Op een aantal plaatsen op deze server zijn zoekertjes van Google geplaatst. In tegenstelling met gewone advertenties wordt er niet betaald per keer dat de zoekertjes verschijnen, maar per keer dat er op één van de zoekertjes geklikt wordt (een heel klein bedrag hoor, een paar eurocent per klik). Het dekt nauwelijks de energiekosten van mijn nochtans zeer zuinige server. Echt rijk worden met Google zit er niet in: als adverteerder betaal je gemakkelijk 50 eurocent per klik, als 'uitgever' verdien je heelwat minder. De uitbetaling gebeurt pas als je 70 euro gespaard hebt, voor sommigen kan het dus heel lang duren! Niet verwonderlijk dat Google (samen met eBay) een van de snelst groeiende internet-bedrijven is.
In mijn geval geldt daarbij nog dat ik een zeer lage "click through ratio" heb; het aantal klikken op de gesponsorde links is bijzonder laag in verhouding met het aantal paginaweergaven (0.5%). Mensen vinden de tekst blijkbaar zo interessant, dat ze niet meer op de gesponsorde links willen klikken. Mijn ratio varieert van minder dan 0.5% (een site over de anciens van het zeepreventorium google slaagt er maar niet in aantrekkelijke advertenties te presenteren), tot 2% (een site over fotografie dat zeer technisch is, en google presenteert advertenties voor online shops en een site over boekrecensies, waarbij google hier ook relevante links voorstelt).
De layout van de geplaatste advertenties kan je min-of-meer zelf bepalen en er verschrijnen geen afgrijselijke pop-ups of pop-unders met reklame voor ringtones (als ik op een site kom met dergelijke advertenties, dan verlaat ik de site ogenblikkelijk).
Welke advertenties worden er geplaatst?
Vroeger analyseerde Google de inhoud van je pagina in real time (dus op het ogenblik dat er iemand de pagina opvroeg, vroeg Google de pagina eveneens aan). Tegenwoordig leest Google de pagina's regelmatig in via zijn user agent Mediapartners-Google/2.1 (van zodra een pagina opgevraagd wordt, wordt deze pagina nu en dan door google ingelezen). Google kiest dan uit zijn assortiment advertenties deze die het meest overeenkomen met wat er op de pagina aanwezig is. Op het deel van de site over computergestuurde verwarming zal je dus advertenties aantreffen voor installateurs van verwarmingsketels (vandaag 19 oktober zijn het allemaal verkopers van terrasverwarming...), op de pagina's over digitale fotografie zal je winkels die digitale camera's aanbieden aantreffen, en dergelijke meer.
Op deze pagina is één van de sleutelwoorden 'geld verdienen', en dus handelen de zoekertjes allemaal over hoe snel rijk worden. Google gaat eervan uit dat als je een pagina over 'geld verdienen' leest, dat je dan ook geïnteresseerd bent in snel rijk worden. De technologie van google is zeer vooruitstrevend!
De analyse van het document is meer summier dan wat Google toepast in zijn zoerkmachine (Googlebot), waardoor google soms de bal volledig misslaat. Beide indexbestanden worden blijkbaar los van elkaar gebruikt.
Google zal de advertenties proberen te plaatsen die het meest opbrengen (adverteerders kunnen 'bieden' en elkaar beconcurreren voor bepaalde veel gevraagde zoekwoorden), en die hopelijk relevant zijn voor je site.
Op de site van Google zelf, onder "advertentieprogramma's" zal je alle nodige informatie aantreffen. De uitbetaling gebeurde vroeger via een bankcheque (zie voorbeeld!), nu kan het ook via overschrijving.
"Genereer omzet met uw website"
Betekenis van de belangrijkste afkortingen
|
---|
- Pagina-CTR
- Click-Through Ratio:
verhouding tussen het aantal klikken op een advertentie en het aantal verschijningen. Mijn sites halen een CTR van maximaal 2%.
