Hoofdindex » Pictures » Nederland » Zoutelande
Fotografie - Nederland
Zoutelande en Vlissingen
Nederland
-

-

“Over één komma één kilometer rotonde oprijden, neem dan de tweede rechts”
Zo zou men de autorit naar Zoutelande kunnen omschrijven: om de zoveel kilometer een rotonde. Vreemd dat er geen rotondes zijn gebouwd in de Westerschelde tunnel. Door het constant moeten optrekken en afremmen verbruik ik ongeveer 2 liters meer per 100km, terwijl mijn gemiddelde snelheid lager ligt.

De bedoeling van de uitstap naar Zoutelande is het bezoeken van de bunkers van de tweede wereldoorlog (bunkerspotting). Terwijl er in het Noorden van Frankrijk talrijke bunkers behouden zijn gebleven (en zelfs vaak ingericht als museum van de tweede wereldoorlog), is er daar niets van te merken in Zeeland, terwijl de Scheldemonding bijzonder belangrijk was voor de Duitse verdediging. De Duitsers hebben de controle over de Schelde kunnen houden en de haven van Antwerpen kon door de geallieerden niet gebruikt worden, terwijl dat zij echt nood hadden aan een zeehaven dicht bij het front.

De betreffende bunkers in Zoutelande zijn beperkt tot een bunker voor de manschappen (regelbau 502) aan de achterkant van de duinen en een observatiebunker op het top van de duinen.

Zoutelande is een typisch nederlands dorp aan de zee: geen hoogbouw, geen volgebouwde zeedijk (Atlantikwall), maar veel wandelroutes en fietspaden. Geen rechte kuststrook, maar een golvende zeefront. De strandpaviljoentjes zijn open op zondag, zelfs tijdens de winter.

Regenachtig weer met de eerste sneeuwvlokken, en dit op een 2 december...

Nadien ben ik verder gereden naar Vlissingen, de haven aan de overkant van Breskens. Het is een toeristische plaats (overal betalend parkeren, dus). Als je uit West-Vlaanderen zou komen, is het daarom aangeraden naar Breskens te rijden, en van daaruit de waterbus te nemen naar Vlissingen. De waterbus is een beetje vergelijkbaar met de veerdienst die afgeschaft werd na de bouw van de Westerscheldetunnel. Zo bespaar je twee keer omrijden tot in Terneuzen (twee keer 50km rotondes en caravans). In Breskens is het gemakkelijk te parkeren aan de terminal zelf, en dan kan je de ganse dag vrij wandelen in Vlissingen: echt een dagje de zorgeloze toerist uithangen. Wandelen naar Zoutelande is twee keer 10 kilometer (ongeveer 4 uur stappen).

De industriezone van Vlissingen is gelegen ten Oosten van de stad. Er zijn loodsdiensten zowel in Breskens als in Vlissingen.

Publicités - Reklame

-