Root » Servers » » Harde schijf » » Diverse » » Externe harde schijf
Een externe harde schijf
Ideaal als back-up
Externe schijf
Een ideale back up van je systeem kan je bekomen met een externe harde schijf. Er is echter wel een addertje onder het gras...
-

-

Externe harde schijven


Externe harde schijven

Bovenaan: 2.5 inchmaat
(enkel mini-usb aansluiting)

Onder: 3.5 inchmaat
met netwerk (samba),
usb (mass storage)
en voedingsaansluiting

 

USB - A

(host-kant)

USB - B

(device-kant)

Computer aansluiting

Apparaat aansluiting


De interface van een USB schijf is klein (rode gedeelte)
Een externe harde schijf bestaat in twee uitvoeringen: de 3.5 inchmaat (vergelijkbaar met de harde schijven die gebruikt worden in desktop computers) en de 2.5 inchmaat (harde schijven die in laptops gebruikt worden).

2.5" hdd

Het voordeel van de 2.5 inchmaat is (naast het feit dat de harde schijf merkbaar kleiner is) dat de voeding geleverd kan worden door de computer zelf. Omdat het benodigd vermogen hoger ligt dan hetgeen een enkelvoudige USB aansluiting kan leveren (500mA) zit een speciale kabel met een tweede USB aansluiting in de verpakking. De extra USB aansluiting wordt enkel gebruikt om de nodige stroom te leveren. De USB connector op de externe harde schijf is altijd een mini-usb aansluiting.

3.5" hdd

De 3.5 externe schijven werken altijd met een externe voeding. Soms zijn deze schijven uitgerust met een ingebouwde ventilator. Indien de harde schijf niet intensief gebruikt wordt is deze feature niet echt nodig: de schijf heeft niet de tijd om echt warm te worden. De gebruikte ventilator is meestal van het goedkoopste soort en begint grommende geluiden te produceren na een hondertal uren werking (glijlagers versleten).

Netwerkaansluiting

Externe harde schijven hebben meestal een USB aansluiting (vierkantige device aansluiting): dit is de meest eenvoudige oplossing. Dit systeem werkt altijd goed.

Nieuwere versies zijn uitgerust met een netwerk-aansluiting: deze schijven worden hier besproken.

De USB schijven met hoge capaciteit zijn soms niet geformateerd (terwijl een USB stick met een veel lagere capaciteit dat wel is). Indien dit het geval is, is de schijf wel zichtbaar in de device manager, maar niet in explorer. Het is de bedoeling dat de gebruiker de schijf zelf zou formateren (rechts klikken op 'mijn computer', 'beheren', schijfmanagement kiezen en daar de harde schijf formateren). Opgelet, maak er een basic disk van, hoewel microshit je zal aanraden van er een dynamic disk van te maken.

Het FAT-32 filesysteem is het meest efficient (snelst), maar niet geschikt voor grote bestanden (meer dan 4GB). Indien je van plan bent de externe harde schijf te gebruiken om windows backups (*.bkf) of avi-files op te slaan dan is een NTFS-fomatering noodzakelijk (meer uitleg over het verschil fat en ntfs).

Bij een USB schijf is de controller zeer eenvoudig: (mass storage device) het is maar een doorgeefluik en de computer geeft commando's op blockniveau: een dergelijke controller gaat niet vaak defekt, en als die defekt gaat kan je de data redden door de schijf direct (intern) op je computer aan te sluiten.

Vaak worden netwerkschijven geformateerd in een versie van het EXT-formaat. Dit is een formaat die in de Unix-wereld frekwent gebruikt wordt. Waarom worden de harde schijven in een Unix formaat geformateerd? De capaciteit van de schijven wordt hoger en hoger, en het FAT-32 systeem (dat vrijgegeven is) is niet meer zo optimaal. Maar het NTFS is een Windows formaat. Om geen royalties te moeten betalen gebruiken de fabrikanten vaak een Unix formaat.

Voor de netwerkgebruiker maakt dit niet veel uit: de controller fungeert als volwaardige fileserver en stuurt de bestanden door volgens een gestandardiseerd netwerkprotocol (SMB of Samba).

De controller zelf zorgt voor de bestandsorganisatie (en niet het operating system van de computer): dit is meestal een versie van het Unix EXT formaat, maar het kan even goed een eigen formaat zijn (zoals bij harde schijf videorecorders).

Veronderstel nu dat de controller defekt gaat (dit gebeurt vaker dan je denkt). De schijf is nog goed, maar de bestanden kunnen niet meer gelezen worden. De harde schijf in een normale computer inbouwen helpt niet: Windows kan zijn eigen FAT en NTFS formaat lezen, maar geen vreemde formaten. Je kan een utility installeren om Unix formaten te lezen, of van de gelegenheid gebruiken om definitief op Linux over te stappen.

Voordelen USB externe harde schijf

Daarom is het dus altijd beter een externe harde schijf te kopen met enkel een USB aansluiting: de eenvoudigere interface gaat minder snel defekt, en de bestandsindeling kan door een windows-computer gelezen worden mocht de controller defekt gaan. Bij een USB interface is de controller maar een doorgeefluik: de software van de computer geeft commando's op blockniveau (het laagste niveau). Je kan de schijf opnieuw formateren en zelfs defragmenteren.

Bij een netwerkschijf is de bestandsorganisatie onzichtbaar voor de aangesloten computer: een computer leest of schrijft een volledig bestand, en de controller zelf zorgt voor de bestandsorganisatie (waar worden de verschillende blokken die bij een bestand horen opgeslagen).

Publicités - Reklame

-