Root » Servers » » Harde schijf » » Voorkomen en herstellen van fouten » » Voorkomen van catastrofale diskfouten
Voorkomen van catastrofale diskfouten
met verlies van alle gegevens
Diskfouten
Er zijn een aantal eenvoudige stappen dat u kan ondernemen om diskfouten te voorkomen. De meeste fouten treden niet plots op (er zijn signalen die aangeven dat een disk drive defekt aan het gaan is), maar ook een catastrofale diskfout (met verlies van alle gegevens) kan voorkomen worden.

Catastrofale diskfout

De leeskop van een harde schijf

Leeskop is losgekomen!

Kijk goed naar de twee foto's rechts: bij de eerste foto is de kop bevestigd aan de houder, op de tweede foto is de kop losgekomen, en hangt enkel nog vast met de draadjes. Dit is wat men een catastrofale situatie noemt: niet voorspelbaar en je gegevens zijn voorgoed verloren. Er bestaan reparatiecentra die dergelijke schijven kunnen herstellen, maar de kostprijs loopt op in de duizenden euro's.
Andere catastrofale situaties zijn bijvoorbeeld blikseminslag, waterschade, val.

    De meeste andere diskfouten kan u zien aankomen!
  • De motor stopt niet zomaar met draaien, maar in het begin zal de motor trager en trager op toeren komen.
  • Het servosysteem gaat niet zomaar defekt, maar geeft eerst trackingfouten.
  • De kop raakt niet zomaar defekt, maar zal een geleidelijke terugval van de leesamplitude vertonen.
  • En zo verder, en zo verder
De disk controller houdt de eigenschappen van de harde schijf bij en kan met een zekerheid voorspellen wanneer de schijf zal uitvallen!

Voorkomen

Restore schijven aanmaken

Het eerste wat je best doet, zijn restore schijven (DVD) aanmaken. De huidige computers worden niet meer verkocht met een restore schijf (dit kost allemaal teveel geld), je moet die zelf aanmaken.

Als je computer vastloopt, dan is de restore schijf vaak je enige hoop op herstel. Een set restore schijven kan je bestellen, maar dan betaal je minstens 50€. Had je maar een setje aangemaakt toen je computer normaal werkte!

Je hoeft de restore schijven slechts éénmaal aan te maken: deze bevatten het operating system in zijn oorspronkelijke toestand. De restoren schijven zijn ook een oplossing als je computer vol met virussen zit en niet meer correct kan opstarten.

Misschien een optie als je hardes chijf defekt is, en je geen zin hebt om restore DVD's te kopen: installeer Ubuntu! Deze linux-versie is volledig gratis en heeft nagenoeg alle nodige programma's aan boord.

Back up

Van belangrijke gegevens maak je een back up. Dit kan bijvoorbeeld een back up van de boekhouding, een veiligheidscopie van je eindwerk, een copie op CD-ROM van de foto's van de geboorte,… Als de gegevens verloren zijn zal je pas echt merken hoe belangrijk een back-up wel was!

Je moet de programma's zelf niet op de back-up schijf zetten (Office, een softwarepakket,...) want die kan je achteraf opnieuw installeren. Enkel de gegevens die het programma aangemaakt heeft moet je opslaan.

Koop je een externe harde schijf, dan zit er vaak een programma bij om op regelmatige tijdstippen back ups te maken. Je kan zowel een volledige back-up maken, of enkel een back up van je documenten (brieven, foto's, enz)

Vaak wordt er geen back-up gemaakt (tijdrovend, te moeilijk, geen CD bij de hand...). Nochtans kan een back-up ook zijn nut bewijzen bij een gebruikersfout (belangrijk bestand gewist, foute gegevens ingevoerd,…) Als je kan terugvallen op een recente back-up kan je de situatie herstellen in de situatie van voor het incident.

Zelfs met de Back-up utility van Windows kan je volwaardige back-ups maken. Alle files zitten in één bestand, maar je kan afzonderlijke bestanden terugzetten (de user interface van het restore-deel kan echter beter!)

Bij database-toepassingen waarbij er meerdere bestanden geschreven wordt, moet je in de meeste gevallen alle bestanden terugzetten, anders loopt de samenhang tussen de verschillende onderdelen mank. Voorbeeld: een faktuur wordt opgemaakt voor een nieuwe klant. Bij het terugzetten wordt één van beide bestanden over het hoofd gezien, met als gevolg dat je een faktuur zonder bestaande klant hebt, of een klant waarvan de faktuur onvindbaar is. Deze fouten hebben de neiging zich te verspreiden tot de volledige database: de onbestaande klant veroorzaakt bestandsfouten, waardoor andere klanten verminkt worden,… Binnen de korste keren is de volledige database onbruikbaar.

Publicités - Reklame

-