Om je harde schijf te kunnen gebruiken moet je eerst één of meerdere partities aanmaken. Daarmee geef je aan welk deel van de harde schijf je gaat gebruiken. Iedere partitie vormt een geheel (een volume) en kan bijvoorbeeld een drive-letter toegewezen krijgen als het geformateerd is (maar het formateren is een volgend onderwerp). Floppies en geheugenkaarten worden niet gepartitioneerd: de ruimte is te beperkt en al de beschikbare ruimte wordt in z'n geheel gebruikt. |
-
Met het formateren geef je de indeling van de partitie aan: waar staat de root directory, waar staat de boot loader, enz. Het gebruikte operating system zal een beperking opleggen over de keuzen van de beschikbare formaten: windows 98 kan bijvoorbeeld geen NTFS-geformateerde partities lezen. |
Partities
Een partitie vormt een geheel, alsof het een aparte schijf zou zijn. Bij het verplaatsen van bestanden van één directory naar een andere wordt enkel de link naar de bestanden aangepast (de gegevens zelf worden niet verplaatst). Indien de bestanden naar een andere partitie verplaatst moeten worden, dan kan dit niet opgelost worden met het aanpassen van de links naar de bestanden: de bestanden moeten effektief verplaatst worden, als staan beide partities op éénzelfde schijf.
Primaire partities
Historisch nut van partities: multibootIn de laatste windows versies is het echter niet meer het geval: windows kan alle primary partitions zien, waarbij dan ook de oorspronkelijke bedoeling van partities verloren is gegaan. Maar wie heeft er nu nog een multi-boot schijf nodig? Om gelezen te kunnen worden door een computer moet de harde schijf noodzakelijkerwijze een partitietabel hebben. Spelconsoles, harde schijf videorecorders gebruiken geen partitietabel: deze schijven kunnen enkel in raw modus gelezen worden (dus blok per blok).
Logische partitiesEen extended partitie kan niet gebruikt worden om de computer op te starten (het kan geen operating system bevatten en kan dus enkel gebruikt worden voor data-opslag).
Deze computer heeft 3 harde schijven. Welke schijf gebruikt wordt om het systeem op te starten kan ingesteld worden in de BIOS van de computer. Meestal is dat de eerste schijf.
ComputeropstartEen harde schijf wordt eveneens in partities onderverdeeld en moet minstens één partitie bevatten. De eerste blok van een harde schijf is de MBR of Master Boot Record. Dit blok wordt in het geheugen geladen bij de opstart van de computer en bevat de nodige informatie om de actieve partitie te selecteren (dit is de bootloader). De eerste partitie begint vanaf blok 63. De tussenliggende blokken die normaal niet toegangkelijk zijn kunnen bijkomende opstartkode bevatten. Dit is bijvoorbeeld het geval met Windows die een complexe bestandsorganisatie gebruikt (NTFS). De eerste blok van iedere partitie bevat eveneens uitvoerbare instructies. Dit is het enige dat de bootloader in theorie moet weten: die geeft gewoon de controle over aan de eerste blok van de aktieve partitie. Vanaf hier verschillen de partities naargelang de bestandsorganisatie (FAT, NTFS of EXT). De meest recente versies van Windows gebruiken een volledige partitie voor de opstart (ongeveer een hondertal MB), dan wordt de controle overgedragen aan het operating system zelf, die op een andere partitie zit.
Tegenwoordige nut van partitiesTegenwoordig worden partities enkel nog gebruikt door fabrikanten om de restore-software in op te slaan: vroeger werden computersystemen geleverd met een restore-CD, maar om de kosten te drukken wordt de restore-CD vervangen door een systeempartitie dat het recovery programma bevat. Bij een crash van je harde schijf mag je dus een restore CD kopen (voor zover die te verkrijgen is), want de volledige schijf is meestal onbruikbaar.
Partities uitlijnenModerne schijven werken eveneens met blokken van 4096 bytes (Advanced Format), ook SSD's gebruiken een dergelijke blokgrootte. Er zijn wel problemen als de partities niet uitgelijnd worden op de logische blokken. Wat de gevolgen van verkeerd uitgelijnde partities zijn (en hoe u het probleem kan corrigeren) staat hier uitgelegd.
Kleine problemen met windows 98Primary partition c: Extended partition Logical partition 1 d: Logical partition 2 e:Voeg je een tweede harde schijf toe (ingesteld op dezelfde manier), dan krijg je volgende situatie: Disk 1 Primary partition c: Extended partition Logical partition 1 e: (d --> e) Logical partition 2 f: (e --> f) Disk 2 Primary partition d: Extended partition Logical partition 1 g: Logical partition 2 h:Je merkt dat bepaalde partities van de eerste schijf hun originele drive-letters hebben verloren. Dit kan een probleem vormen voor programma's die bijvoorbeeld hun gegevens op de d:-schijf hebben opgeslagen en ze nu van de e:-schijf moeten halen. Dit kan eenvoudigweg vermeden worden door op de tweede schijf geen primary partitie te voorzien, maar enkel een extended partitie met daarin een aantal logische partities. De nieuwe harde schijf krijgt keurig opeenvolgende stationsletters, zonder de stationsletters van de eerste schijf in de war te sturen. Als de tweede harde schijf enkel voor data-opslag zal gebruikt worden, is er geen primary partitie nodig. drie primary partitions op de eerste schijf maken kan niet, want windows 98 dat op DOS gebaseerd is kan slechts één partitie lezen (de aktieve partitie) Met recentere operating systems (win 2000) kan je de volgorde van de drive-letters zelf opgeven en vervalt ook de noodzaak van extended partities (zolang je niet meer dan 4 partities per schijf wenst). |
Publicités - Reklame