- ECPM
- Effective Cost Per Mille:
effectieve opbrengst per 1000 verschijningen, in USD. In mijn geval varieert de waarde van 0 tot 7 USD.
Uitgebreide rapportage dankzij verschillende kanalen
(meer informatie zoals mijn CTR, ECPM en dagelijkse winst mag ik je niet geven)
|
Click fraud
Google heeft enorme problemen met "click fraud", mensen die op links klikken om wat meer geld te verdienen. Het zijn vooral de adverteerders die daarvan de dupe zijn, want zij betalen uiteindelijk de rekening. De laatste trend zijn "zombie computers", computers die besmet zijn door een bepaalde virus, dat automatisch, van zodra de besmette computer online gaat, klikken genereert. Hier is niet een kleine hacker aan het werk, maar echte mafieuze bendes die aan click fraud doen, naast namaak, wapenhandel, illegale import en andere praktijken.
Het gevolg daarvan is, dat Google een aantal echte klikken niet meerekent. In dat opzicht heb ik weinig vertrouwen in Google; één van mijn sites werd in december 2006 geslashdotted (dat wil zeggen dat die voor een paar weken bovenaan in een bekende directory werd opgenomen), waardoor het bezoeksersaantal 10 maal hoger lag dan normaal. Toch bleef google eenzelfde aantal pagina-aanvragen aanduiden. Normaal werden er 300 à 400 pagina's per dag weergegeven, die bewuste week steeg het aantal pagina-opvragingen tot 4000 per dag, dit kan ik weten door mijn eigen site-statistieken van al mijn domeinen te bekijken. De statistieken van Google bleven echter 300 à 400 opvragingen per dag tonen. De bepalingen van Google verbieden mij de statistieken openbaar te maken.
Voor- en nadelen van de Adwords van Google
Voordelen
- Betrouwbaar bedrijf: je wordt zeker betaald
- Je bepaalt zelf de layout van de advertenties (vorm, positie, gebruikte kleuren) en je kan zelfs advertenties van concurrenten weren!
- Kan een pluspunt zijn voor je site: op iedere pagina een paar links naar gerelateerde bedrijven.
- Uitgebreide rapportage dankzij het gebruik van kanalen: je kan iedere deel van je site uitrusten met een aparte tellersysteem, zodat je kan bepalen welke delen van je site het beste presteren.
- Weinig onderhoud, eenzelfde kode kan je gebruiken voor alle pagina's, google kiest zelf de te plaatsen advertenties aan de hand van de inhoud van je site.
Nadelen
- Click fraud zorgt ervoor dat adverteerders moeten betalen voor doorverwijzingen waar ze niets aan hebben.
In de toekomst kan dit betekenen dat er minder adverteerders de Google Adwords zullen gebruiken, waardoor het aanbod aan advertenties ook zal verminderen.
- Heeft een nivelleringseffekt: mensen maken pagina's aan, niet zozeer om informatie uit te geven (wat de originele bedoeling van het internet is), maar om inkomsten te genereren. De volgende stap is gauw gezet: gewoon een nep-site opzetten met informatie dat je van andere sites hebt geplukt.
- Werkt nep-sites in de hand (MfA-sites of “Made for Adsense”): het internet zit tegenwoordig vol met nepsites die geen nuttige informatie bevatten (ik hoop dat deze site niet in deze categorie is terechtgekomen!), maar gewoon delen van de inhoud van andere sites hebben overgenomen (scrapper sites). Op een dergelijke site prijken meestal talrijke google advertenties.
- Google bepaalt zelf de advertenties die geplaatst worden, je hebt totaal geen controle over hetgeen geplaatst wordt. Het enige dat je (gelukkig) in de hand hebt is het formaat van de gepresenteerde advertentie.
- De gesponsorde koppelingen van google zie je overal, zodat de meeste mensen selectief blind geworden zijn en de advertenties niet meer opmerken (de layout van de advertenties is altijd identiek).
Een ander klik-programma is bijvoorbeeld kliks.nl. Eigenlijk is de juiste benaming affiliates.
|