Root » Servers » » Harde schijf » » Diverse » » Quickview
Gebruik van een Quickview harde schijf
in je computer
Harde schijf
In een digicorder of B-box zit er een harde schijf. Kan je die in je computer gebruiken indien je digibrol gecrasht is?
-

-

Quickview

Als je de harde schijf uit een defekte digicorder of gelijkaardig toestel haal, dan kan je de harde schijf opnieuw gebruiken in een computer. Meestal is de HDD nog goed en situeert de fout zich in de electronica van het toestel zelf. De voeding is vaak veel te zwak gemaakt en door de warmte drogen de elko's uit.

Maar in wat verschilt een normale harde schijf van een schijf die gebruikt wordt in een HDD recorder? Het enige zichtbare verschil is de aanduiding “Quickview”.

  • Deze schijven draaien aan 5400 toeren in plaats van de nu gebruikelijke 7200 toeren. Als je weet dat de recente schijven aan 10.000 toeren draaien, dan kan je raden dat deze schijven niet echt snel zijn. Voor video-toepassingen is dit ruim voldoende, het is onnodig dat de schijf sneller werkt dan wat effektief nodig is (streaming snelheid). Het traag zijn van de schijf heeft wel als gevolg dat menu's en dergelijke trager verschijnen omdat de inhoudstabel van de schijf gehaald moet worden.

  • Deze schijven zijn geoptimaliseerd voor de video-toepassing. Het trager draaien is één aspect, maar de schijven maken ook minder lawaai (tragere zoekopdrachten) en produceren minder warmte. Deze verschillen zijn overwegend softwarematig en door de firmware te wijzigen kan je de schijf anders configureren (het sneller draaien wordt echter niet ondersteund!).

  • Bij een leesfout probeert een klassieke schijf de data kost wat kost te lezen, door meerdere zoekopdrachten uit te voeren. Bij een schijf voor videostreaming wordt er gewoon een foutconditie gegenereerd en gaat het lezen verder. Daardoor is er slechts een heel korte (meestal zelfs onzichtbare/onhoorbare) onderbreking in het video- en audiosignaal. Ook deze instelling kan softwarematig ingesteld worden.
De harde schijf van je digicorder kan je dus gebruiken in je PC. Niet als hoofdschijf, want tegenwoordig zijn ze totaal voorbijgestreefd wat de snelheid betreft, maar wel als online back up schijf (een tweede harde schijf in je PC). In vergelijking met een externe schijf is de dataoverdracht merkbaar hoger (behalve bij eSATA). Deze “trage” harde schijven hebben het voordeel veel langer mee te gaan, wat natuurlijk ideaal is voor backup-toepassingen.

De 164GB schijf is de Quickview, de 80GB is een klassieke harde schijf van dezelfde generatie (zelfde rotatiesnelheid).

De overdrachtsnelheid van de 164GB schijf is marginaal beter: dit komt omdat er meer data opeengepakt zit. De data wordt dus sneller gelezen (bij eenzelfde rotatiesnelheid leest de schijf dubbel zoveel data). De access time is slechter: om minder geluid te maken beweegt de leesarm trager.

Hoewel je de harde schijf van de HDD recorder probleemloos in je computer kan gebruiken, kan je de bestanden (opgenomen films) niet lezen. Iedere fabrikant gebruikt zijn eigen indeling, waardoor je computer de schijf ziet als "ongeformateerd". Er is geen partition table aanwezig (in een HDD recorder is een partitietabel zinloos), waardoor de operating system denkt dat de schijf ongeformateerd is. Windows is zelfs zo onbeleefd om ongevraagd een partitietabel te schijven als de schijf er geen bevat, waardoor je de schijf òòk niet meer in een (goed functionerende) HDD recorder kan gebruiken. Windows heeft namelijk een deel van de schijf gewist!

Een nieuwe trend is om gewone schijven te gebruiken voor AV-toepassingen, maar door het zetten van een bepaalde bit (Time limited read/write mode) gaat de harde schijf op een andere manier werken. Een timer wordt door de host ingesteld, en de schijf moet binnen het termijn de opdracht volbracht hebben. De schijf mag dus niet buzy blijven terwijl er een retry uitgevoerd wordt: eenmaal de timer verstreken moet de schijf weer beschikbaar zijn. Vandaar ook de naam: time limited read write: de lees- of schrijfopdracht moet binnen een termijn uitgevoerd zijn. Deze voorziening is nodig om te zorgen dat het lezen of schrijven niet onderbroken wordt bij een diskfout. Hier is geen firmware-aanpassing nodig. In een computer werkt de schijf als een gewone schijf.

Om de firmware te wijzigen heb je speciale software nodig: de disk firmware is namelijk niet opgeslagen in de data-area (het deel van de schijf dat door de computer gelezen en geschreven kan worden). De firmware wordt iedere keer ingelezen op het ogenblik dat de schijf opgestart wordt. Als de fabrikanten van HDD recorders een vuil spelletje spelen, dan wijzigen ze de firmware zodat de harde schijf niet in een computer gebruikt kan worden (en omgekeerd: je kan niet om het even welke harde schijf in je HDD recorder plaatsen).

De meeste harde schijven kunnen ook via een passwoord beveiligd worden. In plaats van de firmware te wijzigen zetten veel fabrikanten van HDD recorders gewoon een passwoord op de schijf. Bij veel PC-moederborden kan je de passwoord van de harde schijf instellen in de BIOS. Zonder de juiste passwoord werkt de schijf niet. Je hebt dan de vreemde situatie waarbij je de SMART parameters van de schijf wel kan inlezen (die zitten namelijk opgeslagen in de firmware-area van de schijf), maar dat de schijf niet gezien wordt door het operating system. Opgelet: er is geen manier om de HDD passwoord te wissen! (back up batterijtje weghalen help niet bij harde schijven!)

Publicités - Reklame

-