Root » Servers » » Harde schijf » » Diverse » » Speciaal voor domme blondjes
"Domme blondjes: zo rond als een fatboy!"
Waarom is een computer niet SMART?
SMART...
Waarom heeft bill gates geen smart-programma opgenomen in windows?
-

-

De aloja


Een computer voor domme blondjes:
de aloja!
Ik had ook een foto van een dobbelsteen of een afstandsbediening kunnen kiezen, maar er hangt een verhaal aan de aloja.

De aloja

In de jaren 60 vertelde mijn (franstalige) vader mij een mop, en die is mij altijd bijgebleven.
De mop is natuurlijk heelwat grappiger in het frans.

Un fermier qui s'est enrichi fait venir un architecte d'intérieur pour rénover sa ferme: "Ici, je veux la cuisine avec des armoires intégrées, ici le living avec la télévision et près de la fenètre un aloja".
L'architecte ne sais pas ce que c'est et suppose qu'il s'agit d'une plante exotique. Les travaux sont terminés et l'architecte fait visiter la maison. Mais le fermier n'est pas content: "Où est mon aloja?"
- "Un aloja?" demande l'architecte
- "Un aloja, vous n'utilisez pas çà en ville? C'est un appareil, quand ca sonne, tu prends le cornet et tu dis aloja"

Hopelijk krijg ik niet een gecoördineerd bezoek van de TAK en de boerenbond

Een dom blondje is niet SMART

Er is een trend bij het operating system windows om het geheel zo eenvoudig mogelijk te maken voor de uiteindelijke gebruiker. Een aangename shell ("eye candy") moet windows zo opvallend mogelijk maken en de mensen aanzetten om hun oude computer met windows 98 buiten te gooien ten voordele van windows xp (experience!), of nog erger, Vista en Windows 7, 8 of 10. En de trend is niet te stoppen, met nog meer processor-tijd voor de user interface, zodat je al een super-krachtige PC moet hebben om windows te kunnen opstarten. De verpakking is belangrijker dan de inhoud: als je behalve het opstarten en afsluiten (een handeling dat op zich al een halve dag in beslag neemt) ook nog iets nuttigs met vista wilt doen, dan heb je een mainframe nodig.

De uiteindelijke bedoeling is dat de meest stupide dom blondje met windows overweg zou kunnen.
Naast een auto voor iedereen, nu ook een computer voor iedereen. De trend naar zogezegd vereenvoudiging zie je het best in het zoekprogramma, waarbij een extra stap ingelast werd om het "zoeken te vergemakkelijken". Het hondje zou de gehele operatie minder anstaanjagend moeten maken voor de modale domme blondine, maar het uiteindelijk resultaat is dat Zoeken... minder gemakkelijk in het gebruik is, en wat nog erger is, niet goed werkt!!! Er is een joke in computerwereld die zegt dat microsoft nooit meer een werkende zoekprogramma kan maken.

Als je weet hoe complex het TCP/IP protocol is, hoe gevaarlijk RPC is (remote procedure call) is, hoe slecht norton anti-virus werkt, en hoe onwetend de domme blondjes zijn, dan is het maar natuurlijk dat een computer binnen de korste keren stijf zit van de virussen, worms en andere malware.
En als je norton probeert te verwijderen is de kans groot dat je geen internet-verbinding meer hebt. Dit is de situatie waarbij een verkoper van een waardeloos anti-virusprogramma zichzelf binnen windows genesteld heeft. En dit om het geheel voor de uiteindelijke gebruiker zo eenvoudig te maken (windows nù met ingebouwde anti-virus!). Dat de praktijk toch een beetje verschillend is van deze maar al te rooskleurige voorstelling bewijzen de talrijke herstellingen aan computers (waarbij de fout nagenoeg altijd een software-fout is). En als het toevallig géén software-fout, dan is de harde schijf gewoon defekt. In beide gevallen is windows de schuldige, want met smart had je de fout kunnen voorspellen. Maar helaas, domme blondjes zijn allesbehalve smart!

Bij de verkoop speelt de look een grotere rol dan de werking van het geheel.
Packard-Brol computers zijn in het wit leverbaar zodat ze ook in de keuken passen. iPod is de meest opgeklopte mp-3 speler —heb ik ergens het woord megahype gehoord? Een usb stick dat 5 maal goedkoper is kan ook liedjes afspelen en je hebt geen vervloekte anti-kopieerbeveiliging.
Misschienw eet je het nog niet, maar computers zijn niet gemaakt om gebruikt te worden door iedereen. Je moet tot de intellectuele elite behoren om een computer te mogen gebruiken!

  • Dat windows 5 minuten nodig heeft om op te starten (al mijn oude pc's starten op in minder dan één minuut),
  • Dat het systeem zo onstabiel is als een zatlap op schaatsen bij windkracht negen,
  • Dat system restore even nutteloos is als een lekke reserveband,
  • Dat iedere service pack je verplicht de systeemconfiguratie opnieuw in te stellen (neen! ik wil html files niet openen met internet explorer!),
  • Dat iedere upgrade je verplicht een zwaardere processor en dubbel zoveel geheugen te gebruiken,
  • Dat een waarschuwing bij nakend onheil niet aanwezig is, is maar bijzaak.
De centen zijn binnen en de klant kan naar de maan. Een tip: installeer ubuntu: dit operating system dat je vanaf een usb stick kan uitproberen (geen install) heeft wèl een smart-programma aan boord (en talrijke benchmarks om je computersysteem grondig te testen).

Bij Apple heb je trouwens ook geen smart programma aan boord. Het enige “smart” aan Apple is dat je op de site een utility kan vinden, maar zoals het altijd het geval is bij Apple moet je extra afdokken. Apple is de Mercedes van de computers. Maar wel “smart” als het op het genereren van nog meer inkomsten aankomt (cfr. de Appstore, iTunes en andere te betalen irommel).

Nieuwer is beter?

Al in de eerste versies van windows had je de nodige tools om je systeem te beheren. Het systeem was natuurlijk minder stabiel dan unix en had last van "memory leaks", maar uiteindelijk is er niet veel verschil met de huidige windows-versies: windows is nog minder stabiel geworden. Enkel windows 2003 server kan door de beugel wat mij betreft, maar vanwege de prijs is het geen aanrader voor de modale klant. Overigens werkt het zoekprogramma van windows 2003 òòk niet goed!

Ter informatie: deze PC, waarop een webserver draait (u bent de pagina's van de server aan het bekijken), de verwarming controleert, waarop dagelijks bezoekersstatistieken berekend worden, waarop talrijke scripts uitgevoerd worden is een kleine nettop-computer.

Vroeger, toen de computers minder krachtig waren gebruikte ik een SFF (Small Form Computer) een minimalistische computer dat tien jaar eerder op kantoor gebruikt werd (een paar jaar geleden gekocht voor een 200 euro op een computerbeurs, ik heb er wel twee identieke gekocht om in geval van hardware-uitval toch nog verwarming te hebben).

Publicités - Reklame

-