Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende » Coronavirus
Belgische kust
Corona-epidemie
Fotografie
Oostende ten tijde van het coronavirus
"Morte a Venezia Ostenda"
-

-

Dit artikel is een gevolg op De Kraal en de Vives-school op de zeedijk.

We zitten midden in de coronacrisis, Oostende is des doods, ondanks het mooie weer. Wat kan je nog doen, behalve wat rond te wandelen in de buurt (de auto mag je niet gebruiken).

Het strand is voor de ostendenaars, maar er is niet veel volk op het strand. Alle winkels in het stadcentrum zijn gesloten, zelfs op een zaterdag. Geen terrasjes, niets.

Om de sfeer van dood en verval "Morte a Venezia" nog te versterken worden er een aantal belangrijke gebouwen afgebroken (of zijn gepland om afgebroken te worden): de Kraal (internaat) en de Vives school worden afgebroken (ondanks de coronacrisis). Volgend jaar is het de beurt aan het stedelijk zwembad. De drie gebouwen zijn gelegen op zeer gegeerde plaatsen, dicht bij de zee.

Het stedelijk zwembad heeft een eigen opmerkelijke stijl, een soort brutalisme dat wel opviel in de jaren 1960 (en de flower power) toen het zwembad gebouwd werd. Men mag zeggen wat men wilt, het gebouw heeft/had stijl en paste goed in de omgeving, zelfs met de klassieke Venetiaanse Gaanderijen en de Thermæ Palace.

Tussen Kertmis en Nieuwjaar zijn de meeste zwembaden gesloten, en alle sportclubs geven zich rendez-vous in Oostende, want het zwembad blijft open. Topsporters moeten blijkbaar driemaal per week gaan zwemmen (kilometers aan een stuk) om hun conditie op peil te houden. Voor de jeugd is dat een hele belevenis om te gaan zwemmen zo dicht bij de zee (de sportclubs komen uit gans het land).

Het nieuw zwembad zal in de stad gelegen zijn (aan de nieuwpoortsesteenweg). Een straat met heel veel verkeer en geen parkeerplaatsen, en men gaat er een zwembad plaatsen. Waar is men mee bezig? Waarom de zwembad niet een paar honderd meter verder te bouwen, op de plaats van het voormalig Media Center? Geen druk kruispunt maar wel een tramhalte (zoals op de oude lokatie van het zwembad), voldoende plaats om een parking aan te leggen,... Deze lokatie heeft alle voordelen, maar neen, het terrein van de Media Center moet gebruikt worden om dure appartementen te bouwen. Het zwembad, dat voor iedereen nuttig is, wordt op een minderwaardige lokatie neergepoot. Men ziet goed wat belangrijk is voor de ostendse beleidsmakers.

Aan het treinstation wordt er volop apprtementen gebouwd op de plaats van de voormalige hotelschool en ook aan het stadhuis komt er hoogbouw.

In mijn buurt was er Moederhuis Wante, vervangen door wat? Door appartementsgebouwen. Aan Petit Paris richting torhoutsesteenweg, wat zie je? Nachtwinkels, de ene naast de andere, turkse kappers, halah beenhouwerijen, telefoonwinkels,... en dit honderden meters aan een stuk. Veel huizen zijn leeg en staan te verkrotten. Een groot aantal huizen is onbewoonbaar verklaard. De laatste belgische kruidenier van gans de straat sluit nog dit jaar. De frietkot wordt een pitabar en zelfs de meeneemchinees heeft plannen om te verhuizen. Het zal niet lang meer duren eer de LGBT winkel (die met zijn opvallende regenboorvlag) een baksteen in het raam krijgt.

PublicitÚs - Reklame

-