Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende » Technische school
Belgische kust
Technische school Oostende
Fotografie
-

-


Een aantal ramen staan open of de ruiten zijn stukgeslagen.


In Oostende was er een hoge school gelegen op de Zeedijk. Het was een school met internaat (De Kraal) en er waren lessen in de electronica, electromechanica, scheikunde,... In die tijd waren de graden graduaat en ingenieur, nu hebben ze nieuwe banamingen, bachelor en master. Voorwaar een school die aan zijn studenten een mooie toekomst kan garanderen. Ik ken veel mensen die op deze school geweest zijn, het was (toen) de referentie.

Een deel van de gebouwen was reeds een internaat voor de tweede wereldoorlog, maar in de jaren 1950 werd het volledig blok ingenomen, met een aantal appartementen die deel gingen uitmaken van de school.

Oostende heeft een paar nadelen: het is niet centraal in het land gelegen en in de buurt was er in die tijd niet veel technische werkgelegenheid. Hotels, restaurants, cafés, maar geen fabrieken en onderzoekcentra. Proviron misschien?

Als je met de trein in Oostende aankomt moet je nog de tram nemen. Er is verder niets in de buurt voor de studenten: wens je uit te gaan, dan moet je opnieuw de tram nemen (om terug te keren heb je een probleem, want dan rijden er geen trams meer).

Voor de studenten op internaat was het een top lokatie: direct zicht op zee, een schoolrestaurant in het gebouw en veel goedkoper dan een kot in Oostende. Het laatste jaar dat de gebouwen gebruikt werden zaten er nog vier studenten op een verdieping.

Toen er besloten werd de school te sluiten was de offshore-industrie nog in haar kinderschoenen, waren de nieuwe industrieterreinen nog akkerland. Nu is er volop industrie rond Oostende, maar men wilt van Oostende nog meer een slaapstad maken. Voor de politiekers een goede zaak natuurlijk: hoe meer inwoners, hoe meer belastingen, en die zullen nodig zijn om de pensioenen van de talrijke stadsamtenaren te betalen.

De school is echter gesloten, het mooie internaat is zwaar beschadigd. Er zijn ramen van de slaapkamers en de schoolgebouwen open en ruiten ingegooid. Dit gebeurt meestal als er ongewenste bezoekers aanwezig zijn. daarbij heb ik het niet over urbex fotografen, maar over illegalen die van het mooie zeezicht willen profiteren.

Waarom doen ze de ramen open als we bijna in volle winter zijn? (de foto's zijn in november 2019 genomen en het had juist zwaar gestormd). Die mensen kakken gewoon waar ze slapen (het gebruik van de toilet kennen ze blijkbaar niet). Na een paar dagen begint het vreselijk te stinken en dan moet er een raam open. Dan gaan ze ergens anders slapen, want het is er te koud geworden, en kakken ze dan daar, het is nog erger dan honden, die gaan tenminsten buiten hun behoefte doen.

Toen ik aan het fotograferen was zag ik twee groepen mensen het gebouw verlaten, allemaal met een lege rugzak. Duidelijk geen mensen die voor het vlaams belang stemmen. Toen ik in de buurt een dame van agence Dermul tegenkwam vertelde ze me dat die mensen in de gebouwen slapen tot in de late namiddag en dan op pad trekken om in te breken.

Ik heb niets tegen die immigranten, maar waarom trekken ze bijvoorbeeld niet naar Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Qatar of de Verenigde Atabische Emiraten? Dit zijn allemaal heel rijke landen, en wat nog beter is, het zijn allemaal muslimlanden, en iedereen weet dat een echte muslim verplicht is zijn mede-muslims in nood te helpen? Terwijl wij een onbetaalbare staatsschuld hebben, de slechtste wegen van heel de wereld, de domste politici en de hoogste belastingen hebben?

Een aantal ramen op het gelijkvloers zijn stukgeslagen. Een deel is reeds vervangen door houten platen, maar toch kunnen de mensen binnen. Toen ik op het binnenpleintje aan het fotograferen was hoorde ik overal stemmen afkomstig van de gebouwen. Zelfs op het binnenpleintje riekt het naar kak en pis. Het ligt er vol afval. De politie is op de hoogte maar doet niets: massa's paperassen invullen, officieel het land uitwijzen en een paar uren zitten de illegalen weer in het gebouw.

De gebouwen aan beide kanten van de tramlijn worden vervangen door appartementsgebouwen. Hoewel ik tegen nog meer appartementsgebouwen ben, kan de afbraak en wederopbouw niet snel genoeg gebeuren, zodat we verlost zijn van die illegalen.

Foto rechts: door wat worden de schoolgebouwen vervangen? Door woonblokken. De appartementen worden niet door de lokale bevolking gekocht, maar als tweede verblijf en opbrengsteigendom. Met de intrestvoeten op nul is de enige manier om nog iets te verdienen appartementen te verhuren. Maar er zijn al heelwat appartementen te huur aan de kust, je moet maar eens de lijsten van agence Dermul overlopen (of je gaat eens op booking.com kijken). Als de eigenaars het wat moeilijker hebben, dan gaan ze en masse hun appartementen verkopen, waardoor de prijs van de huizen en appartementen in elkaar stort. Zo is de economische crisis van 2008 trouwens gestart, met een ineenstorting van de huizenmarkt...

Het gebouw op de zeedijk zou gerestaureerd worden "met behoud van de architecturale waarde" (sic). Het gebouw is geclasserd, de projectontwikkelaars kunnen hier niet zomaar doen wat ze willen. Ik denk niet dat ze veel kunnen bewaren: als de gebouwen een paar jaren leeg staan heb je vocht in de gebouwen, zijn de binnenmuren zwaar beschadigd,... Om nog niet te spreken van de stank.

Plan rechts: het volledig blok op de zeedijk is beschermd en mag niet afgebroken worden (alles wat in het rood is is geklasseerd). Maar ik weet niet wat de bouwpromotoren zullen doen, de gebouwen staan al meer dan twee jaren leeg en zijn in zeer slechte staat. Een aantal geclasserde gebouwen in Oostende zijn afgebroken geweest omdat er weinig verzet is tegen de afbraak van historische gebouwen, en dit waren gebouwen die in betere staat waren dan de Kraal.

Het vervolg: de afbraakvan De Kraal of Oostende in corona-tijden.

Publicités - Reklame

-