Root » Servers » » Harde schijf » » RAID » » Basisinformatie
Basisinformatie RAID
RAID is een hardwareoplossing
RAID
Servers worden vaak uitgerust met een RAID-kaart. je kan de RAID funktie gebruiken of niet, maar de keuze kan je slechts éénmaal doen bij het begin van de computer setup, nog voor de installatie van het operating system.
-

-

Soorten

RAID staat voor Redundant Array of Inexpensive Disks, maar de verkopers hebben er Redundant Array of Independent Disks van gemaakt. Tja, “inexpensive” waren die eerste array-configuraties in iedere geval niet, en de gebruikte SCSI schijven evenmin!

De hardware-raid zorgt ervoor dat de schijven in je systeem als één geheel werken. Het operating system ziet één enkele schijf (dit is ook het geval in de management console van windows). De fysische schijven vormen één logische schijf ("container" in raid-terminologie).

Eenmaal RAID ingeschakeld kunnen programma's de fysische schijven niet meer aanspreken (de raid-kaart laat dit niet meer toe), met als gevolg dat low level utilities (zoals SMART) ook niet meer werken. Je kan je logische schijven nog steeds partitioneren en formateren, maar je werkt hier op container-niveau en niet meer op disk niveau.

Sommige RAID-kaarten hebben de mogelijkheid om niet alle schijven in de array op te nemen. De raid controller toont verschillende containers aan het operating system. We hebben bijvoorbeeld een server met 4 schijven:

  • Je kan bijvoorbeeld één schijf normaal gebruiken, bijvoorbeeld voor de opslag van temp-bestanden (bepaalde RAID configuraties zijn nogal traag in het schrijven), terwijl de andere drie schijven in raid-5 opgenomen worden. Het operating system "ziet" twee schijven (containers).
  • Of je kan twee verschillende soorten RAID gebruiken in één computersysteem: twee schijven in de veilige RAID-1 voor data en de twee andere schijven in de snelle RAID-0 voor tijdelijke bestanden en de swap-file. Hier ook ziet het operating system twee logische schijven.

Ombouwen normale PC

Je kan een normale PC ombouwen tot een computer met RAID door een extra controller en extra schijven (met zelfde capaciteit) in te bouwen. Maak eerst restore-DVD's aan, bouw dan de schijven en de controller in en voer de restore uit op de nieuwe confoguratie. De originele schijf (die waarschijnlijk een ongelijke capaciteit heeft ten opzichte van de nieuwe schijven) kan je buiten de RAID zetten en gebruiken voor tijdelijke bestanden.

In top-systemen met SCSI drives kunnen de schijven gesynchroniseerd worden: ze draaien allemaal aan dezelfde snelheid en lezen dezelfde blok op hetzelfde moment (spindle sync). Daardoor bekom je minstens een verdubbeling van de werksnelheid voor grote lees- en schrijfopdrachten.

De raid-controller heeft zijn eigen geheugen voor het berekenen van de pariteit (64MB is ruim voldoende want er wordt met stripes van een paar kB gewerkt). De rest van de beschikbare capaciteit wordt als buffer gebruikt. Op de foto zie je dat er een geheigenmodule met parity (ECC) gebruikt wordt: er zijn 9 geheugen-ic's op de module: de RAID controller zit hier op het moederbord van de server.

De raid-kaart voert alle opdrachten uit om de correcte schijf aan te spreken. Met een raid-controller kan je een hogere betrouwbaarheid bekomen, en/of snelheidswinst boeken. Hoe dit gebeurt hangt af van het raid-type.

RAID wordt meestal toegepast op servers omdat het de data-integriteit ten goede komt. Maar niet alle servers gebruiken RAID. Google gebruikt bijvoorbeeld redundancy op server-niveau: in een datacenter mogen er op een bepaalde ogenblik tot 10% servers defekt zijn zonder dat de werking van het geheel in het gedrang komt. De servers zijn eigenlijk heel goedkope werkposten met één enkele harde schijf.

Benamingen

Hot spare

Harde schijf dat in reserve in het systeem wordt gehouden en automatisch in gebruik wordt genomen bij het defekt gaan van één van de aktieve schijven.

Een tussenkomst van een operator is enkel nodig voor het vervangen van de defekte schijf door een nieuwe reserve. De nieuwe schijf wordt automatisch geformateerd, maar niet in gebruik genomen.

Het voordeel is dat de reconstructie automatisch start van zodra een defekte schijf gedetecteerd wordt. De tijd dat het systeem "zonder vangnet" zit is dus beperkt.

Hot swap

Het vervangen van een defekte schijf door een nieuwe zonder het systeem te moeten afsluiten.

De schijven worden in speciale houders gemonteerd (zoals trouwens ook bij hot spares) zodat een swap snel kan gebeuren. De operator moet tussenkomen om de defekte schijf te verwijderen en te vervangen door een nieuwe.

Van zodra de nieuwe schijf wordt geplaatst begint de reconstructie, maar het systeem moet nooit afgelegd worden. De tijd dat het systeem "zonder vangnet" zit is veel groter dan bij een hot spare.

Een spare is altijd "hot swapable".

Publicités - Reklame

-