Vuurwerk in Oostende

foto's genomen met verschillende toestellen

-

-



Deze foto's zijn genomen vanaf een golfbreker aan de Venetiaanse Gaanderijen met een Sony DSC-F828. De sluitertijd varieert van 0.5 tot 4 seconden, f/8, ISO 64. Het blauw verlicht gebouw op de achtergrond is de vernieuwde casino van Oostende (indien u deze tekst in 2015 zou lezen: blauwe leds waren echt ìn in 2005). De rode stippen dat u rechts in sommige beelden ziet is de topverlichting van het europacentrum, het hoogste gebouw in Oostende. Sommige foto's hebben bewegingsonscherpte, zelfs bij gebruik van een statief. Bij vuurwerk kan je de timerfunktie niet gebruiken, waardoor je verplicht bent het toestel vast te houden tijdens de foto. (met een timer had je het toestel kunnen loslaten na het indrukken van de ontspanner). Het weer was ook niet ideaal, met regenvlagen en rukwinden.


Als je een sluitertijd van 20 seconden gebruikt (tweede foto, zeezicht), dan is het omgevingslicht (straatverlichting op de zeedijk) voldoende om het beeld voldoende te belichten. De hemel wordt verlicht door de zon, dat reeds onder de horizon zit. De mensen zijn onscherp (beweginsgonscherpte).

De eerste foto is genomen met toen de straatverlichting nog ingeschakeld was, de derde bij het uitschakelen van de straatverlichting. Met de straatverlichting aan is een sluitertijd van 8 seconden voldoende, zonder straatverlichting zijn 30 seconden nodig (alle foto's zijn genomen met een f/8 opening en de ISO waarde vast op 64). Een statief is onontbeerlijk! Ik gebruik specifiek de kleinste opening om het scherpstellen te vergemakkelijken (grotere scherptediepte) en een lage ISO-waarde om ruis te beperken (de Sony DSC-F828 ruist enorm op alle ISO waarden boven 64). De focus-instelling staat op manueel en de afstand op oneindig. Het toestel is niet in staat zelf correct te focusseren, wegens de lage helderheid en instabiel beeld. Geen enkele camera heeft een instelling dat specifiek voor vuurwerk geschikt is. Door de kleine opening is het volledig vuurwerk-gebied scherp.

Er is niet veel verschil met een langere sluitertijd: het beeld blijft nagenoek evenveel verlicht, maar er zijn langere slierten zichtbaar. Indien je geen statief hebt, kan je proberen de opening te vergroten. Met de iris volledig open kan je de sluitertijd verlagen tot minder dan 1/8 van een seconde. Een statief is hier minder noodzakelijk, maar toch aangeraden. Probeer je toestel aan te drukken tegen een gebouw.

Schakel de anti-ruis voorziening van je camera uit! Indien deze feature ingeschakeld is, neemt het fototoestel direct een tweede foto met gesloten sluiter, om de pixel-ruis te neutraliseren. Deze tweede foto bevat immers enkel ruis, en door de tweede foto af te trekken van de eerste foto wordt de pixel-ruis sterk verminderd. Bij de meeste apparaten is deze anti-ruis voorziening enkel aktief bij lange sluitertijden (waarbij de ruis inherent sterker is). Het probleem van de anti-ruis schakeling bij vuurwerk, is dat je toestel voor een aantal seconden geblokkeerd is (terwijl het het correctiebeeld aan het trekken is). Voor toestellen die op zich al langzaam zijn, brengt dit een zeer ongewenste vertraging bij. Bij vuurwerk is de hogere ruisniveau niet merkbaar (het beeld is ofwel donker, en dan zie je de ruis niet, ofwel fel verlicht, en dan heeft de ruis geen invloed). De anti-ruis instelling van de Sony kan blijkbaar niet uitgeschakeld worden.

Een digitaal fototoestel is prima geschikt voor het nemen van vuurwerk-foto's, op voorwaarde dat je met lange sluitertijden kan werken en alle automatismen kan uitschakelen. Gebruik niet de P (program mode = automatisch), maar ook niet de S of A (shutter of aperture priority) maar de M modus (volledig manueel). Het voordeel dat je het beeld direct in de zoeker kan zien speelt ook een belangrijke rol: in automatische stand kan het toestel het beeld nooit goed belichten, omdat de helderheid gedurende de volledige sluitertijd varieert (bij een gewone nachtfoto blijft de helderheid constant).

Omdat er continu aktie is, is het belangrijk dat je camera juist ingesteld staat voor het begin van het vuurwerk; het is onbegonen werk bepaalde instellingen te veranderen bij weinig licht. Het zijn meestal de instellingen die normaal nooit veranderd moeten worden, die hier aangepast moeten worden. Je kan een kleine led-lamp meenemen, dit zal je helpen bij het verwisselen van geheugenkaarten of batterijen. Als je tijdens het vuurwerk de camerainstellingen nog moet wijzigen, dan ben je onvoldoende voorbereid. Oefen wat met het toestel de nacht voor het vuurwerk,

In de beelden zie je rechts de gebouwen aan de zeedijk in Mariakerke. Op sommige beelden zie je de reflekties van het vuur in de ramen, war voor een onverwacht effect zorgt. Ik hou het liefst van vuurwerk-beelden als je nog een beeld van de omgeving kan zien. Indien de omgeving te donker is, kan je spelen met de isntellingen van je correctieprogramma om de midtonen wat helderder te maken. Een instelling van +10% is in de meeste gevallen meer dan genoeg: er is meer ruis aanwezig in de donkere delen. Bij het verhogen van de helderheid verliest het beeld wat aan kleur; je moet dus een compromis zoeken waarbij de omgeving net zichtbaar is.



Wat ook leuk kan zijn is de omgeving te fotograferen tijdens het afgaan van het vuurwerk. De gebouwen worden dat verlicht door het vuurwerk, wat voor feërieke taferelen kan zorgen (foto's genomen vanaf de Venitiaange Gaanderijen, vuurwerk aan de Drie Gapers). Omdat de sluitertijd zo lang is (8 seconden) speelt het ogenblik van de foto geen grote rol; bij modern vuurwerk is er immers wel altijd iets aan het branden. Deze laatste reeks is genomen met een Nikon Coolpix 990 (in 2001) en een Nikon Coolpix 5700 (in 2003)