In een digicorder of B-box zit er een harde schijf. Kan je die in je computer gebruiken indien je digibrol gecrasht is? |
-
Quickview
Als je de harde schijf uit een defekte digicorder of gelijkaardig toestel haal, dan kan je de harde schijf opnieuw gebruiken in een computer. Meestal is de HDD nog goed en situeert de fout zich in de electronica van het toestel zelf. De voeding is vaak veel te zwak gemaakt en door de warmte drogen de elko's uit.
Maar in wat verschilt een normale harde schijf van een schijf die gebruikt wordt in een HDD recorder? Het enige zichtbare verschil is de aanduiding “Quickview”.
De overdrachtsnelheid van de 164GB schijf is marginaal beter: dit komt omdat er meer data opeengepakt zit. De data wordt dus sneller gelezen (bij eenzelfde rotatiesnelheid leest de schijf dubbel zoveel data). De access time is slechter: om minder geluid te maken beweegt de leesarm trager. Hoewel je de harde schijf van de HDD recorder probleemloos in je computer kan gebruiken, kan je de bestanden (opgenomen films) niet lezen. Iedere fabrikant gebruikt zijn eigen indeling, waardoor je computer de schijf ziet als "ongeformateerd". Er is geen partition table aanwezig (in een HDD recorder is een partitietabel zinloos), waardoor de operating system denkt dat de schijf ongeformateerd is. Windows is zelfs zo onbeleefd om ongevraagd een partitietabel te schijven als de schijf er geen bevat, waardoor je de schijf òòk niet meer in een (goed functionerende) HDD recorder kan gebruiken. Windows heeft namelijk een deel van de schijf gewist!
Om de firmware te wijzigen heb je speciale software nodig: de disk firmware is namelijk niet opgeslagen in de data-area (het deel van de schijf dat door de computer gelezen en geschreven kan worden). De firmware wordt iedere keer ingelezen op het ogenblik dat de schijf opgestart wordt. Als de fabrikanten van HDD recorders een vuil spelletje spelen, dan wijzigen ze de firmware zodat de harde schijf niet in een computer gebruikt kan worden (en omgekeerd: je kan niet om het even welke harde schijf in je HDD recorder plaatsen). De meeste harde schijven kunnen ook via een passwoord beveiligd worden. In plaats van de firmware te wijzigen zetten veel fabrikanten van HDD recorders gewoon een passwoord op de schijf. Bij veel PC-moederborden kan je de passwoord van de harde schijf instellen in de BIOS. Zonder de juiste passwoord werkt de schijf niet. Je hebt dan de vreemde situatie waarbij je de SMART parameters van de schijf wel kan inlezen (die zitten namelijk opgeslagen in de firmware-area van de schijf), maar dat de schijf niet gezien wordt door het operating system. Opgelet: er is geen manier om de HDD passwoord te wissen! (back up batterijtje weghalen help niet bij harde schijven!) |
Publicités - Reklame