Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende » Nachtfotografie
Nachtfotografie
Instellingen op het fototoestel
Fotografie

Een prachtige foto ...

-

-

Op wat moet je letten bij het nemen van nachtfoto's?

... en twee 'mislukte' foto's

Een vol-automatisch toestel kan je moeilijk gebruiken in deze situaties. Dergelijke toestellen gaan hun uiterste best doen om het (donkere) beeld voldoende te belichten, wat niet aangeraden is. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met een verhoging van de versterking, met als gevolg een overmaat aan ruis (vooral bij goedkope conpact fototoestellen). Automatische toestellen hebben ook geen instelling voor een lange sluitertijd. In sommige gevallen kan de flitser zelfs niet uitgeschakeld worden!

Naast de beperkingen van het fototoestel zelf moet je ook rekening houden met de omgevingsfactoren. Waarom is de foto hierboven geslaagd, terwijl geen van beide foto's rechts goed is?
Het antwoord is eenvoudig: er moet nog wat omgevingslicht zijn; een foto dat enkel belicht wordt door de openbare verlichting is nooit mooi. De gebruikte lampen hebben misschien een hoog rendement, maar de kleurweergave is verschrikkelijk slecht. Geen enkele camera kan het ontbreken van bepaalde kleuren in het spectrum compenseren, zelfs niet in manuele modus (manuele witbalans). Als de hemel nog zichtbaar is zorgt dit voor een mooi effect, zoals je op de foto boven kan zien.

De geslaagde foto werd met één van de eerste digitale fototoestellen genomen (Olympus Camedia C3030), een toestel uit het jaar 2000!

Met dank aan Noël Schillewaert (ON4CHL) voor de toegang tot de vuurtoren!

Voor nachtfoto's heb je het volgende nodig:

  • Vastzetten van de versterking (ISO-waarde) op minimum
    Anders gaat uw toestel het donkere beeld proberen te compenseren door zijn versterking op te voeren met als resultaat een foto vol ruis. We moeten het toestel forceren geen extra versterking te gebruiken.

  • Het beeld onderbelichten (EV-waarde)
    Een fototoestel zal altijd proberen een beeld evenwichtig te belichten, waarbij rekening wordt gehouden dat er zo weinig mogelijk beeldelementen volledig zwart of volledig wit zijn. Ook zorgt de camera ervoor dat het grootste deel van het beeld op ongeveer 50% helderheid zit. Wat je dan bekomt is het beeld rechts boven: onnatuurlijk helder (de foto rechts werd om 22.30 uur genomen!) Eigenlijk komt het effectief beeld meer over met wat op het onderste beeld te zien is.

  • Lange sluitertijd gebruiken
    Door een lange sluitertijd te gebruiken, zorg je ervoor dat het beeld voldoende belicht wordt. Het is zelfs zo dat bij zeer lange sluitertijden (nodig om mooie lichtvegen van bewegende auto's te bekomen), het omgevingslicht zelfs te hoog is. Voor een mooi beeld van een straat met bewegende auto's heb je een sluitertijd van 8 seconden nodig. De openbare straatverlichting is in de meeste gevallen echter zodanig sterk, dat een sluitertijd van 2 seconden al voldoende is!

  • Statief en vertraging (timer)
    Je kan je toestel ergens op een vensterbank of op een muurtje plaatsen, maar dan ben je wel zeer beperkt. Gebruik liefst een statief (het oogt trouwens erg professioneel). Er is nog een probleem met deze lange sluitertijden (zelfs al gebruikt je een statief): cameratrillingen. Bij het indrukken en loslaten van de ontspander beweegt de camera wat. Dit zorgt dat het beeld onscherp is. De beste oplossing is het gebruik van de timer-funktie van je fototoestel: schakel de timer in, druk de ontspander in en laat je toestel los.

