Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende » Intro
Intro beelden van Oostende
Fotografie
Een paar foto's van Oostende. De site wordt sterk uitgebreid nu dat ik niet meer vrij mag bewegen en in Oostende vastzit wegens de coronacrisis.
-

-


In Oostende kon je vroeger het beeld rechts aantreffen: "de zoute kus"

Naar aanleiding van de 5de nationale mucodag (2004) werden in verschillende steden kunstwerken geplaatst die de zon en de planeten voorstellen en een aspekt van de strijd tegen de ziekte symboliseren.
In Oostende is het natuurlijk Neptunus met de (zoute) zee. De zee symboliseert het probleem van mucopatienten: het falend zouttransport op cellulair niveau (de zogenaamde zoutpoort), oorzaak van de taaie slijmen.
Meer informatie over het zeepreventorium en de behandeling van mucoviscidose zal je op deze site aantreffen.
Ondertussen is het beeld van de zeedijk verdwenen.


Dronesfabriek op de site van Mercantile Belliard

En er is toch eens goed nieuws voor Oostende: de dronesfabriek voor het belgisch (en nederlands) leger zal in Oostende gebouwd worden (als compensatie voor de aankoop van franse mijnenbestrijdingsvaartuigen). De lokatie is ideaal: op de plaats waar vroeger de Boelwerven gelegen waren. Het bedrijf kreeg verschillende namen in de loop van zijn bestaan: Belliard Polyship, Mercantile Belliard,...

Er worden zowel bovenwater als onderwater drones gefabriceerd. Deze zullen mijnen opsporen en vernietigen. De drones zullen eerst gebruikt worden door de Belgische en Nederlandse Marine, maar het is ook de bedoeling dat de drones aan andere landen verkocht zullen worden. De belgische Marine heeft een expertise in het opsporen van zeemijnen.


Het zwembad van Oostende

Het is emblematisch voor Oostende: de nieuwe lokatie van het zwembad.

Het zwembad is in slechte staat en moet vervangen worden. Alles afbreken en vervangen vraagt teveel tijd, het zou betekenen dat er geen zwembad is in Oostende gedurende twee jaar, de tijd die nodig is om het oud gebouw te slopen en iets nieuws neer te zetten.

Er moet dus op een nieuwe lokatie gebouwd worden. De ideale lokatie was de plaats van het oude en ondertussen afgebroken Media Center. Dit is zondermeer een ideale lokatie, ruim, dicht bij de zee, een tramhalte voor de deur. Hetzelfde als op de oude lokatie, maar nu in nieuwe en ruime gebouwen. Er is voldoende plaats voor een buitenzwembad, extra accomodatie, een parking, restauratie en kleine winkeltjes.

Maar het mocht niet baten. Oostende zat toen (weer) eens in de economische shit en moest dringend geld vinden voor CC De Post. De terreinen werden aan de meest biedende bedrijven verkocht die er luxe appartementen zullen neerpoten. Het is immers een toplokatie en appartementen brengen heelwat op. Dus een andere lokatie vinden voor het zwembad...

Er werd een lapje grond gevonden op de plaats van de voormalige Vercammenschool aan de Nieuwpoortse steenweg. Dit is een slechte lokatie om allerhande redenen: tegen een drukke openbare weg gelegen (Nieuwpoortsesteenweg en Elisabethlaan), geen parkeermogelijkheden, te kleine grondoppervlakte zodat er onmogelijk uitgebreid kan worden. Hier is er geen plaats voor een buitenzwembad. Er is wel een buslijn in de buurt.

En omdat een zwembad nu éénmaal zeer duur is, zijn er hier ook appartementen gepland boven het zwembad. Sociale appartementen, want de zeedijk en de hoofdweg zitten al vol luxe appartementen.

De plaatsing van het zwembad aan een zeer druk kruispunt is absoluut geen goede oplossing. Kinderen moeten op een veilige manier kunnen oversteken. De baan is in ieder geval een drukke invalsweg en het verkeer omleiden is geen oplossing. Het zwembad zal het verkeer nog meer belemmeren, met ouders die hun kinderen proberen af te zetten aan het zwembad, daarbij zullen de ouders waarschijnlijk dubbel moeten parkeren en het verkeer tegenhouden.


De moooiste natuur en de lelijkste campings


De lelijkste campings naast de mooiste natuur

Op één van de mooiste plaatsen van de belgische kust, namelijk de strook tussen Raversijde (dorp) en Middelkerke zitten er volop campings. Het is een natuurreservaat, maar die wordt langs alle kanten omgeven door campings en appartementsgebouwen.

De campings lijken nog het meest op de uitroeiïngskampen van de nazi's. Wie gaat er nou op vakantie op een dergelijke plaats. Ik heb vaak in campings gewerkt in de tijd (herstellen van televisies ne dergelijke). Toen waren er veel meer campings, maar ze waren kleinschaliger en ze vielen tussen de natuur niet op.

Publicités - Reklame

-