Root » Servers » » Index harde schijf
Index de harde schijf van je computer
Alle informatie
harde schijf
-

-

De laatste generatie harde schijven zijn volledig “solid state” en hebben geen bewegende onderdelen meer.

De SSD schijven van Patriot horen bij de goedkoopste schijven. Deze schijven zullen je computer wel merkbaar versnellen, maar zijn niet geschikt voor intensieve toepassingen.

Dit waren de eerste betaalbare SSD schijven op de markt, en er werd een controller gebruikt die niet snel genoeg, zelfs met de toen geldige normen.

Op een bepaald ogenblik begint het systeem te ”stutteren“ (stotteren in het engels): het systeem zit compleet vast gedurende een paar seconden.

Eerst gebeurt dit enkel bij de allerzwaarste toepassingen (bij mij was dat batch-fotobewerking), maar gaandeweg begint het systeem meer en meer te stutteren, zelfs bij relatief kleine belastingen.

Bij mij gebeurde dit fenomeen na drie jaar relatief licht gebruik (de bestanden voor de fotobewerking en de windows pagefile werden van de SSD schijf gehaald). Dit is een teken dat de schijf aan vervanging toe is (de algemene snelheidsparameters zijn ook verslechterd).

Een recentere SSD is dubbel zo snel als een Patriot van de eerste generatie, en de ontwerpers hebben het 'stutterverschijnsel' onder controle.

Tegenwoordig is een SSD zo snel, dat de snelheidsbeperking veroorzaakt wordt door de interface (SATA 3 à 600MB/sec)

Historiek van de harde schijf
Van de eerste schijven in de jaren '50 (even groot als een amerikaanse koelkast) tot de huidige notebook schijven.

Onderverdeling van de harde schijf (index)
Als er gegevens op schijf opgeslagen worden, dan gebeurt dit niet zo maar op de eerste vrije plaats. De harde schijf wordt zowel fysisch onderverdeeld (de sector, het kleinst element dat geadresseerd kan worden) als logisch (partities, directories, bestanden, file allocation tables, enz).

SMART (index)
Op de harde schijf zelf zit er software dat de werking van de disk controleert (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology). Deze software is in staat waarschuwingen te geven aan het operating system "Opgelet, er loopt iets mis met deze harde schijf". Helaas, windows luistert niet.

RAID (index)
Met een RAID controller kan je meerdere harde schijven laten werken als één enkele schijf. het zijn vooral servers die uitgerust zijn met een RAID controller. Het configureren van de RAID moet gebeuren vòòr het partitioneren en formateren van de ééngemaakte drive. Met RAID maak je het subsysteem betrouwbaarder (de uitval van een schijf wordt door de controller automatisch opgevangen) en/of sneller (de gegevens worden over verschillende schijven verspreid).

Back up en foutcondities herstellen (index)
Een harde schijf heeft een uitvalspercentage van 5% per jaar. De kans is dus groot dat je te maken hebt met een defekte schijf. Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen, en wat kan je achteraf nog doen om de data van een onleesbare schijf te redden?

Solid State Disk (index)
Een SSD of solid state disk heeft geen bewegende delen en kan dus sneller werken dan een mechanische schijf. Maar de SSD is zeker niet altijd sneller dan een klassieke schijf!

Andere onderwerpen gerelateerd aan disk drives
Diverse onderwerpen zoals de “Quickview” harde schijf, de werking van een harde schijf, een grondige analyse van de uitval van drives...

EIDE - SATA interface

De EIDE - SATA interface maakt het mogelijk een nieuwe harde schijf (enkel nog te verkrijgen met SATA interface) te gebruiken op een computer die enkel EIDE aansluitingen heeft.

In tegenstelling met een SATA-USB aansluiting (gemakkelijker te vinden), kan je met deze aansluiting ook de computer laten opstarten via de aangesloten schijf. De meeste computers uit het EIDE-tijdperk hadden immers niet de mogelijkeid om via USB op te starten.

De compatibiliteit is niet enkel gericht op de hardware: bepaalde oudere operating systems zoals windows 2000 kunnen niet werken met SATA schijven (die bestonden toen immers nog niet). De interface doet de conversie, en het is alsof het besturingssysteem met een EIDE schijf werkt.

Met de interface kan je natuurlijk ook een snelle SSD schijf gebruiken. Een hoge capaciteit is niet echt nodig, ten tijde van windows 98 was de capaciteit van een harde schijf beperkt tot 10GB! Een groot voordeel van deze oudere besturingssystemen is dat ze niet permanent naar de harde schijf schrijven: dit maakt het gebruik van SSD schijven optimaal.

Je kan zowel SATA schijven in 2.5 inchmaat als schijven in 3.5 inchmaat gebruiken, de connector is immers gelijk.

2.5 inch schijven hoge capaciteit

De meeste harde schijven in 2.5 inchmaat met een hoge cataciteit (1 of 2T begin 2018) halen niet de aangegeven spacificaties. De overdrachtsnelheid is te laag: die zou normaal gezien 100MB/sec moeten zijn voor aangrenzende gegevens, maar in de praktijk is de overdrachtsnelheid twee of driemaal lager.

De reden is dat de schijf meerdere leespogingen moet ondernemen vooralleer de gegevens effektief gelezen kunnen worden. En aangezien er slechts één uitlezing kan gebeuren per omwenteling moet het systeem wachten totdat de gegevens weer onder de koppen kopen (latency). Het probeleem is merkbaar bij alle schijven en is niet beperkt tot één merk. Voor capaciteiten tot 1TB kies je tegenwoordig beter voor een SSD, ze zijn te vinden voor minder dan 300€.

Publicités - Reklame

-