  • Kleine opening gebruiken (ƒ8)
    Bij nachtfotografie heeft het toestel doorgaans nogal wat moeite om scherp te stellen. Je kan het toestel manueel op oneindig zetten, maar in sommige gevallen bekom je toch geen beeld dat voldoende scherp genoeg is. Een oorzaak kan zijn dat het toestel niet juist scherpgesteld is (wat moeilijk te achterhalen is bij weinig licht). Door een kleine opening te gebruiken vergroot je de scherptediepte, waardoor een groter gebied scherp is. Kleiner dan ƒ/8 moet je niet gaan met een spiegelreflex: het beeld wordt minder scherp bij zeer kleine openingen.
In sommige gevallen is het nodig andere instellingen te gebruiken, bijvoorbeeld een groepsfoto bij weinig licht. Een statief is niet mogelijk, waardoor je een korte sluitertijd nodig hebt om bewegingsonscherpte te vermijden. Dan kan het nodig zijn de gevoeligheid op te voeren. Een modern reflex kan werken met een gevoeligheid van 3200ISO (dat is bijna 10 maal zo gevoelig als gevoelige film), en met een hoogwaardige lens kan je fotograferen met de straatverlichting alsof het klaarlichte dag is (3200ISO, ƒ/1.4 1/50 sluitertijd, lens: Sigma 50mm è/1.4 DG EX HSM). Als je de foto's verkleint naar 2400 * 1600 (viermaal verkleinen), dan is de ruis niet meer zichtbaar.

Oostende, de Venetiaanse Gaanderijen

Ga over de grijze vakken om het beeld te doen verschijnen, klik op de link voor een foto op maximale resolutie
Vanaf een appartement aan de Royal Palace, richting centrum Vanaf de vuurtoren, richting Zeehaven
1 5 2 6 3 7 4 8 1 5 2 6 3 7 4 8
Vanaf de vuurtoren, landinwaarts Zonsondergang vanaf de Royal Palace
 
Vanaf de vuurtoren, richting Bredene
1 2 1 2
 
Oostende vanaf de vuurtoren, centrum en haven
1 2 3 4 5 6
Hier heb je een perfecte overgang van klaar naar duister.
De foto's werden genomen op 21 augustus, opening ƒ
  • 1 19:27 1/25
  • 2 20:05 1/2
  • 3 20:12 1"
  • 4 20:20 3"
  • 5 20:34 5"
  • 6 20:38 5"
De bruikbare tijd om goede foto's te nemen is dus zeer beperkt!
De zonsondergang gebeurde die dag om 20:42 volgens de efemeriden.
 
Vuurwerk in Oostende
1 2 3 4 5 6 7 8
Het is zeer moeilijk mooie foto's van vuurwerk te trekken. Het is aangeraden dat je reeds ervaring met je fototoestel hebt, zodat je de instellingen snel in het duister kan veranderen.
In het algemeen zal je een sluitertijd van minder dan een seconde moeten kiezen (een vuurwerk is zeer helder). Regel de belichting met de sluiterijd (S-modus).
Zet de autofocus op manueel/oneindig (anders moet het toestel nog scherpstellen terwijl de explosie aan de gang is). Gebruik een kleine opening en een statief.

Gebruik niet de stand "multi-shot" (meervoudige foto's snel achter elkaar) in een poging toch één foto goed te hebben. De camera gebruikt in deze stand meestal automatisch een snellere sluiter, en het opslaan van de talrijke foto's duurt een eeuwigeid.

Meer vuurwerk in Mariakerke

 
Mariakerke vanaf de Royal Palace, directe zonsondergang
1 2 3 4
De zon geeft heelwat infra-rood straling af, en digitale fototoestellen zijn standaard zeer gevoelig voor infra-rood licht. De ingebouwde infra-rood filter is onvoldoende om alle storende straling tegen te houden. Daarom is de zon veel helderder dan in het echt.
Om een zonsondergang kleurecht te fotograferen moet je een extra filter gebruiken, of een filmtoestel.

Publicités - Reklame

-