Hoofdindex » Pictures » Belgische kust » Oostende
Fotografie
Op m'n site over digitale fotografie zal je heelwat te weten komen over de verschillende digitale fototoestellen. De eigenschappen van de verschillende toestellen worden aangetoond aan de hand van voorbeelden: foto's uit Oostende, genomen vanop de vuurtoren, portrait fotografie, nachtfotografie en dergelijke.
-

-

Op dit ogenblik (het is al meer dan 10-tal jaren geleden dat ik deze tekst heb geschreven...) werk ik met een Sony DSC-F828. Deze digitale camera kenmerkt zich door een zeer goede lens en een gemakkelijke bediening. Het zoomen en scherpstellen gebeurt hier niet via minuscule drukknopjes, maar door echte draairingen. De zoomring heeft zelfs een directe overbrenging op de lenzen. Geen "fly-by-wire" hier...

Ik heb ook een Canon EOS 20D: meer informatie en een vergelijking met de Sony zal je op m'n fotografie website aantreffen. Behandelde onderwerpen zijn de keuze tussen een compact-toestel of een SLR, een externe flitseren/of een slave flitser gebruiken, welke lenzen voor je toestel, hoe werkt een SLR,…

Dan ben ik overgestapt op een Canon 50D. Dit toestel heeft meer pixels (en meer ruis) en live preview (wat nuttig is bij macro-fotografie). Maar het belangrijkste (voor de uiteindelijke beeldkwaliteit) is niet de body, maar de lenzen... In 2012 ben ik overgestapt op een 5D Mark III.


In Oostende kon je vroeger het beeld rechts aantreffen:
"de zoute kus"

Naar aanleiding van de 5de nationale mucodag (2004) werden in verschillende steden kunstwerken geplaatst die de zon en de planeten voorstellen en een aspekt van de strijd tegen de ziekte symboliseren.
In Oostende is het natuurlijk Neptunus met de (zoute) zee. De zee symboliseert het probleem van mucopatienten: het falend zouttransport op cellulair niveau (de zogenaamde zoutpoort), oorzaak van de taaie slijmen.
Meer informatie over het zeepreventorium en de behandeling van mucoviscidose zal je op deze site aantreffen.
Ondertussen is het beeld van de zeedijk verdwenen.

Onderwerpen:

Atlantikwall
De kustverdediging van Oostende op het Domein van raversijde (openluchtmuseum). Dankzij Prins karel, die zich verzette tegen de afbraak van de bunkers en tunnels beschikken we nu over de best bewaarde overblijfselen uit de eerste en tweede wereldoorlog. Een bezoek zeker waard!

Werkplaatsen Wagon Lits in Oostende
En van de talrijke bedrijven die in Oostende gevestigd was. De gebouwen zijn nu afgebroken, zoals die van Beliard Polyship.

Nachtfoto's
Genomen vanaf de vuurtoren, een appartement aan de Zeedijk (Royal Palace)

Koninklijk Atheneum Oostende
Samenkomt van de anciens na 25 jaar (1980-2005).

Grote Prijs van de Noordzee
Snelheidsprijs moto in de vuurtorenwijk van Oostende
Alle grote prijzen motor Oostende van de laatste jaren.

Vuurwerk
Vuurwerk op de zeedijk (Mariakerke), met informatie hoe je je camera moet instellen.

Organisation Tod filiaal van Oostende
De enige tak van de economie die nog draait is de bouw (voornamelijk van appartementen). Ik heb het hier specifiek over het het oud militair hospitaal tussen Bredene en Oostende en het verblijf aan de Elisabethlaan, maar ook over de industrie-zone in Oostende-Oost

Halve maan en Hundius
De halve maan en de batterij Hundius zijn een bekende plaats voor de fotografen. Helaas, er zit nu overal prikkeldraad.

Coltureel Centrum De oude Post
Een nieuw cultureel centrum (ik heb die bezocht na de opening, toen nog niets klaar was en een paar maanden later, als alles afgesloten was.

Enkele voorbeelden van de zoomfaktor (Sony DSC-F828, een fototoestel met een uitstekende lens):
Het binnenhalen van de foto's kan een tijdje duren omdat ze weinig gecomprimeerd zijn. Het grijs vlak toont dezelfde foto op een grotere zoomfactor

Wide Tele Uitsnede
Oostende gezien vanaf de watertoren
Oostende gezien vanaf de watertoren
Wide Tele Uitsnede
De watertoren zelf
De watertoren zelf
Wide Tele Uitsnede
De Venetiaanse gaanderijen gezien vanaf de watertoren
De Venetiaanse gaanderijen vanaf de watertoren

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's