Een Solid State Disk wordt vooral gepromoot als een manier om je computer sneller (of toch minder traag) te laten werken. Maar een SSD (Solid State Disk) is veel meer dan dat!
Over SSD valt er meer te vertellen dat “ze sneller zijn dan gewone harde schijven”. |
-
Solid State Disk
Het is niet waar dat een geheugencel van een SSD sneller is dan een harde schijf. Een pagina (4k) lezen neemt ongeveer 25µs in beslag, een pagina schrijven 250µs en een blok wissen ongeveer 2ms. Eénmaal dat de kop op het juiste spoor gepositionneerd is gaat het schrijven of lezen van een klassieke harde schijf veel sneller.
Het is enkel omdat er simultaan gelezen wordt van verschillende blokken dat de solid state disc sneller is. Hoe hoger de capaciteit van een SSD, hoe hoger het aantal blokken. Als alle andere parameters identiek zijn (merk en type ssd), dan is eens chijf met een hogere capaciteit sneller.
En wat hebben wij geleerd?De ssd bestaat al meer dan 10 jaar, en ondertussen hebben we al heelwat geleerd over de betrouwbaarheid van de schijven.Eerst dacht men dat de schijven enkel verslijten bij schrijfopdrachten, maar men heeft gemerkt dat de schijf ook versluit als die gewoon onder spanning staat (zelfs zonder leesopdrachten uit te voeren). De slijtage is echter zeer miniem. De gegevens worden normaal 10 jaar bewaard als ze opgeslagen worden op een recent exemplaar dat niet veel gewerkt heeft (stroomloos opslag). Indien de schijf intensief werd gebruikt, dan worden de gegevens maar 2 jaar bewaard. De ssd's zijn niet gemaakt voor archivering. Een schijf die defekte blokken heeft zal minder lang meegaan. Het aantal defekte blokken wordt aangeduid door een smart programma (standaard aanwezig onder Linux). Als er defekte blokken ontstaan, dat moet de schijf best vervangen worden, zelf al geeft de smart applikatie nog niet aan dat de schijf minder betrouwbaar is. De evolutie van de ssd's is nog aan de gang en er komen steeds betere schijven op de markt (hogere capaciteit en lagere prijs, wat betreft de snelheid zit men tegenwoordig aan de limiet die mogelijk is met de SATA interface). De schijven kunnen defekt gaan bij een plotse stroomonderbreking. Blokken die geschreven werden op het ogenblik van de stroomonderbreking zijn meestal niet meer toegankelijk (de data is dan ook verloren). Moderne schijven hebben geen condensator die stroom levert om de gegevens veilig op te slaan in geval van stroomonderbreking. Indien er belangrijke bestanden geschreven werden kan het operating system soms niet meer opstarten of is de volledige schijf onbruikbaar geworden. De procedure om gegevens van een ssd te redden zijn veel complexer in vergelijking met de procedure voor een klassieke harde schijf. Om de opslagruimte gelijkmatig te doen verslijten worden de bestanden her en der geschreven. De adres die door het operating system aangegeven wordt komt dus niet overeen met het effektief adres. Er is een tabel die voor de vertaling zorgt van logisch naar fysisch adres. De tabel wordt ook op schijf opgeslagen, en als die niet meer gelezen kan worden, dan is de schijf onbruikbaar geworden. Maar in het algemeen zijn de ssd's betrouwbaarder dan de klassieke magnetische schijven. |
Publicités - Reklame