Root » Servers » Harde schijf » SSD | SMART » OCZ
O C Z
SMART parameters
O C Z   i s   SMART
OCZ produceert een hele reeks SSD schijven, in talrijke versies en capaciteiten. De smart parameters zijn niet even goed gedefinieerd als bij Intel, en vaak kunnen de parameters nogal eens verschillen bij oudere exemplaren.
-

-

OCZ is een opmerkelijke vogel in de SSD branche. Deze fabrikant is een trendsetter en is altijd op de proppen gekomen met nieuwe systemen.

Dankzij de Sandforce processoren in de SSD drives is het mogelijk de data te comprimeren voor opslag in de geheugenchips. De bedoeling is hier niet zoals bij Doubledrive en Doublespace van meer capaciteit te bekomen, maar van een snelheidswinst te boeken: Als men de data tot 50% van de originele groote kan comprimeren, dan gaat het opslaan ook dubbel zo snel (het schrijven van de data in een SSD is een trage operatie). Overigens is niet alle data comprimeerbaar: bij video of fotobewerking waarbij de tussenopslag reeds gecomprimeerd is (jpeg of mpeg) zal je geen winst boeken, in tegendeel.

De volgende parameters worden gebruikt bij alle recente SSD die op de Sandforce processor gebaseerd zijn. Talrijke fabrikanten gebruiken dergelijke processoren in hun SSD, maar vaak met verschillende firmware (niet alle fabrikanten passen datacompressie toe). De smart-parameters zijn echter wel compatibel.

1 - 01h - Raw read error rate
Aantal fouten op geheugencel niveau. Deze fouten kunnen meestal gecorrigeerd worden door de ingebouwde foutcorrectie (per pagina van 4k worden er een aantal bits gereserveeerd voor foutcorrectie).

5 - 05h - Retired block count
Aantal blokken die uit gebruik zijn genomen. Als een blok teveel fouten vertoont wordt die uit gebruik genomen. De waarde wordt aangegeven als een percentage van overgebleven blokken. Als de percentage tot 10% is gezakt is moet de schijf zeker vervangen worden. Bij 0% werkt de schijf enkel nog "read-only".

9 - 09h - Power on hours
Aantal werkuren

12 - 0Ch - Device power cycle count
Aantal keren volledig uitgeschakeld (stroomloos). Standby modus wordt hier niet meegerekend.

171 - ABh - Program fail count
Aantal mislukte pogingen om een cel te "programmeren" (te schrijven).

172 - ACh - Erase fail count
Aantal mislukte pogingen om een cel te wissen.

174 - AEh - Power loss
Telt het aantal stroomonderbrekingen. Na een onverwachte stroomonderbreking moet de data op de schijf gereconstrueerd worden (dit gebeurt door de processor op de ssd schijf).

177 - B1h - Wear range delta
Variatie in slijtage tussen de meest geschreven en minst gelezen blok, geeft een idee van de doeltreffendheid van de wear levelling voor dit gebruik van de schijf, en ook een idee van de verwachte levensduur van de schijf in deze toepassing. Een geheugencel kan 10.000 keren geschreven worden. Wordt iedere seconde dezelfde blok herschreven, dan zal de schijf slechts een paar uur meegaan. Worden de geheugencellen opeenvolgend geschreven, dan zal de schijf bijna 5 jaar meegaan (bij dezelfde continu-gebruik).

181 - B5h - Program fail count
Zie 171

182 - B6h - Erase fail count
Zie 172

187 - BBh - Uncorrectable error
Aantal keren dat er zoveel fouten in een blok aanwezig waren, dat zelfs met foutcorrectie de data niet meer gereconstrueerd kon worden. Dit is vergelijkbaar met een "hard error".

194 - C2h - Temperature
Interne temperatuur van de SSD.

195 - C3h - ECC error count
Zie 187

196 - C4h - Reallocation event count
Het aantal blokken die niet meer geprogrammeerd konden worden en buiten gebruik gezet werden. In tegenstelling met een klassieke harde schijf is de aanwezigheid van een aantal defekte blokken niet kritiek.

231 - E7h - SSD life left
Een maat van de levensverwachting van de schijf, gebaseerd op verschillende parameters zoals het aantal Program/Erase cycli.

241 - F1h - Lifetime writes
Cumulatief aantal schijfopdrachten die door de computer gegeven worden, de raw value wordt verhoogd per 64GB.

242 - F2h - Lifetime reads
Cumulatief aantal leesopdrachten, hier ook geeft de raw value een veelvoud van 64GB aan. Kan gebruikt worden om het gebruikspatroon na te zien. Indien er relatief veel schrijfopdrachten zijn, is het aangeraden een andere type schijf te gebruiken (geen SSD).

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's