Hoofdindex » Pictures » Grote prijs motoren » 2006
Grote prijs Motoren
Snelheidsprijs van de Noordzee
2006
-

-

Gebruikt materiaal 2006)

Canon lenzen kunnen eveneens uitgerust worden met een Image Stabiliser of beeldstabilisator. Voor sprotfotografie is een dergelijke stabilisator volledig ongeschikt. Je moet namelijk de motor in zijn beweging volgen om zo een zo scherp mogelijk beeld met een wazige achtergrond te bekomen. De stabiliser zou het beeld bevriezen, waardoor de stille achtergrond scherp is en de bewegende motor onscherp. Een beeldstabilisator kan je gebruiken in nagenoeg alle situaties, maar niet bij sportfotografie!
Canon 20D digitaal spiegelreflex
Dit is een van de snelste reflextoestellen, het kan tot 5 foto's per seconde nemen. De veel duurdere 5D is beperkt tot 3 foto's per seconde omdat het een full frame toestel is (de Canon 20D heeft een cropfaktor van 1.6, waardoor er uiteindelijk minder pixels opgeslagen moeten worden).
EF 70 - 200 L F4 USM
Ideale lens voor dergelijke sportgebeuren. Ik heb ook gewerkt met veel zwaardere lenzen (f2.8) maar heb die uiteindelijk verkocht: veel te zwaar, en de beeldkwaliteit is niet beter. De zoomfactor is beperkt tot 3, maar dat zorg ervoor dat de lens heel snel kan scherpstellen (heelwat sneller dan een lens met een grotere zoomberereik), bijna even snel als een lens met een vaste brandpunstafstand (prime lens). Op dit fototoestel kan deze lens scherpstellen op een voorwerp dat aan 150km/uur dichterbij komt!

Een compact of een reflex?

Ik heb ook een gewoon toestel mee voor het geval de spiegelreflex het zou laten afweten (een reflextoestel is heelwat complexer en kan gemakkelijker defekt gaan). Maar een compact toestel (zelfs uit de betere klasse) heeft één groot nadeel: de unieke sensor die zowel gebruit wordt voor het scherpstellen, voor het opslaan van het beeld en voor de verwerking. Terwijl het vorig beeld wordt verwerkt is de camera totaal blind: het kan niet scherpstellen voor de volgende foto, en je hebt natuurlijk ook geen beeld in de zoeker.

De Canon 20D heeft een buffergeheugen voor meer dan 20 foto's: je kan blijven foto's nemen tot de buffer vol is, en dan vertraagt het toestel tot de schrijfsnelheid van het kaartje. Van zodra er een paar foto's weggeschreven zijn werkt het toestel weer op volle snelheid. Bij een compact-toestel is het toestel geblokkeerd tot alle foto's weggeschreven zijn (dus in de praktijk tot de rijders weer langskomen).

Tegenwoordig gebruik ik een 50D samen met een 5D MkIII, zodat ik snel van toestel kan veranderen: één toestel voor de motoren tijdens de coers, één toestel tijdens de pit stops.

De Canon 350D waarmee ik in de tijd gewerkt heb (voor de 20D) is ondertussen vervangen door de 400D. Ogenschijnlijk een model met een zeer hoog potentieel (10 megapixel). Helaas werkt het toestel niet zo snel als de oude 20D (dat blijkbaar gemaakt werd voor sportfotografie), en het bedienen van de menus is niet zo gemakkelijk. De 30D is nu ook vervangen door de Canon 40D en 50D, en dit is een toestel met kluiten: nog sneller dan de 20D en 30D, gemakkelijk te bedienen, hoge resolutie en live preview. Voor sportfotografie is een live preview onbruikbaar (je vertraagt je reflex namelijk tot de snelheid van een compact-toestel), maar voor macro-fotografie is dit wel een nuttige funktie.

Omdat bij een refextoestel alle functies gescheiden zijn (focussering en beeldopname) kan het toestel reeds scherpstellen voor de volgende foto terwijl de huidige foto weggeschreven wordt. Uiterraard is de zoeker altijd beschikbaar. Dit kan niet bij een compact! Ook werkt de focusregeling bij een reflex veel sneller en doeltreffender omdat daar een aparte sensor voor voorzien is die niets anders doet.

Beeldenreeksen

De Canon 20D leent zich bijzonder goed voor het nemen van beeldenreeksen; je zal hier een paar series aantreffen hoe een motor de bocht neemt. Tussen ieder foto zit er 200ms (1/5 van een seconde): zo kan je zien hoe snel de motor rijdt! Als de motor 5 meters verder zit op de volgende foto's, dan is de snelheid van de motor ongeveer 90km/u.
Mail mij indien je een beeldenreeks van je eigen motor wenst.

Verdere informatie en foto's

Keuze van een reflex of een compact toestel

Wens je een paar foto's op originele resolutie en zonder de copyright, dan kan je mij altijd mailen. Opgelet, het zijn ENORME foto's! De foto's die hier staan zijn fors gecomprimeerd (meer dan 10 keer kleiner dan het origineel), wat als gevolg heeft dat er kleine storingen in beeld te zien zijn en dat de scherpte verre van optimaal is. Als je computer minder dan 500MB werkgeheugen vrij heeft, dan kunnen de beelden niet allemaal geladen worden.

Je kan ook een CD bekomen met alle foto's op een medium-formaat (meer dan voldoende voor een LCD scherm 1600 * 1200 en voor afdrukken op A4-formaat), dit kan enkel na mail op voorhand.

De foto's van 2006 zijn niet meer online. Ze werden slechts éénmaal per jaar opgevraagd.

Publicités - Reklame

-