Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende » Militair ziekenhuis
Militair ziekenhuis
Oud en nieuw in één beeld
Fotografie - België
-

-

Een appartement in Oostende?

Nog enkele appartementen te koop in het oud militair ziekenhuis
Op 50 meter van de zee - Rustige omgeving - Moderne uitrusting - Ruime appartementen - Tijdloze, degelijke construktie

Situatieschets: algemeen zicht Degelijke afwerking Te koop voor ... een prikje

Allé, weer een mooi gebouw dat afgebroken wordt om plaats te maken voor lelijke appartementen. Het bouwgrond wordt zoveel mogelijk benut: een minimalistische grasperk, geen parkings (er zijn wel betaalparkings in de buurt), zo hoog mogelijk, en daarbovenop een "technisch verdiep" dat bedoeld is voor de liftkooi maar in de praktijk voor dure penthouses. De architekt heeft in een vorig leven voor Organisation Todt gewerkt.

Wie koopt er dergelijke appartementen? Niet de gewone mensen, de appartementen zijn veel te klein om er in te wonen, en leefloners (die doorgaans weinig spullen hebben) hebben geen geld om zo'n appartement te kopen.

Het zijn investeerders die dergelijke appartementen kopen. De beurzen brengen niets meer op (in tegendeel: heb je verkeerd belegd, dan ben je in één jaar tijd 30% van je vermogen kwijt) en het interest op een spaarboek compenseert zelfs niet de inflatie. Je geld wordt met de dag minder waard. Dus beleggen mensen met geld in onroerend goed.

Maar het probleem is nu: iedereen doet dat. In de “Nieuwe Concessie” in De Haan wordt er niet gewoont, de dure appartementen worden gekocht als investering. Het wordt verhuurd aan toeristen, en de enigen die er beter van worden zijn de immo-kantoren en syndics: die krijgen wel hun geld, dat het goed of slecht gaat met de economie.

“Reeds 55% verkocht !” is een oude marketingstruc om kunstmatig een behoefte te scheppen. Dezelfde bouwpromotor heeft eenzelfde soort appartement neergepoot een honderd meter verder, en aan vele ramen staat er een bord "te koop". Plots zijn alle borden "te koop" verdwenen. Tja, op het gelijkvloers heb je de hoofdzetel van het bouwbedrijf, en het is geen zicht als een paar appartementen leegstaan en de anderen te koop aangeboden worden. Moest het van de syndic? Ik kan het niet weten, ik woon niet in zo'n konijnenkot.

Nu dat de oostendse socialisten ontdekt hebben dat ze de tweede verblijven nagenoeg onbeperkt kunnen belasten (die mensen stemmen immers niet in Oostende) laten ze zich goed gaan: 1000€ het eerste jaar, misschien wel 2500€ het tweede jaar. De huuropbrengsten zijn niet voldoende om de belasting op het kadastraal inkomen en de oostendse taks te betalen: waarom zou je nog investeren in een riante kiekenkot in Oostende (de koningin der badsteden, even lelijk als fabiola oud is).

Misschien een kleine les geschiedenis nu. De economische crisis (waarin wij nog steeds zitten) werd veroorzaakt door een ineenstorting van de prijzen van de huizen in de Verenigde Staten. De huizenprijzen waren veel te hoog in vergelijking met de "reële economie" en de prijzen moesten wel zakken.

Mensen die hun geld in een huis belegd hebben, kunnen hun huis niet meer verkopen, want er zijn geen kopers meer. Tja, de Oostendse taks is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Als ze moeten verkopen, is dat met verlies. Mensen die een hypotheeklening hebben zien hun tarieven verhogen, want de dekkingsgraad is ferm gezakt. Omdat zij hun hypotheeklening niet meer kunnen betalen, moeten ze hun huis verkopen, wat de marktprijzen nog meer doet instorten. 6 jaar later is de situatie nog niet verbeterd.

Ooit zal de immo "bubble" barsten, ook bij ons: er zijn teveel appartementen (die niet verhuurd geraken), en de prijzen zijn veel te hoog. Als het wat slechter gaat met de economie en de mensen hun spaarcenten moeten aanspreken zullen ze eerder geneigd zijn hun tweede verblijf te verkopen (waarop ze veel belastingen moeten betalen maar die weinig opbrengsten genereren). Een keer dat de immobiliënprijs begint te zakken zal er een kettingsreaktie ontstaan: iedereen zal zijn appartement proberen te verkopen, waardoor de prijzen nog verder zullen zakken. En als de koe goed en wel verdronken is zal de regering een tweede-verblijf-premie in het leven roepen.

Ook het nabijgelegen dienstencentrum “De Schelpe” moet onder de sloophamer. Nadat de zeedijk volgebouwd is, moeten ook de grote lanen er aan geloven. Alle private huizen en kleine appartementen moeten vervangen worden door rechthoekige woonblokken.

En in 2015 liggen de meeste bouwwerven ongeveer stil. De promotoren hebben geen geld meer, ze moeten appartementen (die er nog niet zijn) verkopen om de arbeiders te betalen. Er wordt beetje bij beetje bijgebouwd, van zodra er voldoende geld binnen is om verder te werken. ik ken mensen die drie jaar geleden een appartement gekocht hebben, en die is in 2015 nog niet afgewerkt. Het is gewoon een betonnen blok met ramen, maar de binneninrichting is nog niet klaar. Als ze ooit in hun konijnenkot willen gaan wone, zullen ze zelf parket moeten leggen, vrees ik (en hun appartement heeft 340.000€ gekost, drie keer meer dan mijn eigen huis!);

 
“Laat voor één keer het gras wat nog groen is
vergeet voor één keer hoeveel geld een een miljoen is”

 

Oostende slibt gewoon vol (je moet je eens opstellen aan de invalswegen van de stad 'avonds: autos en autos rijden constant de stad binnen). En er wordt maar bijgebouwd: de oude caserne Bootsman Jonsen moet plaats ruimen voor appartementsgebouwen, het mediacenter ook. Maar aan de infrastructuur van de stad wordt er niets gedaan (behalve parkeerplaatsen verwijderen of ze betalend maken).

Er werd enorm bijgebouwd rond het Sportpark De Schorre. Allemaal luxe villa's met twee parkeergarages, want er is niets in de buurt. Zo zorg je ervoor dat de mensen verplicht hun auto moeten gebruiken als ze naar de stad moeten. En iedere dag slibt de Gistelsesteenweg volkomen dicht.

Oostende is een slaapstad aan het worden, een stad zonder ziel, zonder leven en zonder economische aktiviteit. Dat is geen toekomst voor de stad. Er wordt zeker niet geînvesteerd in betere toegangswegen of in werkgelegenheid. Neen, dat kost allemaal geld, terwijl appartementen en dikke villa's onroerende voorheffing, taks op tweede verblijf of roerende voorheffing,... opbrengen. Om nog te zwijgen van smeergeld dat onder de tafel passeert.

Publicités - Reklame

-