Root » Servers » » Harde schijf » » Onderverdeling » » exFAT
exFAT
een filesystem voor geheugenkaarten
exFAT
Voor draagbare apparaten zoals spiegelreflex fototoestellen, smartphones, netbooks, e-readers en dergelijke zoeken we een eenvoudige bestandsindeling die de voordelen van FAT heeft, maar niet zijn nadelen.
-

-

Hier komt exFAT!

Een kenmerk van FAT-32 is dat er weinig overhead is. FAT is een eenvoudig filesystem met enkel een file allocation table, directories en bestanden. Voor het aanbrengen van wijzigingen aan het filesysteem (aanmaak van een nieuw directory of bestand, het wijzigen van gegevens, enz) zijn er weinig stappen nodig, en dat is juist wat goed uitkomt bij een SSD of een hoge capaciteit geheugenkaart. Een kenmerk van het FAT filesystem is dat de bestanden snel gefragmenteerd geraken, maar praktijktest hebben uitgewezen dat dit even erg is bij NTFS.


Voor een partitie van 20.5GB zijn alle opties mogelijk onder Windows.
Van zodra de partitie groter is dan 32GB is FAT-32 onmogelijk.
ExFAT is ontworpen voor apparaten met (relatief) weinig rekenkracht aan boord. NTFS, het de facto-alternatief op FAT-32 in de windows wereld is veel te complex als er maar een paar foto's, videos, notities en downloads weggeschreven moeten worden. NTFS heeft mogelijkheden die absoluut niet nodig zijn bij een geheugenkaart, bijvoorbeeld ACL (access lists).

Ja kan de partities formateren in FAT-32 als je zeker bent dat je nooit grotere bestanden dan 4GB nodig zal hebben en dat je geen duizenden bestanden in een directory moet zetten. Overigens zal windows niet toelaten dat je de SSD in FAT-32 formateert als de partitie groter is dan 32GB, maar je kan alternatieven gebruiken; de schijf tijdelijk monteren in een Unix computer of Partitionmagic of een gelijkaardig programma gebruiken.

Microsoft is goed op de hoogte van de beperkingen van het NTFS voor SSD en geheugenkaarten, en is op de proppen gekomen met exFAT, een filesystem dat de voordelen van FAT heeft (lichte data-strukturen) zonder zijn nadelen (beperkte bestandsgrootte). Het werd specifiek ontworpen voor draagbare systemen uitgerust met SSD of hoge capaciteit geheugenkaarten. Van NTFS heeft het één eigenschap meegekregen: een map met vrije blokken, zodat er niet "gezocht" moet worden naar vrije blokken om een bestand weg te schrijven.

Helaas zijn er bijkomende nadelen bijgekomen:

  • Het is een microsoft patent, dat wil zeggen dat apparaatbouwers (cameramakers, makers van smartphones, netbooks, en dergelijke) en softwareschrijvers (bijvoorbeeld back up software) moeten betalen om de bestandsindeling te mogen gebruiken. De meeste televisietoestellen hebben een USB aansluiting, maar deze toestellen kunnen enkel FAT-32 lezen.
  • Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit systeem nagenoeg onbestaande is buiten de microsoft-wereld.
    Ubuntu kan echter exFAT lezen en schrijven.
  • Er is slechts één FAT aanwezig, en dit is een duidelijke stap achteruit. FAT-32 gebruikt 2 tabellen die alternerend gewijzigd worden zodat het verwijderen van de kaart (of het leegraken van de batterij) tijdens een schrijfopdracht geen al te catastrofale gevolgen heeft (de vorige versie van de FAT is namelijk nog altijd aanwezig).

exFAT onder Windows

ExFAT is enkel mogelijk onder XP (SP3), Vista (SP1) en alle versies van Windows 7 en volgenden.

exFAT onder Ubuntu

Bij Ubuntu gebeurt de ondersteuning voor exFAT onder FUSE (filesystem in userspace), dat geïnstallerd moet zijn (dit is het geval bij de meeste Ubuntu installaties). FUSE is vergelijkbaar met de microsoft IFS (installable file systems) die gebruikt kan worden om EXT filesystems te lezen onder windows.

De software moet manueel geïnstalleerd worden want het wordt niet opgenomen in de Synaptics software centre (anders moeten de ontwikkelaars van Ubuntu Microsoft betalen). Je kan echter niemand verbieden software te schijven die het lezen en schrijven van exFAT partities mogelijk maakt.

Publicités - Reklame

-