina is enkel een korte uitleg voor wie nog nooit met facebook gewerkt heeft. Facebook werkt met een tijdslijn waarin alles verschijnt.

Profiel

Je hebt je eigen tijdlijn, dat is alles wat je op je profiel zet (of vrienden op je profiel zetten, maar je kan dit wissen en/of verhinderen als je dit wilt). Je tijdslijn is wat anderen zien als ze je profiel voor het eerst bezoeken. Per item kan je aangeven of het item publiek is, of enkel gezien kan worden door je vrienden.

Je eigen tijdslijn wordt vaak "profiel" genoemd, maar in je profiel zit veel meer: foto's, gegevens over jezelf (adres, studies, enz). Je kan per item aangeven wie wat uit je profiel kan zien.

Facebook wilt alles over je weten. Hoe oud je bent, of je getrouwd bent, of je hetero, homo, bi, trans, pedo of nog iets anders bent. Dat is zuiver om de reklame beter te kunnen richten. Een adverteerder kan bijvoorbeeld vragen een bepaald bericht te posten enkel bij mensen die tussen 35 en 45 jaar oud zijn, niet getrouwd zijn maar wel samenwonen, niet-gelovig zijn en binnen een straal van 10km van Gent wonen. Zo komt het dus dat je altijd die reklame voor parenclubs binnen krijgt! Je kan klikken op een hoek van de reklame om te zeggen dat je in dergelijke berichten niet geinteresseerd bent, maar een week later is de reklame er weer (facebook is een vluchtig medium...)

Vrienden

Vrienden bestaan er in verschillende soorten: je kan bijvoorbeeld aangeven dat bepaalde berichten enkel door naaste vrienden of familie gezien mogen worden. De vrienden mag je zien als een soort concentrische cirkels: buiten heb je de gewone bezoekers, dan de mensen die je profiel volgen, dan je vrienden (dat je aanvaard hebt), dan je naaste vrienden, en dan je familie.

Een minpunt is dat je geen groepen van vrienden kan aanmaken, bijvoorbeeld een groep van vrienden die in fotografie geďnteresseerd zijn, een groep die samen gezeten hebben op een bepaalde school, collega's op het werk, enz. Je wilt bijvoorbeeld niet dat bepaalde pikante foto's uit je schoolverleden zichtbaar zijn voor je werkcollega's. Dat is niet mogelijk. Als je dat wilt, moet je een tweede profiel aanmaken (veel fotografen en modellen die ik ken hebben een fotografie- en een normaal profiel).

Tijdslijn

Dan heb je de externe tijdlijn (of tijdslijn tout court), en daar is het om te doen. Die tijdslijn is eigen aan je profiel, iemand anders zal een andere tijdslijn te zien krijgen. Daarin verschijnen allerlei berichten die je zou kunnen interesseren (reklame, berichten die vrienden gepost hebben, berichten in groepen die je volgt of in pages die je geliked hebt, enz). Nu is het zo dat niet alles wat je vrienden publiceren automatisch op je externe tijdslijn verschijnen.

Hoe wordt die externe tijdslijn gevuld? Als een vriend een bericht of een foto post, dan komt die "misschien" ook op je externe tijdslijn. Als je veel vrienden hebt, is de kans kleiner dat het bericht op je externe tijdslijn verschijnt. Als je een beetje contactgestoord bent en weinig vrienden hebt, dan verschijnt er percentueel meer van je weinige vrienden op je tijdslijn. Familie en naaste vrienden hebben dan meer kans dat hun bijdragen op je externe tijdslijn verschijnen.

Als een bericht pupulair is (er wordt op het bericht gereageerd), dan zal het bericht op de tijdslijn van meer personen verschijnen. Die dan ook kunnen reageren, waardoor het bericht een "hype" wordt. Een bijdrage waarop niemand reageert wordt niet verder verspreid.

Als reaktie op een bericht, video of foto (bijdrage in het algemeen) is een "like" minder waard dan een meer concrete aktie zoals een antwoord op het bericht schrijven (dat vraagt namelijk wat meer denkwerk). Het bericht verder verspreiden (door het over te nemen op je eigen tijdslijn) zit daar ergens tussenin.

Groepen

Groepen zijn mensen die eenzelfde interesse hebben en een gezamelijke (zij het figuurlijke) ontmoetingsplaats opgericht hebben. Je kan berichten in een groep plaatsen, en mensen die op de groep aangesloten zijn, kunnen de berichten ook lezen. Soms verschijnen populaire berichten zelfs in je externe tijdslijn.

Als oprichter van een groep heb je bepaalde moderator-mogelijkheden: je kan het soort groep bepalen (open groep waarop iedereen zich kan aansluiten of gesloten groep waarbij de leden aangenomen moeten worden door de moderator). De moderator kan berichten verwijderen, mensen toelaten tot de groep, regels opstellen (bijvoorbeeld "enkel leden van de groep mogen posten, maar iedereen mag lezen"). Het is zelfs mogelijk een geheime groep op te richten (bijvoorbeeld enkel voor familieleden). Er zijn dus heelwat mogelijkheden.

Pages

Dit is een profiel van een bedrijf, onderneming, publiek figuur, enz. Om een bedrijfspagina aan te maken heb je eerst een eigen profiel nodig. Een pagina is altijd volledig publiek (dat is ook de bedoeling van een pagina). Je kan geen "vrienden" worden met een bedrijf, maar je kan die wel liken, waardoor er bijdragen op de pagina ook op je tijdslijn kunnen verschijnen.

Als oprichter van een pagina kan je bepalen wie berichten mag plaatsen. Je kan ook mede-beheerders aanduiden.

Newsfeed

In je tijdslijn ontvang je ook newsfeeds tussen de soep en de patatten. Je mag hier absoluut niet spreken van objectieve berichtgeving. Als je veel vrienden hebt die naar de NV-A neigen, dan krijg je berichten over de islamterreur, de luie waal en de hardwerkende vlaming. Het zijn immers de berichten die door je vrienden geliked worden, die ook op je tijdslijn komen (en op je beurt kan je die liken, en de cirkel is rond).

Privé berichten

Je kan ook privé berichten sturen. Dit lukt goed als je vriend met elkaar bent, als dat niet het geval is verschijnt het bericht mogelijks in de spambox van de bestemmeling (of je moet facebook betalen om het bericht in de inbox van de bestemmeling te krijgen). Mensen met veel vrienden zijn moeilijker te contacteren als je geen vriend bent: er is meer kans dat je bericht in de spambox verdwijnt en de prijs om het bericht toch naar de inbox te krijgen ligt hoger.

Een ander nadeel is dat de berichten op de server van facebook blijven. Voor andere online maildiensten zoals gmail en hotmail is dit doorgaans geen probleem, bij facebook wel. Als een persoon zijn profiel verwijderd, dan zijn ook al je mails naar die persoon weg. Een persoon kan bijvoorbeeld zijn profiel verwijdereren omdat die veel foute vrienden heeft (en hij wilt met een schone lei herbeginnen). Oude berichten verdwijnen ook, facebook is een oppervlakkig en snel medium, geen archief. Altijd je belangrijke berichten op je computer copieren, dus!

De berichtendienst van facebook heeft wel als voordeel dat het uitwisselen van korte berichten snel gaat zonder de facebookwereld te verlaten. Veel jonge gastjes gebruiken geen mailprogramma meer, maar doen alles via facebook, ook contacten leggen, afspraken maken, zelfs solliciteren.

Publicités - Reklame

-