Root » Servers » » Index harde schijf » » Dikfouten voorkomen en herstellen
Diskfouten
voorkomen en herstellen
harde schijf
-

-


Kop van een 2.5 inch harde schijf

Deze harde schijven worden voornamelijk in notebooks gebruikt. Deze harde schijven hebben geen "landing zone" waar de kop veilig kan landen (zonder de magnetische laag te beschadigen), maar de kop wordt naar de buitenkant van de schijf getrokken. Let op het lipje dat de kop van de schijf moet lichten.


De kop zelf is het zwart plaatje

Er lopen tweemaal twee dragen naar de kop, de kop bestaat namelijk uit twee elementen; een lees- en schrijfkop (zie pagina over de werking van een harde schijf.
De vreemde tekening op de kop (wat je ziet is eigenlijk de onderkant) zorgt ervoor dat de kop boven het schijfoppervlakte zweeft als de kop draait.
Adverteren op deze site voor 20 € per maand
Adverteren op deze site voor 20€ per maand...
... en u krijgt een "organische" link naar uw site

Back up
Hoe voorkom ik een catastrofale situatie waarbij mijn gegevens niet meer gelezen kunnen worden?
Op deze pagina zal je lezen dat de meeste fouten geleidelijk ontstaan.
De situatie waarbij de schijf niet meer gelezen kan worden had eigenlijk vermeden kunnen worden!

Wees Smart
Een harde schijf houdt zijn fysieke toestand bij, zoals een sportman. Deze gegevens kunnen zeer gemakkelijk (en automatisch) uitgelezen worden. Wees smarter dan Microsoft en Apple!

De redding is nabij!
Hoe kan je fouten in een vroeg stadium opvangen en, mocht het zover gekomen zijn, hoe kan je de gegevens op een computer die niet meer boot alsnog redden?
De vorige pagina's zijn theorie, deze pagina is praktijk!

data-recovery
Maar het kan gebeuren dat de schijf niet meer gelezen kan worden met conventionele middelen. De schijf wordt gewoon niet meer door het systeem herkend omdat de basisstrukturen beschadigd zijn. Maar alles is nog niet verloren: er zijn programma's die de data-strukturen niet nodig hebben: ze lezen de schijf blok per blok en halen zo de bestanden één voor één van de schijf.


Disk geformateerd?

Het gebeurt niet zelden dat een harde schijf die nog gegevens bevat geformateerd wordt. Als je een volledige format gedaan hebt, dan zijn alle gegevens gewist: de volledige format wist de complete inhoud en schrijft een nieuwe index. Een snelle format overschrijft enkel de index en laat de rest van de schijf ongemoeid (we gaan ervan uit dat de volledige schijf als één primaire partitie gebruikt wordt).

Bij een snelle recovery kan je de data-recovery programma's gebruiken om de bestanden te redden. Bij een volledige format zal dat niet meer lukken, alles is overgeschreven. Geloof niet de bedrijven die vertellen dat ze de gegevens kunnen redden. Uitzonderlijk kunnen er stukken van bestanden gered worden door de overgebleven data te lezen tussen de sporen, maar dat kan geen enkel "normaal" bedrijf. De firmware van de schijf is niet geschreven om tussen de sporen te lezen.

Na een herinstallatie van windows is de oorspronkelijke data ook voorgoed verloren. Bij een typische windows installatie worden er 200GB aan data geschreven (getest met een SSD waarvan de SMART utility bijhoudt hoeveel MB er geschreven wordt). De tijd van DOS 6.2 is voorgoed voorbij: die schreef maar 5MB op de harde schijf bij een installatie!

Publicités - Reklame

-