De meeste externe harde schijven hebben een USB aansluiting. Deze externe schijven met USB aansluiting worden hier besproken. Hier hebben we het specifiek over netwerkschijven. |
-
Externe schijven in een netwerk
Het protocol SMB/Samba voorziet in een toegang tot de bestanden zonder rekening te houden met de bestandsorganisatie. Het is dus mogelijk een externe harde schijf te lezen die in het EXT formaat geschreven is, terwijl windows dit formaat niet kan lezen. Het protocol voorziet in standaard aanroepen, en het is de controller in de netwerkschijf die de standaard-aanroepen omzet in specifieke disk commandos. De firmware van de netwerk controller moet dus complexer zijn dan die van een USB schijf. De firmware is vaak een Linux versie. De bestandsorganisatie van deze netwerkschijven is vaak een EXT-versie. Het betreft vaak een specifieke, oudere versie (zonder journaling) die goed geschikt is voor dergelijke toepassingen. Dit formaat wordt standaard onder Linux gebruikt. Waarom gebruikt men dit formaat? De capaciteit van de schijven wordt groter en groter, en het eeuwenoud formaat (FAT) kan grote bestanden niet verwerken. Maar het alternatief formaat (NTFS) is een Windows formaat en mag tegenwoordig niet gebruikt worden zonder royalties te betalen. In dit voorbeeld gebruikt de schijf het XFS formaat, een formaat die vaak gebruikt wordt in externe schijven in RAID-configuratie. Dit formaat is goed geschikt voor meerdere simultane accessen en ook voor een RAID configuratie. Het formaat van de harde schijf speelt geen enkele rol voor de gebruiker van de netwerkschijf: de controller werkt als een Samba/SMB server en vertaalt de opdrachten op bestandsniveau naar opdrachten op schijfniveau (blokniveau).
Samba/SMB maakt het mogelijk dat alle operating systems de netwerkschijf kunnen gebruiken. In het tweede voorbeeld zien we een windows en een linux computer dezelfde netwerkschijf gebruiken. Het is een communicatie in beide richtingen: een windows computer heeft zowel een SMB "client" (workstation) gedeelte om externe bestanden te raadplegen en een SMB "server" om toegang te bieden aan gebruikers vanaf andere computers. Het derde voorbeeld toont ons een Linux computer die publieke bestanden op de windows computer raadpleegt.
USB Host aansluitingDe netwerkcontroller werkt hier als een kleine computer die een tweede harde schijf (of zelfs een printer) bestuurt. Unix kan de meeste bestandsformaten lezen: FAT, NTFS en EXT (het eigen Unix formaat). De CUPS routines (Common Unix Printing Subsystem) zorgen voor de communicatie met de printer. Unix had al netwerkmogelijkheden toen windows nog niet ”for workgroup“ was. Als extra heeft de netwerkschijf nog een kleine webserver aan boord om de configuratie te wijzigen. Indien de controller defekt gaat is het niet mogelijk de inhoud van de schijf te lezen op een windows computer (die het EXT of XFS formaat niet kan lezen). Men moet ofwel software installeren om een dergelijke bestandsorganisatie te lezen, ofwel overschakelen op Linux. De netwerkschijven hebben zowel voordelen als nadelen:
|
Publicités - Reklame