Root » Servers » » Harde schijf » » Diverse onderwerpen
De harde schijf van je computer
Diverse weetjes
harde schijf
-

-


Rechts in beeld de electromagneet

De electromagneet blokkert de koppen in de landingszone als hij stroomloos is. Als de schijf weer stroom krijgt, dan wordt de vergrendeling opgeheven. De huidige harde schijven gebruiken een klein permanent magneet om de koppen in de rustpositie te houden als de schijf geen stroom krijgt.


3 plateaus met in totaal 6 koppen

De huidige schijven hebben slechts één plateau. Door verbeterde fabricagetechnieken en modulatietechnieken kan men bijvoorbeeld honderden GB op een zijde opslaan.

Deze schijven hebben reeds een spreekspoel om de koppen naar het juiste spoor te brengen. Oudere schijven gebruikten daarvoor een stappenmotor zoals bij floppies.

Firmware

Het grootste deel van de firmware van de harde schijf zit op de schijf zelf. Dit maakt het updaten van de firmware relatief eenvoudig. Het enige dat de harde schijf controller kan, is het lezen van de firmware van de harde schijf. Dan wordt de controle overgedragen aan de firmware. Dit komt overeen met het booten van de computer. De BIOS kan enkel de MBR en de bootsector van de harde schijf inlezen. Dan wordt de controle overgegeven aan de bootloader.

Dat wil zeggen dat een defekte harde schijf ook niet meer gedetecteerd kan worden door het systeem: de communicatie-routines (EIDE of SATA) kunnen niet van de schijf gelezen worden.

Diverse kleine onderwerpen
De harde schijf is het belangrijkste component van je computersysteem.

Analyse van de uitval van harde schijven
Een harde schijf dat een foutconditie heeft ondergaan heeft 39 keer meer kans defekt te gaan dan een harde schijf dat nooit een foutconditie heeft meegemaakt. De foutconditie wordt gemeld via de SMART attributen. Het is dus belangrijk software te installeren die de foutcondities kan rapporteren.

Een externe harde schijf met USB aansluiting of netwerkaansluiting
Een externe harde schijf is ideaal om back-ups op te slaan. Let wel op: er zijn verschillende systemen, en het goedkoopste systeem is vaak het beste!

Werking van een harde schijf en de
codering van de data voor opslag
Hoe worden de gegevens op de harde schijf opgeslagen? Hoe is het mogelijk miljoenen bits op te slaan op een oppervlakte dat veel kleiner is dan een vel papier? Hoe wordt de leeskop naar de juiste positie gebracht? Ofte: het menselijk vernuft op zijn best!

Andere soorten schijven
  • Een compactflash kaart kan gebruikt worden als harde schijf, want dergelijke kaarten hebben een klassieke IDE-bus. Ideaal voor kleinere toepassingen. Deze CF-kaarten zijn niet supersnel en de capaciteit is beperkt, maar het verbruik is nagenoeg nihil. Perfekt voor technische toepassingen (kiosk en dergelijke), maar ook voor draagbare apparaten wegens hun extreem laag verbruik en de afwezigheid van bewegende delen.
  • De echte Solid State Disk werkt in het algemeen veel sneller dan een klassieke harde schijf. Maar een SSD heeft zijn eigen beperkingen.
  • Een Supersnelle ramdisk kan je gebruiken om tijdelijke bestanden op te slaan. Vooral bij het runnen van servers die complexe operaties uitvoeren (samenstellen van een pagina aan de hand van een winkelwagentje en dergelijke) zal je een duidelijke snelheidswinst merken als je een ramdisk gebruikt.

Waarom geen smart-programma in windows?
De trend gaat naar de vereenvoudiging van de user interface, en daar hoort een smart-programma zeker niet bij! Om een computer aan een dom blondje te verkopen heb je "eye candy" (een blitse user interface) nodig, geen waarschuwing dat je harde schijf misschien aan het crashen is.

Kan ik een “Quickview” harde schijf in mijn computer gebruiken?
De digibox, B-box of HDD recorder is defekt. Kan ik de harde schijf in een computer gebruiken?

Publicités - Reklame

-